Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат Таранова.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Лапчатка

Лапчатка (лат. Potentilla) - один з найбільших за кількістю видів рід рослин з сімейства Рожеві (Rosaceae). Найбільш характерні представники: перстач гусячий та перстач прямостоячий (калган-трава). Дослідження з філогенії розоцвітих, засновані на аналізі послідовностей ДНК, привели до радикального перегляду обсягу роду за рахунок включення в нього ряду пологів, що вважалися раніше цілком самостійними (наприклад, роду суниця. Багаторічники,рідше однорічники, двухрічники або напівчагарники.Стебла частіше прямостоячі, піднімають або розширені, рідше повзучі і укоріняються у вузлах.Листя трійчасті або багатороздільні, пальчасто-роздільні або перисті.Квітки у небагатьох видів одиночні, у більшості ж видів зібрані в щитковидне-волотисте суцвіття, двостатеві або зрідка майже дводомні. Квітка складається з п'яти-, рідше чотпрьохпелюсткової чашечки і підчашого, п'яти (рідше чотирьох) тупих або виїмчасті на верхівці, опадаючих, у більшості видів жовтих, у небагатьох білих, рожевих або червоних пелюсток. Тичинок 10-30, зазвичай їх 20; нитки їх ниткоподібні або шиловидні. Маточки невеликі, частіше майже верхівкові, рідше бокові або майже базальні, прикріплені до опуклого, напівкулястого або конічного, неопадающього, іноді розростається при плодах, але сухому, губчастому і нефарбованому квітколоже. Плід - численний, що складається з 10-80 сім’янок, звичайно голі, рідше волосисті, опадає поодинці; при плода квітколоже сухе, ніж перстач відрізняється від дуже близького роду - суниці.

Мальва

Близько 25 видів цього роду, що ростуть в помірному кліматі Європи, Азії, Північної Африки і Північної Америк. Росте в лісах, а також повсюдно на засмічених місцях, на схилах, в городах, біля парканів,доріг.

Культивується як декоративна рослина.Мальва - однорічні, рідше двох-і багаторічні трав'янисті рослини, з лежачим, висхідним або прямим стеблом, висотою 30-120 см.Листя - черешкові, округло-серцеподібні, з п'ятьма - сімома лопастями, або надрізані, опушені.Квітки по одному - п'яти в пазухах листків; у дуже небагатьох видів суцвіття - волоть. Пелюстки глибоковиїмчасті, довгасто-обернено-яйцевидні, рожеві, з трьома темними подовжніми смужками. Цвіте з червня по серпень.Коріння довгі, розгалужені.Плід –багатосім’янка.

Незабудка альпійська

Незабудка альпійська (Myosotisalpestris) - невисоке дворічна рослина заввишки 15-45 см, прямостояче, компактне або розкидисте. Батьківщина - Європа, Америка й Азія.Листя овально-загострені, дрібні, чергові, сріблясто-опушені. Верхні листки сидячі, нижні - черешкові.Квітки дрібні (1 см в діаметрі), блакитні, білі, рожеві, зібрані в гроновидні суцвіття на кінцях укорочених квітконосів. Цвітуть з початку травня протягом 20-30 днів.Плоди - горішки, блискучі, чорні, зберігають схожість 3-5 років.Сорти розрізняються за забарвленням квіток, висотою , формою рослин і термінами цвітіння.Рослина морозостійка.Для нормального розвитку і більш тривалого періоду цвітіння її необхідно висаджувати в напівтіні, рясно поливати, особливо під час цвітіння. Якщо рослини висаджені на сонячних місцях і відчувають нестачу вологи, то вони швидко відцвітають, утворюють насіння і втрачають декоративну цінність. Добре росте і рясно цвіте на удобрених вологих ґрунтах.Розмножують насінням. Посів проводять у травні - червні в холодні парники. Сіянці пікірують на гряди.На постійне місце висаджують восени або ранньою весною на відстані 25 см один від одного.Навесні висаджують розсаду на відстані 15-20 см один від одного в балконні ящики.Часто використовується для оформлення ставків, фонтанів, галявин в суцільні посадках, в бордюрах.Найбільш цікаві такі сорти незабудки альпійської, як Вікторія - з блакитними, синіми, рожевими або білими квітками, Блу Верде - з блакитними, білими або рожевими, Блу Бал - з чисто-синіми, висотою 15 см, Бляуер Корб - з небесно-блакитними висотою 30 см, Індиго компакт - з синіми висотою 15 см; незабудки болотної - Тюрінгії - з інтенсивно-блакитними квітками.

Фіалка триколірна

Фіалка триколірна, або братки (лат. Víola trícolor) - трав'яниста однорічна або дворічна (зрідка багаторічне) рослина сімейства Фіалкові, поширене в Європі і помірних областях Азії. Фіалка триколірна має тонкий, стрижневий малогіллястий, буруватий корінь, майже прямовисно впроваджується в землю. Стебло звичайно гіллясте, тригранне, голий або опушений відігнутими вниз волосками, порожнистий всередині, досягає у висоту 10-30 (45) см; нерідко від кореня відходять декілька прямостоячих або сланких стебел. Листки чергові, черешкові, голі або по жилках розсіяно-волосисті, крупногородчате. Нижні листя широкояйцеподібні, з досить довгими черешками, верхні - довгасто-ланцетні, сидячі з короткими черешками; подваприлистки, перисто-ліровидні, довші листових черешків. Тип суцвіття фіалки триколірної -проста фроідознакитиця. Квітки зигоморфні, сидять на довгих, трьох-або чотиригранних, голих або злегка опушених, нагорі загнутих квітконосах, які виходять поодинці з листових пазух; кожен квітконіс несе у верхній своїй частині, поблизу квітки, по 2 маленьких приквітника. Чашечка пятилисткова, зелена, після цвітіння не відпадає; листочки у неї подовжено-ланцетоподібні, загострені, ніжно-волосисті, по краях короткорозсічані, при підставі з тупим коротким пластинчастим відростком; два нижніх чашолистка дещо більше за інших. Верхні пелюстки розміром дещо більше середніх темно-синьо-фіолетовою або світло-фіолетового забарвлення відігнуті догори, оберненояйцеподібні форми, кожен з них забезпечений при підставі маленьким нігтиком, без волосків при підставі. Середні дві пелюстки такої ж форми і забарвлення, як і верхні, або більш світлі або жовті, що розходяться косо в сторони і відігнуті догори, кілька прикриваючи собою верхню пару пелюсток. У місці переходу нігтики в відгин розташовані короткі волоски.Нижня пелюстка при підставі білувата або жовтувата з тупим синюватим шпорцем, який в два рази довше відростків чашечки; в місці відходження шпорца є ​​короткі волоскі.Плід ценкокарпний - округло-тристоронній, видовжено-яйцеподібний,голий, одногніздова зеленувата коробочка завдовжки до 10 мм, з постіним розташуванням насіння, оточена зберігається чашечкою і розкривається трьома стулками за місцем зрощення плодолистків; стулки у вигляді лодочек. Насіння дрібні, довжиною 1,25-1,75, шириною і товщиною 0,75 - 1 мм, оберненояйцеподібної форми з невеликим придатком. Колір насіння - світло-коричневий або світло-жовтий. Поверхня блискуча, гладка. Зародок прямий. Насіння дозріває, починаючи з червня. Одна коробочка може дати до 3 000 насіння. Маса 1000 насінин 0,4-0,5 г. Схожість зберігають до двох років.