Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломная.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
384 Кб
Скачать

3.2 Інструкція з охорони праці для оператора комп'ютерного набору.

Дана інструкція застосовується в підрозділах підприємств, де знаходяться в експлуатації інформаційні технології на основі використання ЗОТ. Робочим місцем може бути ПЕОМ, сервер, графічна станція, зовнішні пристрої. Виконання робіт проводиться після цільового навчання.

До виконання робіт на ЗОТ (засобі обчислювальної техніки) допускаються особи обох статей, що досягли 18 років, що пройшли навчання, медичний огляд і інструктаж з охорони праці.

Допуск до самостійної роботи фіксується датою і підписом.

Кожен користувач зобов’язаний:

  • дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку;

  • не вносити на територію підприємства і не розпивати спиртних напоїв, палити тільки у відведеному для цього місці.

До шкідливих факторів відносяться: виробничий шум, вібрація, запиленість, ненормальне освітлення робочих місць, наявність протягів, ненормальний температурний режим, незабезпеченість санітарно-побутовими приміщеннями, дія електростатичної напруги.

Для оператора-програміста галузевими нормами передбачені засоби захисту – халат бавовняний.

За порушення вимог дійсної інструкції винні залучаються до відповідальності відповідно до діючого законодавства.

Вимоги безпеки перед початком роботи

Підготовка робочого місця:

  • визначитися з переліком розв’язуваних задач;

  • визначити необхідні ресурси ЗОТ для рішення задач (перелік зовнішніх пристроїв);

  • підготувати необхідні матеріали для рішення задач (папір, дискети та ін.);

  • візуально оглянути ЗОТ.

Включення живлення ЗОТ і перевірка справності устаткування:

  • включити живлення ЗОТ і перевірити справність устаткування, після цього стежити за повідомленнями на екрані монітора в процесі само тестування ЗОТ;

  • ЗОТ справно, якщо на екрані монітора з’явилося запрошення операційної системи до роботи;

  • У випадку появи повідомлення на екрані монітора про несправність ЗОТ – викликати фахівця з технічного обслуговування ЗОТ.

Вимоги безпеки під час виконання роботи.

Необхідно виконувати тільки доручену роботу і за умови, що безпечні умови її виконання Вам відомі. При одержанні нової (невідомої) роботи вимагати додаткового інструктажу.

Під час роботи стежити за одягом і волоссям, щоб уникнути влучення їх у відкриті частини пристрою.

На ЗОТ не повинні знаходитися предмети, що не вимагаються за умовами експлуатації.

Залишати включеним пристрій без догляду забороняється: при перерві в роботі більш 30 хвилин, пристрій повинний бути виключений.

При роботі на ЗОТ у кожній зміні повинно знаходитися в машинному залі не менше двох чоловік з метою надання першої медичної допомоги у випадку травмування чи аварії.

При роботі з монітором тримати спину прямо чи злегка нахиленою від стегон уперед, підтримувати невеликий природний вигин у попереку, тримати голову треба прямо над плічми, не витягуючи шию вперед чи назад, приблизно на відстані витягнутої руки від монітора, Ваші плечі повинні бути опущені та розгорнуті. Груди тримати прямо, верхній край монітора повинний бути на рівні очей.

Установити сидіння таким чином, щоб Ваші стегна були рівнобіжні землі, ступні ніг повинні твердо стояти на підлозі. Люди маленького зросту, чи працюючі за високим столом повинні використовувати підставку для ніг.

При друкуванні, щоб уникнути напруги, тримати зап’ястя так, щоб утворилася пряма лінія. Тримати зап’ястя розслабленими, не переміщуючи їх нагору і вниз, із злегка зігнутими пальцями.

Необхідно постійно виконувати вправи для очей і періодично закривати їх, подивившись на те, що вдалечині, потім сфокусувавши очі на чомусь поблизу.

Користувач ЗОТ повинен дотримуватись наступних правил:

Бути уважним, зосередженим, обережним, не відволікатися сторонніми справами і розмовами.

Не доторкуватися до тих частин машин, що рухаються чи обертаються.

Не класти сторонні предмети на машину.

Не загороджувати робоче місце і проходи папером і іншим сміттям, укладати папір, протоколи в спеціально відведене для цієї мети місце.

Стежити за тим, щоб підлога в машинному залі ЗОТ була рівною і не слизькою, всі люки, кабелі, проводи повинні бути закриті чи обгороджені.

Строго дотримувати правила пожежної безпеки на робочому місці. У випадку загорання відключити електроживлення і подзвонити в пожежну частину, оголосивши, що і де горить.

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

При виявленні дії електроструму, при дотику до ЗОТ негайно відключити ЗОТ і сповістити про це фахівців з технічного обслуговування ЗОТ.

У випадку загорання чи пожежі необхідно відключити електроживлення устаткування і зателефонувати в пожежну частину і повідомити що горить і де горить. Організувати гасіння пожежі і зустріч пожежних підрозділів.