Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
341.5 Кб
Скачать

5.5 Команди редагуванняя командного рядка

Щоб видалити один символ у командному рядку, використовують Ctrl-H. Для видалення усього рядка та повторного його вводу використовують знак @. Але в інших системах можливо використання інших клавіш. Коли після запуску процес завісає, та знак - підказка інтерпритатора shell не з’явиться на екрані, знак підказки відновлюється натисканням клавіші Del.

5.6 Керування процесом

При правильному наборі командного рядка, можливо виконати декілька дій по керуванню процесом:

  • можливо запустити процес як фоновий;

  • запросити список процесів, які виконуються в поточний момент;

  • припинити процес або зупинити вивід інформації від процеса на екран.

Для запуску фонового процеса використовують &. Коли виконується команда, інтерпритатор shell, як звичайно, очикує змінення процесу, який зв’язано з цією командою, а після цього виводить на екран наступний знак – піказку. Такий процес має назву привільованого (foreground).будь-який процес, що заускається по змовченню буде виконуватися як привільований, іншими словами процес увесь час буде зв’язаний з терміналом користувача, роблячи неможливим для нього ще будь-яких дій з системою Unix до того часу, поки він не завершиться.

Якщо вказати системі Unix, що процес виконується як фоновий (background), тоді після його запуску можливо звільнити свій термінал і в подальшому перейти до іншої задачі. Позначку & після вказівки певної команди і використовують його при обробці процесів, які довго виконуються. Наприклад, перед початком форматування та друку великого файлу

$<Name file>|lpr&

2167

$_

OS Unix виводить на екрані ідентифікаційний номер процесу PID (process identification number) і після цього – знак-підказку. Коли виконується фоновий процес і є знак-підказка, можливо вводити наступний командний рядок, який також може бути командою фонового процесу.

Фонові процеси мають наступні недоліки:

  • фоновий процес не дозволяє ввод з клавіатури;

  • любий вивід від фонового процесу на екран руйнує усе, що у цей момент вводиться з клавіатури;

  • мається меньше можливостей керувати розвитком фонового процесу;

  • при ініціалізації достатньо великої кількості фонових процесів система може перевантажитися та зависнути.

5.7 Отримання списку процесів, що виконуються ps

Для визначення фонових процесів, які на даний момент виконуються використовують команду process status – стна процесу PS. Крім вказаного вище виводиться ідентифікаційний номер прцеса (PID), термінал, з якого його було запущено tty, час, який він вже виконується, та ще деяку інформацію про командний рядок, яка виконується для ініціалізації процеса (CMD).

Наприклад:

$PS

PID TTY TIME CMD

1905 12 1:16 -sh

2132 12 2:18 ed

2167 12 4:02 -sh

2218 12 0:58 ps

$_

5.8 Знищення процесу Del, Kill

У деяких випадках може виникнути необхідність зупинити процес до того, як він сам завершиться. Для знищення привільованого процеса використовують клавішу Del, а фонового процеса використовують команду Kill з номером PID процеса, який знищується.

Наприклад:

$ kill 2167

2167:terminated-OS Unix

$_

Також можливо знищити декілько процесів, якщо відомі ідентифікаційні номери:

$ kill 1905 2132 2167

1905 2132 2167:terminated

$_

В деяких випадках дозволяється використовувати команду kill, длі завершення всіх запущених процесів. Але така команда може видалити з системи і користувача, що використав таку команду.

Соседние файлы в папке Додаткова інформація