Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
341.5 Кб
Скачать

2. Unix на платформі Intel

OS Unix для Intel поєднує у собі позитивні якості 32-розрядної операційної ситеми, розвинутий графічний інтерфейс та засоби DOS та Windows. Конкуренцією новим OS Windows NT та OS/2 для 32-розрядної платформи складає Unix.

Сучасний Unix на відміну від початковихверсій поєднує у собі 32-розрядне середовище з відмінним гафічним інтерфейсом.

Розглянемо версії OS Unix, які дозволяють виконувати додатні програми для DOS, обслуговувати Microsoft Windows та програми, які для неї існують: Consensys V4.2 – виготовляє та ж фірма;

Dell Unix System 5 Release 4 – фірма dell Computer;

Interactive Unix 3.0.1 – фірма SunSoft;

SCO Open DeskTop 2.0 Operations – фірма Suta Crus;

Unix Ware – фірма Unvel;

Solaris for x 86 – SunSoft;

NextStep – NeXT.

Всі ці системи, за винятком Interactive, NeXTStep та SCO Open Desktop, базується на SVR4 або Destiny (System V Release 4 або SVR4), NextStep використовує ядро МАСН, Open Desktop та Interactive – ранішні версії ядра System V(див. Мал. 1.1 ).

Компанія USLпродала ліцензію на вихідний текст постачальникам, які потім переробляти його та продавати готові вироби. Кожний з них додавав щось своє для поліпшення конкурентноздатності.

У результаті утворилися нові варіанти системи, які ставили покупців перед вибором. Щоб вибрати потрібну OS необхідно звернути увагу на характеристики систем, друге – на походження.

Що повинно проиваблювати користувача? Це те, що окремий ПК, навіть з МП 386 може забезпечити одночасну роботу 120 користувачів, при цьому всі процеси у ПК будуть виконуватися на одному процесорі.

Користувач ПК відключається через асинхронні канали, використовуючи термінали для взаємодії з ОС та додатньою програмою.

Таке поєднання в більшості реалізується через плату мультіплексора, яка дозволяє ПК крім СОМ1 та СОМ2 обслуговувати додаткові лінії зв’язку. При наявності МП мінімум 386 з загальним об’ємом ОЗП не меньш 16 Мб можливостворити дуже швидку багатокористувацьку систему.

Справжнє багатокористувацьке багатозадачне середовище дозволяє, при виникненні будь-яких проблем, підключитися системному адміністратору та виключати вихід з своїх програм. Дозволяє зв’язуватися з системою будь-якої точки по телефонній лінії. Усі перелічені вище версії OS підтримують мультиплексні плати.

3. Інсталяція Unix (на прикладі Linux)

Linux це компактний Unix. Він може зайняти 10-12 Мб. Якщо необхідно мати пакети типа Xwindows треба потурбуватись про більший об’єм вільного дискового простору.

Крім того потрібно мати велику кількість фізичної RAM (16 Мб або більше). Якщо потрібно мати місце для свопінгу, треба використовувати віртуальну пам’ять.

Мінімальну систему можливо використовувати меньше ніж на 20Мб. Повна система має об’єм біля 80Мб. Для подальших розширень треба зарезервувати місце приблизно від 100-150Мб.

OS Linux відноситься до ситем, які розповсюджуються вільно. Кожен може формувати та розповсюджувати дистрибутиви Linux. Linux має різні дистрибутиви.

Найбільш популярний дистрибутив Linux-Slackware, яка супроводжується Patrics Volkerding та російська версія Red Head. Ця версія достатньо повна і легко інсталюється. Дистрибуція Slackeware складається з “наборів дисків” (disk sets), кожен з яких має конкретний тип програм. Наприклад “d” має розробки development tools, такі як gcc – компілятор та набір “х”, який містить Xwindows System.

Набори дисків Slackware:

А – базова система. Достатня для початку роботи та робить доступними команди elvis (редактор) та comm.

