Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заходи безпеки при поводженні з ВЗ.doc
Скачиваний:
849
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Розділ IV нормативи з вогневої підготовки

п/п

Найменування

нормативу

Вимоги до виконання

нормативу

Оцінка та час

виконання, сек.

,,5

,,4

,,3

Пістолет форт-12 та його модифікаціїї (пістолет Макарова)

1.

Спорядження магазина патронами

Магазин у руці, 12 (8) патронів розсипом на столі

30

(19)

35

(21)

40

(23)

2.

Неповне розбирання пістолета

Працівник стоїть біля столу, руки опущені, зібраний пістолет лежить на столі запобіжником догори, магазин в рукоятці

45

(20)

50

(25)

60

(30)

3.

Збирання пістолета після неповного розбирання

Працівник стоїть біля столу, руки опущені, частини пістолета лежать на столі

50

(25)

55

(30)

65

(35)

4.

Підготовка до стрільби стоячи та проведення пострілу (швидкісна стрільба)

Пістолет у кобурі, магазин споряджений учбовими патронами в руці

4

5

6

п/п

Найменування

Нормативу

Вимоги до виконання

нормативу

Оцінка та час

виконання, сек

,,5

,,4

,,3

Автомат калашникова (акс-74у/акм)

1.

Спорядження магазина патронами

Магазин у руці, 30 патронів розсипом на столі

40

45

50

2.

Неповне розбирання автомата

Працівник стоїть біля столу, руки опущені, зібраний автомат лежить на столі. При розбиранні пенал виймають, але не розбирають

18/15

22/19

26/23

3.

Збирання автомата після неповного розбирання

Працівник стоїть біля столу, руки опущені, частини автомата лежать на столі

30/25

35/30

40/35

4.

Підготовка до стрільби лежачи

Автомат у положенні ,,на ремінь” магазин, споряджений учбовими патронами в сумці

7

9

10

Примітка. При складанні розкладу занять начальники органів внутрішніх справ, виходячи із змісту відпрацьованих тем, визначають нормативи для їх відпрацювання щомісячно.

Під час проведення занять особовий склад спочатку виконує прийоми (дії) у повільному темпі, потім відпрацьовує нормативи на швидкість.

Якщо нормативи відпрацьовуються в процесі навчання декілька разів, то індивідуальна оцінка ставиться за останнім показанням результату або на контрольному занятті.

При виконанні нормативів №№ 2,3 Курсу стрільб необхідно дотримуватись наступного порядку дій:

  1. Від’єднати магазин.

  2. Перевірити наявність патрона в патроннику.

  3. Провести неповне розбирання зброї*.

  4. Провести збирання зброї після неповного розбирання*.

  5. Перевірити правильність зборки зброї після неповного розбирання.

* - для пістолета Макарова та автомата Калашникова користуватися порядком визначеним Наставлением по стрелковому делу (М.: Воениздат, 1987), а для виробів ,,Форт” паспортом виробника для кожної модифікації.

Нормативи вважаються виконаними, якщо дотримано умови їх виконання і не було допущено порушень вимог наказів, настанов, інструкцій.

Якщо при відпрацюванні нормативу допущена принайм­ні одна помилка, що може призвести до травми, поломки техніки, озбро­єння, то виконання нормативу зупиняється і оцінюється ,,незадовільно”.

Час виконання нормативу відлічується від початку подання команди (сигналу) до початку доповіді про виконання чи до удару курка по ударнику.

Пістолет Макарова ПМ

Інструкція по експлуатації

Досвід другої світової війни засвідчив практично повну непридатність пістолета ТТ у бойовому застосуванні. Незважаючи на великий калібр кулі та велику дальність стрільби, технічна та експлуатаційна надійність пістолета у польових умовах була вельми низькою. Крім того ТТ мав масу технічних недоліків (випадіння магазину, ламкість корпусу, тощо), які ще більш ускладнювали його експлуатацію. Тож ТТ не користувався популярністю серед вояків і старшин фронтових частин Червоної армії. При всякій нагоді вояки намагалися здобути та використовувати трофейні німецькі пістолети, а надто знаменитий "Парабеллум".

Тож у 1945 році у СРСР було оголошено новий конкурс на розробку нового пістолета для оперативно-бойового застосування, покликаного замінити ТТ. Розробки велися під два види набоїв: 7,62х ) застосований на ТТ і новий набій 9x18. У конкурсі прийняли участь як відомі радянські конструктори зброї - Ф.В. Токарєв, П.В. Воєводін, С.А. Коровін, И.И. Раков, С.Г. Сімонов, так і молоді та маловідомі - Є.В. Сєврюгін, А.А. Клімов, А.І. Лобанов та Н.Ф. Макаров.

Технічні вимоги до пістолета були досить жорсткими. Пістолет мав бути компактним, зручним для застосування у ближньому бою, надійним у польових умовах та технологічним у масовому виробництві.

Після серії жорстких випробувань на надійність кращим було визнано зразок Макарова, розроблений під набій 9x18. Випуск пістолета розпочався у 1949 році. У 1951 році пістолет був прийнятий на озброєння під назвою "Пістолет Макарова ПМ".

Пістолет Макарова ПМ та магазин на 8 набоїв до нього.

ПМ, як зброя мирного не зазнавав практично жодних конструктивних змін впродовж десятиліть. У 1992 році російськими конструкторами була здійснена спроба вдосконалити пістолет. Для стрільби почали застосовувати новий більш потужний набій 9x18 ПММ. У пістолета збільшилися розміри рукоятки, яка стала більш зручною для рук стрільця. Ємність магазину збільшилася до 12 набоїв. У пістолеті змінено конструкцію набійника - на поверхні виконано три гвинтові канавки, які забезпечують гальмування відкату затвору та згладжування різниці у динаміці автоматики при стрільбі звичайними та новими високоімпульсними набоями 9х18 ПММ. Російська Федерація впродовж 90-х років ХХ століття здійснювала активні спроби просування ПММ на міжнародний ринок озброєнь.

ПМ має всі переваги компактного пістолета. Компактність дозволяє приховано носити пістолет як у бойовому спорядженні, так і у цивільній одежі. Крім того пістолет зручно використовувати у обмеженому просторі. Ще однією беззаперечною перевагою ПМ є його технічна простота та експлуатаційна надійність. Пістолет простий у розбиранні та складанні, його частини та механізми продовжують працювати навіть при сильному забрудненні та у несприятливому зовнішньому середовищі.

Разом з тим відносно через малопотужний набій та короткий ствол купчастість стрільби є не дуже високою. Проте якщо врахувати що пістолет початково розроблявся як зброя ближнього бою, цей недолік можна вважати терпимим. Зупиняюча дія кулі є відносно високою, хоча на даний момент вважається недостатньою.

На теперішній час, через невисокі технічні характеристики українських пістолетів серії "Форт", ПМ залишається на озброєнні старшинського складу Збройних Сил України, та особового складу Міністерства Внутрішніх Справ України. У найближчому часі заміна ПМ на іншу марку пістолета є нереальною Тож Макаров і надалі залишатиметься на озброєнні силових відомств України.