Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит з ботаніки 2013 а.docx
Скачиваний:
166
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
36.07 Mб
Скачать

2. Вивчити будову коленхіми.

Приготуйте препарат поперечного зрізу черешка листка буряка в краплі води. Розгляньте виготовлений мікропрепарат за допомогою мікроскопа. За малого збільшення знайдіть ребра черешка, заповнені блискучою механічною тканиною – коленхімою. Зарисуйте різні типи коленхіми. Зробіть відповідні позначення до рисунків.

1 - кутові потовщення оболонки

2 - потовщення тангентальних

стінок клітинних оболонок

3 - міжклітинники

3. Вивчити будову склеренхіми – деревних волокон.

Виготовити препарат поперечного зрізу стебла герані, розглянути його за допомогою мікроскопа. Зарисувати клітини склеренхіми.

4. Вивчити будову склеренхіми – луб’яних волокон.

Пучок луб’яних волокон стебла льону промийте у воді і перенесіть на предметне скло. Препарувaльними голками роз’єднайте пучок на окремі волокна. Розгляньте виготовлений мікропрепарат за допомогою мікроскопа. Зверніть увагу на те, що кожне волокно є довгою клітиною з загостреними кінцями.

  1. Вивчити будову склереїдів.

Приготуйте мікропрепарат недозрілого плоду. Для цього невеликий зріз плоду груші або айви обробіть флюроглюцином і соляною кислотою, промийте водою, накрийте покривним склом. На рисунках позначте паренхімні клітини м’якоті.

1-

2-

3-

4-

6. Засвоївши характеристику механічних тканин, закінчіть подані визначення термінами.

1. Жива механічна тканина з нерівномірно потовщеними целюлозно-пектиновими оболонками, складається з паренхімних або дещо видовжених клітин з хлоропластами, це - _________________________________________________________________________

2. Мертва або зрідка жива механічна тканина з рівномірно потовщеними здерев’янілими оболонками, підрозділяється на опорні клітини і волокна, це - ________________________

  1. Заповнити таблицю.

Тип механічної тканини

Особливості будови

Локалізація

ПРОВІДНА ТКАНИНА. ЕЛЕМЕНТИ ФЛОЕМИ І КСИЛЕМИ

Мета: з’ясувати особливості будови елементів, що проводять воду та розчинені в ній речовини; засвоїти поняття про ксилему і флоему як комплекс тканин та про провідні тканини, їх типи.

Обладнання і матеріали: мікроскопи, препарувальні голки, предметні та покривні скельця, постійні мікропрепарати поперечних зрізів стебел кукурудзи, соняшнику, гарбуза, кореневища конвалії та орляка, поздовжного зрізу деревини сосни; фіксовані стебла гарбуза.

Завдання.

  1. Вивчити будову ситовидних трубок та типи судин.

Розгляньте постійний мікропрепарат стебла гарбуза. Знайдіть ситовидні трубки з клітинами супутницями (флоема). На рисунку позначте ситовидні трубки, ситовидну пластинку, клітину супутницю, клітини камбію.

7. Назвіть гістологічні елементи ксилеми.

1 –

7 –

2 –

8 –

3 –

9 –

4 –

10 –

5 –

11 –

6 –

12 –