Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заходи безпеки при поводженні з ВЗ.doc
Скачиваний:
849
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Розділ іі вказівки до організації і проведення стрільб

1. Вправи зі стрілецької зброї виконуються в тирі (на стрільбищі). При цьому визначаються:

1.1. Вихідний рубіж.

1.2. Рубіж відкриття вогню.

1.3. Пункт бойового постачання.

2. Навчальні стрільби проводяться за наявності наказу (доручення) керівника органу (підрозділу) про проведення навчальних стрільб з особовим складом.

3. Підрозділи повинні прибувати на стрільбище (у тир) не пізніше, ніж за 20 хвилин до початку стрільб. Цей час використовується для підготовки зброї і патронів до стрільби, перевірки знань заходів безпеки особовим складом, умов виконання вправ, роботи мішеневого обладнання і засобів зв’язку, організації занять у тилу і підготовки першої зміни до стрільби.

4. Після прибуття особового складу на стрільбище за командою керівника стрільб на командному пункті підіймається білий прапор (уночі – включається світло ліхтаря білого кольору). З виходом зміни на вихідний рубіж і до команди “Відбій” замість білого прапору підіймається червоний (уночі-влючається світло ліхтаря червоного кольору).

5. На вихідному рубежі керівник стрільб перевіряє готовність зміни до виконання вправи і дає наказ роздавачу боєприпасів видати зміні патрони. Стрілець, який одержав патрони, оглядає їх і доповідає керівнику, наприклад: ,,Капітан Іваненко три (чотири, …) бойові патрони одержав та оглянув”.

6. За командою керівника стрільб: ,,Зміна, спорядити магазини”, стрілець від’єднує магазин від зброї (у випадку з пістолетом – не виймаючи його з кобури), споряджає патронами магазин та приєднує його до зброї (у випадку з пістолетом – до основи рукоятки, не виймаючи повністю пістолет із кобури).

7. Керівник, переконавшись у готовності зміни (стрільця), подає команду: ,,Зміна, на рубіж відкриття вогню – кроком руш”. Після прибуття зміни на рубіж відкриття вогню керівник командує: ,,Зміна, заряджай (приготуватися)”. За цією командою стрілець повинен прийняти вихідне положення для виконання відповідної вправи та виконує підготовчі дії згідно порядку її виконання. Наприклад при виконанні початкових вправ стрільби з пістолета – вийняти пістолет із кобури, вимкнути запобіжник, надіслати патрон до патронника, увімкнути запобіжник. Після закінчення приготування стрілець зобов’язаний доповісти про готовність до стрільби, наприклад: ,,Капітан Іваненко до стрільби готовий.

8. Перевіривши готовність до стрільби кожного стрільця і прийнявши доповіді від них, керівник подає команду: ,,Вогонь” (,,Старт”). За цією командою стрільці здійснюють визначені порядком виконання вправи дії (наприклад, вимикають запобіжник, ставлять курок на бойовий звід або починають переміщення) і ведуть вогонь.

9. Якщо під час ведення вогню з якихось причин виникає затримка (зброя не стріляє) стрілець повинен прибрати палець зі спускового гачка, підняти вільну руку до гори (ствол зброї при цьому повинен бути направлений тільки у бік лінії мішеней), після цього повинен підійти керівник стрільб та прийняти міри щодо усунення затримки.

10. Закінчивши виконувати вправи, стрілець повинен: утримуючи зброю у бік лінії мішеней, доповісти про закінчення стрільби, наприклад: ,,Капітан Іваненко стрільбу закінчив.

11. Керівник стрільб, переконавшись, що зміна закінчиластрільбу, подає команду: ,,Зміна, розряджай! Зброю — до огляду. За цією командою стрільці повинні: від’єднати магазин від зброї та забезпечити огляд керівником стрільб відсутності патрона в патроннику. Наприклад, у випадку пістолета – витягти магазин із основи рукоятки пістолета та покласти його під великий палець правої руки попереду запобіжника так, щоб подавач магазину був на 2—3 см вище, ніж затвор.

12. Оглянувши зброю кожного стрільця, керівник подає команду: ,,Оглянуто. За цією командою стрілець повинен:

12.1. Закрити патронник (зняти затвор із затворної затримки).

12.2. Спустити курок з бойового зводу, увімкнути запобіжник.

12.3. Приєднати магазин (у випадку пістолета – вставити магазин в основу рукоятки пістолета і сховати його до кобури).

13. Після огляду зброї керівник стрільб подає команду: ,,Відбій і за необхідністю веде зміну для огляду мішеней. Огляд мішеней керівником і стрільцями здійснюється за командою: ,,Зміна, до мішеней кроком руш. Керівник зупиняє зміну в двох-трьох кроках від мішеней і заслуховує доповідь стрільців, наприклад: ,,Товаришу полковнику, капітан Іваненко виконував першу вправу із пістолета (автомата), у ціль влучено трьома кулями (вибив 25 очок), оцінка відмінно.

14. Під час виконання вправ керівник стрільб повинен знаходитись позаду зміни, яка стріляє, і не втручатися в дії стрільців при умові додержання ними заходів безпеки та прийомів стрільби.

15. Сигнали на показ, рух і освітлення цілей повинні подаватися так, щоб їх не було чутно (помітно) стрільцям.

16. Якщо стрілець не виконав вправу, то повторна стрільба проводиться тільки після додаткового навчання, при цьому в журнал обліку занять, відвідування і успішності службової та бойової підготовки заносяться оцінки як першої, так і повторної стрільби. До виконання наступної вправи працівники допускаються при отриманні позитивної оцінки в попередній вправі.

17. Після закінчення стрільби керівник дає команду зібрати гільзи, перевірити наявність зброї, магазинів, сумок для магазинів, перевіряє правильність заповнення відомості видачі набоїв. Потім проводить аналіз заняття і оголошує оцінку за стрільбу кожному стрільцю та органу (підрозділу) внутрішніх справ, а також контролює чищення зброї.