Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5. МВ Лабораторні роботи з Г.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
4.24 Mб
Скачать

Повірки теодоліта 4тзоп

Повірки теодоліта виконують попередньо закріпивши його становим гвинтом на штативі і після приведення до робочого стану. Оптичні теодоліти повинні задовольняти наступним вимогам.

Повірка №1.

Горизонтальна вісь UU циліндричного рівня при алідаді горизонтального круга повинна бути перпендикулярною до вертикальної вісі II обертання теодоліта (рис.1).

Повірку виконують в наступному порядку: розташовують циліндричний рівень за напрямком будь-яких двох підйомних гвинтів і обертаючи їх в різні сторони встановлюють бульбашку рівня в нуль-пункт. Далі повертають алідаду на 1800 (при закріпленому лімбі) і якщо бульбашка залишиться в нуль-пункті, то ця умова виконується. У випадку невиконання повірки прилад юстирують.

Рис.1. Схема повірки №1.

Повірка №2

Візирна вісь VV зорової труби повинна бути перпендикулярною до горизонтальної вісі НН обертання зорової труби теодоліта (рис.2)

Рис.2. Схема повірки №2.

Повірку виконують в наступному порядку: встановлюють вертикальну вісь обертання теодоліта у прямовисне положення і при КЛ візують на чітку віддалену точку місцевості; при цьому зорова труба розташована приблизно горизонтально. Записують відлік по шкалі лімбу горизонтального круга. Після цього переводять зорову трубу через зеніт, візують на ту ж точку після обертання теодоліта на 1800 (при закріпленому лімбі) і записують відлік при КП. Обчислюють колімаційну похибку

, (1)

де t- точність відлікового пристрою (для 4ТЗОП t=0′,5). Якщо величина С менша ніж подвійна точність відлікового пристрою, то умова виконується. У випадку невиконання повірки прилад юстирують.

Певірка №3

Горизонтальна вісь НН обертання зорової труби повинна бути перпендикулярно до вертикальної вісі ІІ обертання теодоліта (рис.3).

Рис.3. Схема повірки №3.

Повірку виконують в наступному порядку: встановлюють теодоліт на відстані 20-30м від стінки будь-якої будівлі і приводять його до робочого стану. Далі при закріпленому лімбі візують на чітку точку що розташована під кутом 30-400 до горизонту. Закріплюють алідаду, опускають зорову трубу до горизонтального положення і позначають на стінці першу проекцію цієї точки. Далі переводять зорову трубу через зеніт і при другому положенні вертикального круга таким же чином одержують другу проекцію цієї ж точки. Якщо відрізок між двома проекціями однієї і тієї ж точки не перевищує ширину бісектору сітки ниток, то умова виконується. У випадку невиконання перевірки прилад юстирують в спеціалізованій майстерні.

Повірка №4

Горизонтальна нитка сітки ниток повинна бути перпендикулярною до вертикальної вісі ІІ обертання теодоліта (рис.4).

Рис.4. Схема повірки №4.

Перевірку виконують в наступному порядку: візують на будь-яку чітку точку так, щоб зображення її було суміщене з одним із кінців горизонтальної нитки сітки. Далі повільно переміщують трубу за допомогою навідного гвинта алідади. Якщо зображення точки буде співпадати з ниткою на всій її протяжності, то умова виконується. У випадку невиконання повірки прилад юстирують.

Для теодоліта 4ТЗОП додатково повіряють оптичний центр.

Повірка №5

Вертикальна вісь КК′′ оптичного центра повинна співпадати з вертикальною віссю ІІ теодоліта (рис.5).

Рис.5. Схема повірки №5.

Повірку виконують в наступному порядку: на аркуші паперу що розташований під штативом відмічають проекцію центра кола оптичного центра. Якщо при обертанні алідади відмічена точка знаходиться в центрі кола або відхиляється не більше ніж на пів його радіуса, то умова виконується. У випадку невиконання повірки прилад юстирують.

При вимірюванні вертикальних кутів додатково до основних повірок теодоліта необхідно визначити місце нуля (МО) вертикального круга теодоліта. У справного теодоліта повинна виконуватись така умова – місце нуля МО вертикального круга теодоліта повинно дорівнювати нулю, або бути близьким до нуля (коливання МО в межах 2t). Для визначення МО необхідно: після приведення теодоліта до робочого стану при положенні вертикального круга КЛ візують перехрестя сітки ниток на віддалену чітку точку, що розташована трохи вище лінії горизонту і записують відлік по шкалі вертикального круга. Далі перевертають зорову трубу через зеніт, обертають алідаду на 1800 і повторюють ті ж дії при КП. МО обчислюють за формулою

. (2)

Визначення МО проводять 3-4 рази і якщо значення МО не відрізняються на величину не більшу як подвійна точність відлікового пристрою, то за кінцевий результат приймають МОср. У випадку невиконання умови місце нуля приводять до нуля, тобто прилад юстирують.

Лабораторна робота №8

Вимірювання горизонтальних і вертикальних кутів

Мета роботи. Засвоїти методику вимірювання горизонтальних і вертикальних кутів.

Загальні положення

Кутові вимірювання виконують при закріпленному лімбі горизонтального круга повіреним теодолітом після приведення його до робочого стану. Кути вимірюють одним з відомих способів, серед яких найбільше розповсюдження знайшов спосіб одним повним прийомом (спосіб прийомів) що складений з двох напівприйомів при двох положеннях вертикального круга теодоліта КЛ і КП.

Вимірювання горизонтальних кутів

Горизонтальні кути при застосуванні способу одним повним прийомом вимірюють в такій послідовності (рис.1):

  • повірений теодоліт встановлюють у вершині кута (в точці 2) і приводять його до робочого стану, тобто центрують і приводять вертикальну вісь обертання теодоліта в прямовисне положення;

Рис.1. Схема вимірювання горизонтального кута.

  • візують перехрестя сітки ниток при КЛ на саму нижню точку візирної цілі, що встановлена поза правою точкою 1 і записують відлік по шкалі горизонтального круга;

  • відкріплюють алідаду (лімб повинен бути закріпленим) і візують перехрестя сітки ниток при КЛ на нижню точку візирної цілі, що встановлена поза лівою точкою 3 і записують відлік по шкалі горизонтального круга;

  • ті ж самі дії виконують у другому напівприйомі при положенні вертикального круга теодоліта при КП.

Результати вимірювань записують в польовий журнал в якому заборонено робити виправлення (табл.1).

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]