Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Turistichne_krayinoznavstvo.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
28.53 Mб
Скачать

13. Кіпр

СТОЛИЦЯ. Нікосія.

ДЕРЖАВНИЙ УСТРІЙ. Президентська республіка, Президентом країни має бути обов’язково грек. Віце-президент обов’язково турок. Парламент-співвідношення 35/15 (греки/турки). З 1974 року на території Кіпру існує 2 держави - Республіка Північний Кіпр (турецька), і Республіка Кіпр. Законодавчий орган - однопалатний парламент.

НАСЕЛЕННЯ. 720 000 осіб. 82%-греки-кіпріоти, 12%-турки-кіпріоти. Рівень урбанізації-40%.

МОВА. Основна - грецька та турецька. Дуже поширена англійська. Також розмовляють на французькій та німецькій.

РЕЛІГІЯ. Більшість населення - православні християни, в невеликій кількості мусульмани.

ВАЛЮТА. Кіпрський фунт, на занятій турками території - турецька ліра.

ГЕОГРАФІЯ. Держава розташована в Східному Середземномор’ї. Має площу 9,25 тис. км. кв. Північне узбережжя-скелясте (гірський масив Кіренія). Центральну частину країну займає гірський масив Троодос. Вища точка країни – Олімп (1960м). Між Троодосом і Кіренеями розташована рівнина Месаорія.

КЛІМАТ. Субтропічний середземноморський. Січень(+15С), липень (+28,+32С, до +40 С). В горах взимку мінусові температури, гірськолижні курорти з грудня по березень (на Олімпі). В зимові місяці температура води +17°. Купальний сезон: травень - листопад. Червень – вересень - температура моря +27С. 330 сонячних днів у році.

ТРАНСПОРТ. Транспортна мережа - автомобілі. Довжина автошляхів - 20 000 км. Залізниця відсутня.

ТУРИЗМ. Національні парки: Троодос (істор-культ пам’ятки, флора-фауна). Популярні круїзи з Кіпру в навколишні Країни. Кіпр обслуговує щорічно 2.6 млн туристів. Важливе значення у туристичному потоці зберігає Британія (38%), німці(10%), швейцарці, країни Скандінавії. Готельна мережа - 100 000 місць, 70% рівень завантаження готелів. Туристична спеціалазація - рекреація, круїзи, вивчення мови. В місті Ларнака знаходиться церква святого Лазаря. Міжнародний офшорний центр.

Туристичне районування:

1) Північний район;

2) Південний район;

а) гори Троодос;

б) морське узбережя - Пафос, Айя-напа, Ларнака, Лімассол.

СНОВНІ ПАМ'ЯТКИ – Нікосія (Лефкосія) - одне з найдавніших міст світу, що є кіпрською столицею з Х ст. Розділена в наші дні демаркаційною лінією, вона, проте, спромоглася зберегти особливе зачарування старого левантійського міста. Одним з архітектурних шедеврів захисного кільця старої Нікосії вважаються знамениті Ворота Фамагусти. Левентіс (Муніципальний музей Нікосії) - був названий "Кращим європейським музеєм 1991 р.". Недалеко від Нікосії, у сільці Ахера, розташована страусина ферма "Парк Страусів". Лімасол, розташований на південному узбережжі острова, є другим по величині містом після Нікосії і відомий насамперед своїми пляжами і курортними районами Потамос Йермасойас, Аматус і Централос. На північ від міста лежить ще одна "туристична мекка" острова - мальовничий масив Троодос. Численні архітектурні пам'ятники Лімасола і його околиць можуть скласти конкуренцію будь-якому історичному регіону Середземномор'я. У їх числі - стара резиденція правителів острова - побудований лицарями ордена госпітальєрів замок Колосі Аматус - одне з найдавніших міст Кіпру, руїни якого розташовані на березі моря приблизно в 5 км. до сходу від Лімасола. Не менш древній Куріон, по легенді, заснований в 1200 р. до н.е. греками, що брали участь у Троянській війні. У мальовничому місці за межами Лімасола знаходиться найбільший аквапарк Кіпру - Фасурі Уотер-Манія, обладнаний водними гірками, трубами, басейнами і фонтанами на будь-який смак і за останнім словом індустрії розваг.

Окремої згадки заслуговує поросла соснами гірська гряда, що тягнеться на 80 км. Троодос, зовсім не схожий на прибережний сонячно-курортний Кіпр. Тут же розташовані унікальні древні монастирі Кікко, Хрісороятісса, Ставровуні. Ларнака розташована на місці, де колись знаходилося побудоване у Х ст. до н.е. і неодноразово згадуване в Біблії місто, Кітіон, заснований онуком Ноя. Третє по величині місто на Кіпрі. Найцікавіший "біблійний момент" в історії цього регіону - життя і чудесне воскресіння з мертвих Ісусом найвідомішого місцевого жителя - Святого Лазаря. Лазар після воскресіння перебрався на Кіпр і прожив тут 30 років, ставши першим єпископом нинішньої Ларнаки. Тут же, в Кітіоні, він і був похований. За прикладом Нікосії, один зі стародавніх кварталів Ларнаки був відреставрований, і зараз Лайки Гетонья ("сусідський квартал") став одним із центрів для туристів. Найцікавішим музеєм міста вважається Музей Пієрідіса. Айя-Напа ("священний ліс") розташована на південно-східній околиці Кіпру (41 км. від Ларнаки). Це курорт високого класу.

Пафос, розташований на південно-західному узбережжі острова, є одним з найбільш популярних міст серед туристів. Заснований, по легенді, героєм Троянської війни Агапенором ще в XIX ст. до н.е., Пафос був столицею Кіпру в часи Римської імперії, свідченням чого є чимало пам'ятників, що збереглися. Ланцюжок чудових пляжів тягнеться по південному узбережжю прямо уздовж вулиць Пафосу. Найбільш популярні Героскіпу Паблік Бич, Амалтіа Біч і знаменитий Корал Бей Біч. З врахуванням того, що кажен готель або кемпінг мають ще й свої власні пляжі, загальна довжина зони купання в районі Пафосу простягається більш ніж на 80 км. На околицях Пафосу також безліч цікавих місць. "Туристичною меккою", природно, вважається Петра Тієї Роміу - місце народження Афродіти, що лежить приблизно на половині шляху з Пафосу до Лімасолу. Вважається, що людина, що викупалася біля заповітнії скелі, знаходить молодість і любов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]