Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ндп.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
214.01 Кб
Скачать

Критерії вибору фінансової стратегії підприємства

Критерій

Коротка характеристика

Ментальна правильність

Стратегія повинна розроблятись зі знанням і розумінням двох абсолютних полюсів ефективної стратегії: абсолютної ірраціональності (крайній полюс) та граничної раціональності (протилежний полюс)

Ситуаційність

Стратегія має інтегрувати характерні особливості конкретної ситуації в ключові фактори майбутнього (стратегічного) підходу

Унікальність (перевага в конкурентній боротьбі)

Стратегія має містити унікальні (відмінні від існуючих) можливості майбутнього бізнес-успіху, які позитивно відрізнятимуть дану компанію від її конкурентів та дозволять їй досягти стабільну конкурентну перевагу. Чим більша конкурентна перевага, створена за допомогою стратегії, тим вона могутніша та ефективніша

Майбутня невизначеність як стратегічна можливість

Стратегія повинна бути здатна перетворювати зміни зовнішнього оточення підприємства на її стратегічні та тактичні переваги

Гнучка адекватність (відповідність)

Стратегія має забезпечувати відповідність власних стратегічних змін підприємства змінам зовнішнього оточення

Інтенсивність роботи підприємства

Стратегія має бути націлена на зменшення періоду часу на досягнення фінансових та стратегічних цілей підприємства

Швидкість досягнення конкурентної переваги

Стратегія повинна забезпечувати підприємства здатність «прискорюватись» й «випереджати» конкурентів

Взаємоузгодженість

Стратегія має забезпечувати відповідність та взаємоузгодженість всіх її складових

Ступінь ризику

Стратегія має бути націлена на зменшення ймовірності ризику

Критерій дозволяє встановити відповідність стратегії певним характеристикам. Слід зазначити, що всі вказані характеристики не є альтернативними, а, навпаки, взаємодоповнюючими і взаємопідсилюючими.

Отже, фінансова стратегія є невід’ємною складовою та надзвичайно важливим елементом у стратегічному управлінні компанії, яка повинна узгоджуватись і відповідати цілям, напрямкам, завданням формування загальної стратегії розвитку підприємства. Вона дає можливість сформувати фінансові резерви підприємства як засіб для протистояння можливим змінам зовнішнього середовища. За допомогою цієї стратегії можна оцінити результати поточної роботи та визначитися керівництву підприємства у майбутніх напрямках діяльності.

Формування фінансової стратегії доцільно проводити згідно із запропонованими етапами, що дають краще розуміння, на які ключові моменти необхідно звернути увагу при встановленні цілей фінансового характеру та терміну їх реалізації. Важливо також здійснити оцінку наявного потенціалу, в результаті якої встановлюються сильні та слабкі сторони підприємства, що дають можливості для поступового усунення проблемних моментів у діяльності фірми.

На заключних етапах проводиться оцінка результатів формування та реалізації фінансової стратегії встановлюється ефективність управління підприємством та визначається успішність реалізації загальної стратегії загалом.

При формуванні фінансової стратегії, підприємство у своїй виробничо-господарській діяльності стикається із великою кількістю фінансових показників, які потребують систематизації і подальшого відбору із врахуванням специфіки роботи суб’єкта господарювання.