Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ндп.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
214.01 Кб
Скачать

Підходи до визначення поняття «фінансова стратегія підприємства»

Автор

Визначення

Коментар

1

2

3

І. Бланк [1]

Система довгострокових цілей фінансової діяльності, які визначаються його фінансовою ідеологією і більш ефективними шляхами їх досягнення

Розглянуто фінансову стратегію як складову загальної економічної стратегії

А. Поддєрьогін [15]

Стратегія, що включає методи та практику формування фінансових ресурсів, їх планування та забезпечення фінансової стійкості підприємства за ринкових умов господарювання

Визначено, що включає методи та практику для формування фінансових ресурсів підприємства

Ю. Лукіна [4]

Визначення основних довгостро-кових завдань і мети підприємства (підвищення багатства власника підприємства), а також прийняття курсу дій та розподіл ресурсів, необхідних для досягнення поставленої мети

Визначення поняття сфокусовано на завданнях та меті підприємства

Є. Станіславчик [27]

Стратегія, метою якої виступає підвищення вартості підприємства за умови забезпечення фінансової рівноваги

Розглянуто поняття лише з позиції мети, але не враховано об’єкти, що забезпечать її досягнення

Закінчення табл. 1.1

1

2

3

М. Володькіна [5]

Особливий вид практичної діяльності людей – фінансова робота, яка полягає у розробці стратегічних фінансових рішень (у формі прогнозів, проектів, програм і планів), що передбачають висування таких цілей та стратегій фінансової діяльності підприємства, реалізація яких забезпечує їхнє ефективне функціонування у довгостроковій перспективі, швидку адаптацію до мінливих умов зовнішнього середовища

Ключовою ознакою даного визначення поняття фінансова стратегія підприємства є фінансові рішення

Л. Павлова [22]

Інструмент досягнення підприє-мством стану, для якого характерно покриття всіх його витрат, необхідних для забезпечення економічного розвитку з власних джерел, що можливо здійснювати за двома основними напрямками: зовнішнім та внутрішнім зростанням.

Фінансові стратегію визначено інструментом досягнення необхідного стану підприємства

Ю. Путятін [26]

Результат прийняття стратегічних рішень щодо питань ефективного залучення фінансових ресурсів та їх використання

Визначення розкриває змістовний аспект формування фінансової стратегії підприємства

А. Чандлер [33]

Визначення основних довгостро-кових фінансових цілей та завдань підприємства й утримання курсу дій, розподілу ресурсів, необхідних для досягнення цих цілей

Поняття розглянуто як процес

В. Герасимчук [8]

Генеральний план дій підприємства, що охоплює формування фінансів та їхнє планування для забезпечення фінансової стабільності підприє-мства, який включає: планування, яке охоплює облік, аналіз і контроль фінансового стану; оптимізацію основних і оборотних коштів; розподіл прибутку

Звернено увагу на те, що цілі фінансової стратегії є довгостроковими

Р. Кларк [1]

Довгостроковий курс фінансової політики, розрахований на перспе-ктиву, що передбачає розв'язання великомасштабних завдань підприє-мства

Спостерігається ототожне-ння фінансової стратегії з фінансовою політикою підприємства

Трактування І. Бланка [4] визначає фінансову стратегію як систему довгострокових цілей фінансової діяльності підприємства і найбільш ефективних шляхів їх досягнення. Підпорядкованість фінансової стратегії загальній економічній стратегії враховується в процесі формування системи цілей, які не повинні суперечити одна одній та мають забезпечувати взаємозв’язок всіх видів економічних ресурсів за допомогою балансу доходів і витрат.

І. Бланк зазначає, що відповідно до головної стратегічної мети фінансова стратегія підприємства забезпечує [1, 3]:

формування фінансових ресурсів і централізоване стратегічне керівництво ними;

виявлення основних напрямів і зосередження на їх виконанні зусиль, маневреності у використанні резервів фінансовим керівництвом підприємства;

ранжування й поетапне досягнення завдань;

відповідність фінансових дій економічному стану й матеріальним можливостям підприємства;

об’єктивний облік фінансово-економічної обстановки й реального фінансового стану підприємства в році, кварталі, місяці;

облік економічних і фінансових можливостей самого підприємства й конкурентів;

створення й підготовку стратегічних резервів;

визначення головної погрози з боку конкурентів, мобілізацію сил на її усунення й умілий вибір напрямів фінансових дій;

маневрування й боротьбу за ініціативу досягнення вирішальної переваги конкурентами.

Фінансову стратегію як стратегію, що включає методи та практику формування фінансових ресурсів, їх планування та забезпечення фінансової стійкості підприємства за ринкових умов господарювання розглядає А. Поддєрьогін [15].

Ю. Лукіна [8] трактує фінансову стратегіє підприємства як стратегі., метою якої є підвищення багатства його власника. Такий підхід не враховує строковості даного поняття.

Станіславчик О. [27, с. 47] розглядає фінансову стратегію як функцію управління фінансовими потоками підприємства з метою збільшення його вартості за умови збереження фінансової рівноваги, яка забезпечується оптимальним співвідношенням між довгостроковою, поточною ліквідністю та рентабельністю. Зростання ринкової вартості підприємства забезпечується безперервним надходженням капіталу та визначає спрямованість фінансової стратегії щодо підвищення інвестиційної привабливості підприємства, однією з важливих умов якої є стійкий фінансовий стан підприємства. Наведене трактування не розглядає інші об’єкти фінансової діяльності, такі як структура активів і пасивів підприємства, інвестиції, фінансові ризики і заходи, що забезпечують антикризове управління.

