Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт ндп.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
214.01 Кб
Скачать

39

МІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ СЕМЕНА КУЗНЕЦЯ

Кафедра фінансів

Звіт з науково-дослідницької практики

на тему: «ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА»

Студентки 1 М курсу 3 групи

напряму підготовки: Фінанси

спеціальності 8.03050801 «Фінанси і кредит»

Борщевської Т. О

Керівник

к.е.н., доц.

Латишева І. Л.

Національна шкала

Кількість балів: _________

Оцінка: ECTS _____

м. Харків, 2015

ЗМІСТ

Вступ

3

  1. Сутність та зміст поняття «фінансова стратегія підприємства»

5

  1. Місце фінансової стратегії у загальній стратегії підприємства

11

  1. Основні етапи формування фінансової стратегії підприємства

17

  1. Характеристика галузі машинобудування

25

Висновки

32

Перелік використаної літератури

34

Додатки

37

ВСТУП

Здатність оперативно та ефективно реагувати на зовнішні негативні фактори в ринковому середовищі є основою успішного розвитку підприємства. Висока фінансова стійкість і прибутковість суб’єкта господарювання досягається за рахунок ефективного управління фінансовою стратегією і використання фінансових інновацій у цьому процесі.

На сьогодні потреба управління фінансовою стратегією є важливим складником успішного функціонування будь-якого підприємства незалежно від розміру, організаційно-правової форми та виду діяльності. Проте існуюче теоретико-методичне забезпечення управління фінансовою стратегією недостатньо ефективне та обґрунтоване як у науковому, так і організаційно-практичному вимірі. Про це свідчить відсутність єдиної послідовності етапів процесу управління фінансовою стратегією, методичних рекомендацій, які б комплексно враховували різні характеристики підприємств. Це зумовило об’єктивну необхідність подальшого розвитку теоретичних положень щодо ідентифікації фінансової стратегії підприємства.

Питання управління фінансовою стратегією досліджували такі вітчизняні та зарубіжні вчені, як І. Бланк, А. Поддєрьогін, Ю. Бригхем, В. Василенко, В. Гриньова, В. Ковалев, М. Мартиненко, Л. Ніколаєнко, А. Петрова, О. Раєвнева, О. Тищенко, В. Хвостенко, О. Ястремська та ін. Проте, й досі залишаються недостатньо проробленими аспекти прийняття якісних управлінських рішень щодо формування фінансової стратегії підприємства

Метою роботи є узагальнення теоретичних основ та розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення формування фінансової стратегії підприємства.

Відповідно до визначеної мети в роботі поставлено та вирішено такі завдання:

визначено економічну сутність та зміст поняття «фінансова стратегія підприємства», розглянути підходи до його визначення;

визначити місце фінансової стратегії у загальній стратегії підприємства;

обґрунтовано основні етапи формування фінансової стратегії підприємства;

надано характеристику галузі машинобудування, проаналізовано обсяги виробництва, інвестицій в основний капітал галузі та експорт й імпорт іі товарів.

Об’єктом дослідження є процес формування фінансової стратегії підприємства, як головної характеристики його фінансового розвитку.

Предметом дослідження є теоретичні основи та методологічні підходи щодо формування фінансової стратегії підприємства.

Методи дослідження: аналізу та синтезу, індукції та дедукції, узагальнення, порівняння, групування – для визначення сутності та змісту поняття «фінансова стратегія підприємства».

  1. Сутність та зміст поняття «фінансова стратегія підприємства»

Ринкові перетворення в економіці України здійснюються під впливом багатьох факторів, котрі обумовлюють невизначеність характеристик майбутнього стану зовнішнього та внутрішнього середовища для окремого підприємства. У зв’язку з цим підприємства усіх форм власності та господарювання можуть забезпечити перспективу власного існування тільки на основі стратегічного управління, одним з найважливіших компонентів якого є процеси формування і реалізації фінансової стратегії.

Важливість ролі фінансової стратегії обумовлена сутнісною природою головних економічних категорій – фінансів, грошей і кредиту, що виступають фундаментом її побудови. Рух цих категорій, підпорядкований законам розвитку ринку, їх участь у відтворювальному процесі, універсальний характер з точки зору виконання ними функцій утворення, розподілу й використання фінансових ресурсів для будь-якого бізнесу визначають особливий статус всіх похідних від них категорій, в тому числі фінансової стратегії.

Процес управління в довгостроковому аспекті нерозривно пов’язаний з використанням поняття «стратегія». Термін «стратегія» походить від грецького strategia (стратос - військо, аго - веду), тобто за походженням це військовий термін, що означає військове мистецтво, яке вивчає закономірності та характер війни, теоретичні основи планування, підготовки і проведення крупних військових операцій із заздалегідь сформульованими стратегічними завданнями. Інший аспект терміну «стратегія» визначається як «мистецтво управління суспільною політичною боротьбою, загальний план ведення цієї боротьби, який виходить з розміщення та співвідношення сил»

Основна ідея, закладена в цих двох визначеннях, полягає в такому: стратегія – це засіб управління погодженим використанням власних ресурсів, що забезпечує поведінку будь-якої системи в досягненні бажаних для неї результатів в умовах протидії. На цій же основі термін «стратегія» був введений у практику управління підприємствами. Уперше термін «стратегія» запозичив у військових і використав у економіці для визначення одного із видів керівництва будь-яким комерційним підприємством А. Чендлер-молодший у 1962 році. Так розпочався етап стратегічного планування на підприємствах в умовах ринкової економіки. Відповідно до якого встановлено, що стратегія – це спосіб досягнення підприємством своєї мети, яка визначає його поведінку в ринковому середовищі, а також взаємодією внутрішніх компонентів підприємства, які знаходяться на різних стадіях свого життєвого циклу. Це надає можливість встановлювати орієнтири, правила, звужує варіанти вибору поведінки щодо вирішення суперечностей у рамках заданих обмежень, а також виконує роль засобу координації всіх ієрархічних рівнів підприємства і виступає таким чином як управлінський інструмент системи менеджменту.

Після розробки концепцій стратегічного управління проблемами фінансових стратегій займалося чимало науковців. Так, існує значна кількість визначень поняття «фінансова стратегія підприємства» різних авторів, серед яких домінують її різні характеристики (табл. 1.1).

Таблиця 1.1