Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
999999999.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
981.5 Кб
Скачать

Розділ 6. Характеристика матерільно-технічної бази

Економісти класики виділяли чотири основні чинники виробництва : земля , праця, капітал і підприємницька здатність (деякі називають сьогодні , як фактор , НТП) .

Нас цікавить капітал . Розрізняють основний і оборотний капітал . У вітчизняній науці і практиці основний капітал називають частіше основними фондами .

Основні фонди - це матеріально - речові цінності , що діють у незмінній натуральній формі протягом кількох виробничих циклів і утрачивающие свою вартість по частинах. Залежно від характеру участі основних фондів у процесі розширеного відтворення вони підрозділяються на виробничі і невиробничі основні фонди .

Виробничі основні фонди функціонують у сфері матеріального виробництва , безпосередньо беруть участь у виготовленні продукту і поступово переносять на нього свою вартість.

Невиробничі основні фонди - житлові будинки , дитячі та спортивні установи , інші об'єкти культурно- побутового обслуговування трудящих , які знаходяться на балансі підприємства. Вони не беруть участь в процесі виробництва і не переносять своєї вартості на продукт , проте їх постійне збільшення нерозривно пов'язане з поліпшенням добробуту , підвищенням матеріального і культурного рівня життя працівників , що в кінцевому рахунку впливає на результати діяльності підприємства.

Основні виробничі фонди - матеріально-технічна база підприємства . Від їх обсягу залежать виробничі потужності підприємства , рівень технічної озброєності праці . Накопичення основних фондів і підвищення технічної озброєності праці збагачують процес праці , додають праці творчий характер , підвищують культурно -технічний рівень суспільства .

«В умовах переходу до ринку основні фонди - головна передумова , забезпечує подальше економічне зростання за рахунок усіх факторів інтенсифікації виробництва ... Головну частину основних фондів (понад 65 %) складають основні виробничі фонди ».

Основні виробничі фонди підприємства - це різноманітні засоби праці , які , незважаючи на свою економічну однорідність , відрізняються цільовим призначення , терміном служби. Звідси виникає необхідність класифікації основних фондів за певними групами , що враховує специфіку виробничого призначення різних видів фондів . Основні виробничі фонди підприємств за чинною видовий класифікації поділяються на такі групи:

- Земельні ділянки і об'єкти природокористування ( вода , надра , інші природні ресурси ), що належать підприємству на правах власності;

- Будівлі ( виробничі , службові та інші);

- Споруди ( інженерно -будівельні об'єкти , які обслуговують виробництво ) ;

- Передавальні пристрої (електро - , тепломережі ) ;

- Машини та обладнання;

- Вимірювальні і регулюючі прилади , пристрої і лабораторне устаткування ;

- Обчислювальна техніка;

- Транспортні засоби;

- Інструменти та пристосування

- Виробничий і господарський інвентар ;

- Внутрішньогосподарські дороги ;

- Капітальні вкладення на поліпшення земель і в орендовані будівлі , приміщення , обладнання та інші об'єкти, що відносяться до основних фондів.

Співвідношення окремих груп в їх загальному обсязі представляє собою виробничу структуру основних фондів . Вирішальне значення для випуску продукції має активна частина виробничих фондів - машини та обладнання . Їх обсяг характеризує реальні можливості виробництва готової продукції , і організація зацікавлена ​​в підвищенні питомої ваги активної частини фондів .

Статутний фонд КП«Зеленбуд» становить 2736000 грн. 00 коп.

Майно підприємства належить до комунальної власності територіальної громади м. Чернігова і закріплюється за ним на праві господарського відання.

Для виконання робіт підприємство має виробничу базу та слідуючі дільниці:

- відділення промислового квітникарства з площею закритого грунту 1 га та 0,33 га незавершеного будівництва теплиць;

- деревно-чагарниковий розсадник в площею 45 га;

- дві дільниці по догляду за квітниками і скверами;

- дільниця по догляду за газонами, деревами, чагарниками;

- дільниця механізації та енергозабезпечення.

Механізація:

- Трактор – 14 шт;

- Автовишка – 3шт;

- Поливальні машини – 2 шт;

- Пилорама.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]