М. Володькіною [5] наведено чітке визначення «фінансової стратегії», ключовою ознакою якого є фінансові рішення. Проте будь-які рішення в менеджменті розуміються як тактична або оперативна дія, що не відповідає стратегічному аспекту.

Л. Павлової [22, с. 52] розглядає фінансову стратегію як інструмент досягнення підприємством стану, для якого характерно покриття всіх його витрат, необхідних для забезпечення економічного розвитку з власних джерел, що можливо здійснювати за двома основними напрямками: зовнішнім та внутрішнім зростанням. Зовнішнє зростання, на думку Л. Павлової, передбачає поглинання підприємством інших через одноразове фінансування заздалегідь обраного об’єкта; для внутрішнього зростання характерним є поетапне фінансування розвитку власної матеріально-технічної бази, що є основою діючого виробництва. Приділяючи особливу увагу підтримці фінансової стійкості, платоспроможності, а також зниженню ризику, автор вбачає можливість їх реалізації в разі диверсифікації фінансових вкладень і фінансування інвестиційних проектів. Однак фінансування діяльності господарюючого суб’єкта тільки за рахунок власних коштів не завжди можливо і доцільно, крім того, потрібно мати на увазі, що якщо вартість кредитних фінансових ресурсів нижча за рентабельність діяльності підприємства, то використання позикових коштів дозволяє підвищити рівень віддачі власного капіталу.

Ю. Путятін, О. Пушкар та О. Тридід [26, с. 49] визначають фінансову стратегію розглядають як результат прийняття стратегічних рішень щодо питань ефективного залучення фінансових ресурсів та їх використання. Таке формулювання відбиває змістовний аспект процесу формування фінансової стратегії: визначення основних принципів поведінки підприємства на фінансовому ринку для забезпечення його інвестиційної активності. Даний підхід у рамках єдиної фінансової стратегії дозволяє виділити дві її складові: інвестиційну стратегію і стратегію фінансування.

Чандлер А. визначає поняття стратегії як визначення основних довгострокових цілей і задач підприємства, прийняття курсу дій і розподіл ресурсів, необхідних для виконання поставлених цілей. В даному випадку фінансова стратегія підприємства розглядається як процес [33].

В. Герасимчук [8] розуміє під фінансовою стратегією генеральний план дій підприємства, що охоплює формування фінансів та їхнє планування для забезпечення фінансової стабільності підприємства. У його роботах наводиться визначення стратегії, характерне для довгострокового планування й стратегічного управління. У першому випадку «стратегія – це конкретний довгостроковий план досягнення конкретної довгострокової цілі». Тоді вироблення стратегії змістовно являє собою процес встановлення цілі й складання довгострокового плану, що здійснюється, виходячи з досить точно визначеного кінцевого стану, що має бути досягнутий у віддаленому майбутньому. Не можна погодитись з вичерпністю цього визначення, адже планування є одним із методів, який містить механізм фінансової стратегії. Окремої уваги заслуговує питання мети фінансової стратегії, яку, на нашу думку, не доцільно обмежувати досягненням стабільності.

Американські економісти Р. Кларк, В. Вільсон, Р. Дейнс, С. Надо вважають, що фінансова стратегія окреслює картину розвитку організації в майбутньому, виступає основою для вибору альтернативи, що зумовлює природу і напрям організації фінансових відносин. Вчені пов'язують її з фінансовою політикою та плануванням, хоча фінансова політика ґрунтується на детальних, конкретизованих фінансових даних, а стратегія визначає напрям руху організації [1]. Таке трактування фінансової стратегії підтримують і деякі інші вчені, які визначають її як довгостроковий курс фінансової політики, розрахований на перспективу, що передбачає розв'язання великомасштабних завдань підприємства.

Таким чином можна виділити чотири основних підходи до визначення поняття «фінансова стратегія підприємства», що представлені на рис. 1.1.

Отже, слід зазначити, що розкриття сутності поняття «фінансова стратегія підприємства» має не завжди точне й однобічне пояснення, що пов’язане з різноманітними підходами авторів, їх розумінням базових категорій, точкою зору на економічні процеси, що відбуваються у суспільстві.

Рис. 1.1 Класифікація підходів до визначення поняття «фінансова стратегія підприємства»

З урахуванням отриманих результатів аналізу було уточнено зміст поняття «фінансова стратегія» як одного з найважливіших видів функціональних стратегій підприємства, що забезпечує основні напрями його фінансової діяльності шляхом формування довгострокових фінансових цілей та завдань фінансової політики, вибору найефективніших шляхів їх досягнення, адекватного коректування обсягів і напрямів формування грошових коштів, їх розподілу та використання при зміні умов зовнішнього середовища, тобто фінансова стратегія в основному спрямована на досягнення кількісних змін.

Таким чином, під поняттям «фінансова стратегія підприємства» запропоновано розуміти систему довгострокових фінансових цілей і завдань та механізму їх досягнення, спрямованих на фінансування розширеного відтворювання, соціальних та інших функцій підприємства шляхом використання фінансових інновацій тощо.