АР – різні додатки та доповнення, такі як groff, ispell, term, joe, jove, ghostscipt, sc,bc та quota patches.

D – розробка програм.GCC/C++/Objective C2.5.8, make (GNU та BBD).

E – GNU Emacs 19.25.

F – набір, які часто використовують запитання, (FAQs) та інша документація.

І – info – сторінки для GNU – програм.

N – програми для мереж TCP/IP, UUCP та інше.

ООР – об’єктно орієнтоване програмування(smalltalk 1.1.1).

Q – вихідники Alpha – ядра.

TCL – Tcl, Tk, TklX, Bit, Itcl.

Y – ігри. Набір ігр BSD та Tetris для терміналів.

Х – базова система Xfree86 2.1.1 з libXpm, fvwm1.20 та xlock.

ХАР – Х додатки, та Х11 та інші.

XD – програми роботи Х11. Бібліотека Х11.

XV – Xview 3.2 release 5.Xview бібліотекми, віртуальний та невіртуальний Open Look, Windows – менеджери.

IV – Interviews бібліотеки, Include – файли, doc та idraw – додатки.

OI – Parc Place’s Object Builder 2.0 та Object Interface Library 4.0.

Т – системи форматування Тех та Latex.

При інсталюванні обов’язково потрібно взяти “А” інше – по бажанню. Також рекомендується інсталювати набір А, АР та D, а також Х якщо планується використання Xwindows System.

Slackware, MS DOS, OS Unix boot root, GZIP.EXE. за наступною командою виконується перенос на диск С:

С:\.>GZIP-D BARE.GZ

Якщо інсталяція виконується з CD-ROM можна скопіювати образ диска bootdisk на жорсткий диск та виконати GZIP.EXE з CD-ROM. Для root диска файл color 144.gz:

C:\.>GZIP-D color 144.gz

Далі потрібно мати дві High – density дискети, які отформатовані під MS DOS та повинні обов’язково бути одного розміру і без дефектів. Щоб записати образи дисків boot та root на дискети потрібно використати Rewrite.exe.

C:\.>Rewrite

Rewrite скопіює файли, блок за блоком, на дискету. Ці файли вже не можна читати в MS DOS. При запису треба впевнитися, що диск на має bad-блоків.

Для інствляції OS Unix можна не використовувати MS DOS також можна не використовувати GZIP та REWRITE під MS DOS, я використати команди gzip та DD y Unix для виконання тієї ж роботи. Але при цьому роботу потрібно виконувати на Unix станції. Команди будуть мати наступний вигляд:

$gunzip bare.gz

$dd if=bare of=/dev/rfd0 obs-18k

Як видно, три команди вказують на розмір блока, тому що на деяких станціях ця команда не буде виконуватися. При інсталяції Slackware з розділу MS DOS цей розділ не повине бути скомперсованим за допомогою Doubleespase, Stcher або іншою утілітою MS DOS. При рідготовці інсталяції жорсткого диску потрібно створити кталог для розміщення файлів Slackware. У корінному каталозі потрібно створити підкаталог А1, А2 і т. д. для кожного переписаного дискового набору, і переписати туди послідовно диски. При інсталяції Slackware з дискет потрібно отформатувати дискети MS DOS для кожного диска, якій потрібно переписати. Дискети повинні мати формат high-density.

Перші дискети А1 та А3 можуть бути розміром як 3.5” так 5.25”, але всі інші повинні бути на дискетах 3.5”.

C:\>copy A1\*.*A:

Немає необхідності будь як модифікувати або розкомпресувати файли диска. Процедура інсталяції сама забезпечить розкомпресування файлів. При інсталяції з CD-ROM відразу ж після створення дискет boot та root.

Після створення дискет boot та root краще спланувати роботу, особливо якщо вона виконується вперше.

Соседние файлы в папке Додаткова інформація