Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломная.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
384 Кб
Скачать

1.4Внесення відомостей про нагородження

У розділ «Відомості про нагородження» вносяться відомості про нагородження державними нагородами України (відзнаками Президента України) в такому порядку:

у графі 3 -— записується повне найменування підприємства, установи, організації;

у графі 1 — зазначається порядковий номер запису;

у графі 2 — записується дата нагородження;

у графі 3 — записується, ким нагороджений працівник, за які досягнення і якою нагородою;

у графі 4 — зазначається підстава внесення запису з посиланням на дату і назву документа.

1.5Внесення відомостей про заохочення

У розділ "Відомості про заохочення" вносяться такі відомості:

- про заохочення за успіхи у праці (відповідно до затверджених трудовим колективом правил внутрішнього трудового розпорядку та статуту про дисципліну);

- про інші заохочення, передбачені чинним законодавством;

- про відкриття, на які видано дипломи; винаходи та раціоналізаторські пропозиції.

Порядок внесення записів про заохочення той же, що й про нагороди.

До трудових книжок не заносяться премії, передбачені системою оплати праці, та виплати, які мають постійний характер.

2. Порядок оформлення трудової книжки за допомогою ПК.

2.1. Порядок створення та заповнення форми книги обліку трудових книжок і вкладок до них за допомогою текстового редактора MS WORD.

2.2. Порядок створення та заповнення форми книги обліку руху трудових книжок за допомогою текстового редактора MS WORD.

3. Техніка безпеки.

3.1 Вимоги до організації робочих місць користувачів комп'ютерів.

Основним обладнанням робочого місця користувача комп'ютерів є відео монітор, клавіатура, робочий стіл, стілець (крісло); допоміжним – підставка для ніг, шафи, полиці та ін. Вимоги до них відображені у нормативних документах: ВСНиПРВЦ; ГОСТ 12.2.032 – 78; ГОСТ 22269 – 76.

Робочі місця з комп'ютерами повинні розташовуватися на відстані не менше як 1,6 м. від стіни з віконними прорізами, від інших стін - на відстані 1 м, між собою на відстані не менше як 1,6 м. При розміщенні робочих місць необхідно виключити можливість прямого засвідчування екрана джерелом природного освітлення. Джерело природного засвідчення (вікно) не повинно також потрапляти у зону прямого спостереження користувача. Відносно світлових отворів робочі місця доцільно розташовувати таким чином, щоб природне освітлення падало на нього з боку, переважно з ліва.

При розміщенні комп'ютера на робочому місці потрібно забезпечити простір для користувача величиною не менше як 860 мм з урахуванням виступаючих частин обладнання та застосування (при необхідності) спецодягу. Для стоп має бути передбачено простір по глибині та висоті не менше як 160 мм, по ширині – не менше як 630 мм.

Розташовувати комп'ютер на робочому місці необхідно так, щоб поверхня екрана знаходилася на відстані 600-700 мм від очей користувача. Рекомендується розміщувати елементи робочого місця таким чином, щоб витримувалася однакова відстань очей користувача від екрана, клавіатури, тримача документів.

Залежно від виду роботи та зручності користувача доцільно користуватися можливістю повороту ту регулюванням нахилу екрана. Ця вимога тим більш важлива, чим більш численнішими та різноманітнішими є заплановані випадки застосування комп'ютерів. Установка рівня екрана над столом та його розташування повинні забезпечуватися за допомогою вторинних пристроїв на робочому місці.

Необхідно стало розташувати клавіатуру на робочому столі, не допускаючи її хитання. Разом з тим має бути передбачена можливість її поворотів і переміщень. Положення клавіатури та кут її нахилу повинні відповідати побажанням користувача.

Принтер треба розташувати так, щоб доступ до нього користувача та його колег був зручним.

