Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Turistichne_krayinoznavstvo.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
28.53 Mб
Скачать

19. Франція

СТОЛИЦЯ. Париж.

ДЕРЖАВНИЙ УСТРІЙ. Президентська республіка. Вища законодавча влада належить двопалатному парламенту. До складу Франції входять “іноземні департаменти” – Гваделупа, Мартініка, Реюньйон, Гвіана, Сен-Пьєр та Мікелон, Нова Каледонія, Французька Полінезія. та інші.

НАСЕЛЕННЯ. 58,3 млн. чоловік, в основному французи. Близько 5 млн. іноземців, в основному африканці.

МОВА. Державна – французька мова. У окремих регіонах поширена баскська, каталонська, італійська, німецька, фламандська та бретонська мови.

РЕЛІГІЯ. Близько 48% - католики, 15% - протестанти, 1,3% - іудеї, 4,5% - мусульмани.

ВАЛЮТА. Євро

ГЕОГРАФІЯ. Загальна площа складає 551 тис.км. кв

ОСНОВНІ ПАМ'ЯТКИ. Культурним центром безумовно є Париж, у котрому знаходяться головні музеї країни – Лувр, центр мистецтв Пом піду, Гран-Пале, музей Пікассо, музей Родена, музей живопису д”Орсе, Бірж, Тампль, Національний музей Середньовіччя (Термі Клюні), музеї Імпресіонізму та Оранжеві у саду Тюільр”ї, Дім інвалідів з соборами та гробницею Наполеона, Марсове поле, Пантеон, Люксембурзький сад, Булонський ліс з розарієм, Сорбонна, церква Мадлен, площа Згоди, Оерний театр, Музей історії Парижу (Карнавале), Музей вина. Крім цього у Парижі знаходяться такі архітектурні шедеври, як Ейфелева вежа, собор Нотр-Дам-де-Парі, церква Сен-Шепель, Тріумфальна Арка, Пале-Рояль, Єлісейський палац, місто-памятник Версаль, Університет, Латинський квартал. Також популярні серед туристів Монмартр, Єлісейські поля, Булонський ліс, ботанічний сад, зоопарк та всесвітньо відомі кабаре: Мулен Руж, Крезі Хорс, Лідо та Параді Латен. Під Парижем знаходиться Євродійснейленд, найбільший у Європі парк розваг.

В Каннах, недалеко від Ніцци, розміщені Замки Луари, що складають велику історичну цінність. У місті Біарриц на березі Біскайської затоки – “Вілла Євгенія”, музеї – моря, мініатюрних автомобілів, шоколаду, маяк. У департаменті Нім-Гарон багато пам’ятників римської доби – цирки, віадуки та вілли. На весь світ прославилися курорти Лазурного узбережжя (Рив’єра) – Грас, Сен-Тропез, Вільфранш-Сюр-Мер, Жуан-ле-Пен, Гольф-Жуан, Сан-Рафаель та інші. Канни (Канн): Палац Фестивалів та Алея Зірок, Червоні сходи, алея Свободи та фортеця-музей ХІІ ст. на пагорбі Сяке, “Зоряний пляж” та Канська затока. Ніцца: Променад дез Англе, будинок знаменитої Опери Ніцци, собор Сен-Репарат, Капелла Милосердя,, пагорб Шато з Шамком, чудовим парком та водоспадом,Ю музей сучасного мистецтва, Музей Дюфі, Матиса, марка Шагала, Музей мистецтва та історії, Російська церква, палац конгресів Акрополіс, палац Юстиції. Антіб: замок Гарібальді, будови ХІІ ст., музей Пікассо. Французькі Альпи - найвищі високі гори Західної Європи, найбільший у світі центр зимового спорту. Популярні курорти - Шамоні та Куршевель, Валь д”Ізер та Тінь у Валь Торансе, Ле дез Альп, Ля Плянь, Межею, Мерібель та інші.

20. Норвегія

СТОЛИЦЯ. Осло.

ДЕРЖАВНИЙ УСТРІЙ. Конституційна монархія. Глава держави – король. Законодавчий орган – двопалатний парламент – стортинг (лагтинг та одельстинг).

НАСЕЛЕННЯ. Норвежці. У північний районах – етнічні меншини (лапландці).

МОВА. Норвезька. До цього часу існують 2 його літературні форми – риксмол (чи бук мол) та ланнсмол (або ж нюноршк). На півночі розмовляють на лапландській мові.

РЕЛІГІЯ. 89% населення - лютерани-евангелісти.

ВАЛЮТА. Норвезька крона.

ГЕОГРАФІЯ. 387 тыс.кв.км., включаючи острови.

КЛІМАТ. Прибережні райони мают помірний клімат завдяки Гольфстріму та Північно-Антлатничній течії. У внутрішніх областях клімат більш жаркий та холодний узимку (з листопада по березень). У північній частині країни – полярна ніч. Температура січня від +2С до –12С, липня – від +6С до +15С. Опадів випадає від 300 мм (на сході) до 3000 мм (на західних схилах гір) в рік.

ОСНОВНІ ПАМ'ЯТКИ. Головний скарб Норвегії – її природа. Тисяча затишних бухт та фьордів опоясують її узбережжя, невисокі гори, покриті лісами та лугами, створюють неповторний колорит. Тисячі чистих озер та рік дають можливість насолоджуватись риболовлею та водними видами спорту. Осло – індустріальний, комерційний та портовий центр Норвегії. Тут знаходяться головні художні зібрання, морські музеї, театри, опери, концертні зали. Головні туристичні об’єкти столиці: замок Акерсхус, музей Мюнх, лижний трамплін, музей та ресторан Хольменколлен, Норвезький народний музей, кораблі вікінгів, музей Фрам, музей Кон-Тікі, Норвезький морський музей, парк та музей Вігеланда. Туристичні об’єкти Східних долин – Залізничний музей в Хамарі,замок Кенгвінгер ХVII ст, Норвезький музей ісоводства в Ельверум, найбільший відкритий каток Північної Європи у Лілліхаммері, Норвезький історичний музей транспортних засобів та скляне виробництво у Ієвік, церква ХІІ ст. у Валдрес, літні лижі у Веслеювбреєн поблизу Ювасхіта, Блю Дейз Вокс в Модум, Країнознавчий музей в Халлінгаль, канатна дорога з Гейлохогда у Гекло. У Телемарке, на батьківщині гірськолижного спорту, на південному узбережжі заслуговують на увагу Озерний лунапарк в Скієне, музей Берг-Крагеро та екскурсії по островах, церква 1240 р. в Хеддалі, фунікулер в Рьюкане, Старе місто у Атрендалі, Музей Ібсена у Грімстаді, ювелірні майстерні у Сетесдалі, екскурсії до рифів, фортеця Крістіансхольм, Морський музей у Мандалі, древні пам’ятники, наскельні малюнки та могильні пагорби у Літалендет. У Західних Фьордах – ферма залізного віку, музей та акваріум у Бергені, Боргунд (1150 р.) в Лаердале, залізнична гілка, що спускається на 900 м. При довжині 20 км., музей Зюнмор у елесунді, фестиваль джазу у Мольде. Північна Норвегія – музей Тромсе, морський акваріум, Полярний музей у Тромсе, військовий музей Тромсе, наскельні малюнки (2500 -4500 – річного віку) в Бласфьорді, водоспади в Рейсадален, собор в Буде, Гренлі Грот (сталактитова печера з підземним водоспадом), церква та Меридіанний камінь в Хаммерфесті, Нордкап (крайня північна точка Норвегії), Міжнародний рибацький фестиваль глибоководної риби (червень-липень) у Харстаді

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]