Конструкція робочого столу повинна забезпечувати можливість оптимального розміщення на робочій поверхні обладнання, що використовується з урахуванням його кількості, розмірів, конструктивних особливостей та характеру роботи, яка виконується. Корисно мати модульне, рухоме робоче місце. Площа столу залежить від всіх необхідних для роботи компонентів, що розміщуються, та повинна допускати можливість вільного переміщення пристроїв. Поверхня столу має бути матовою з малим відбиттям та тепло ізолюючою.

Розташування технічних засобів повинно давати можливість користувачеві виконувати прості функції лівою з метою зниження великих навантажень на праву руку під час ведення записів, роботи з клавіатурою та інших операцій. Якщо у конструкції клавіатури не передбачено простору для опору долонь, то її слід розташувати на відстані не менше як 100 мм від краю столу в оптимальній зоні моторного поля.

Якщо конструкція робочого місця передбачає протікання трудового процесу у позі сидячі, то висота робочої поверхні столу повинна регулюватися у межах 680-800 мм, у середньому вона повинна становити 726 мм. Робочий стіл повинен мати простір для ніг висотою не менше як 600 мм, шириною не менше як 600 мм, глибиною на рівні колін, але не менше як 660 мм на рівні витягнутої ноги – не менше як 660 мм.

Робоче крісло забезпечує підтримання робочої пози у положенні сидячи, і чим триваліше це положення протягом робочого дня, тим жорсткішим мають бути вимоги до створення зручних та правильних робочих сидінь.

Робоче місце має бути обладнане стійкою підставкою для ніг, параметри якої просто регулюються. Вона має бути розташована по всій ширині ділянки, що відводиться для ніг. Поверхня підставки має бути рифленою, а по передньому краю мати бортик висотою 10 мм.

Під час організації робочого простору необхідно враховувати індивідуальні антропометричні параметри користувача з відповідними допусками на можливі зміни робочих поз та потребу у переміщеннях.

Раціональною робочою позою може вважатися таке розташування тіла, при якому ступні працівника розташовані на площині підлоги або на підставці для ніг, стегна зорієнтовані у горизонтальній площині, верхні частини рук – вертикальні, кут ліктьового суглоба коливається у межах 70 –900, а зап’ястя зігнуті під кутом не більше ніж 200, нахил голови – у межах 16 - 200, а також виключені часті її повороти.

Вимоги до організації приміщень.

Розширення використання комп'ютерної технології повинно супроводжуватися прагненням поліпшити обстановку на робочому місці, яка сприятиме збереженню високої працездатності та створюватиме благотворні умови для співпраці користувачів комп'ютерів.

Приміщення, призначені для роботи з комп'ютерами, повинні мати змішане освітлення. Доцільно обирати орієнтацію вікон на північ або північний схід. На вікнах повинні бути жалюзі, що регулюються, або штори, що дають можливість їх повністю закривати.

Робочі місця з комп'ютерами повинні, як правило, розміщуватися в окремих приміщеннях. У випадку розміщення робочих місць у спеціальних залах або приміщеннях з джерелами небезпечних (шкідливих) виробничих факторів вони повинні розташовуватися у повністю ізольованих кабінетах з природним освітленням та організованим повітрообміном. Площа, на якій розташовується одне робоче місце з комп'ютером, повинна становити не менше як 6,0 м2, об’єм приміщення – не менше як 20 м3.

Для оздоблення приміщень з комп'ютерами повинні використовуватися дифузно-віддзеркалюючі матеріали з коефіцієнтами відбиття: стелі – 0,7-0,8; стін – 0,5-0,6; підлоги – 0,2-0,3.

Поверхня підлоги має бути рівною, без вибоїн, неслизькою, зручною для очищення та вологого прибирання, мати антистатичні властивості.

Забороняється застосовувати для оздоблення інтер’єру полімерні матеріали, що виділяють у повітря шкідливі хімічні речовини. Вміст шкідливих хімічних речовин у приміщеннях з комп'ютерами не повинен перевищувати концентрацій, вказаних у ГОСТ 12.1.006 – 88