Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5. МВ Лабораторні роботи з Г.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
4.24 Mб
Скачать

Оптична система

В оптичну систему включають дві схеми: це оптична схема зорової труби і оптична схема в середині корпуса, яка призначена для передачі зображення штрихів лімбів горизонтального та вертикального кругів на шкалу відлікового пристрою.

Проста астрономічна зорова труба включає в себе: окуляр, плоско-паралельну пластинку з нанесеною сіткою ниток, фокусуючу лінзу (кремальєра), обертаючий блок, об’єктив.

Оптична схема, що розташована в середині корпусу теодоліта включає в себе набір оптичних елементів (лінзи, призми), що розміщені послідовно і за допомогою яких передають зображення штрихів.

Відліковий пристрій

Відліковий пристрій теодоліта виконаний у вигляді шкалового мікроскопа, де розміщені дві шкали: нижня для запису відліків по лімбу горизонтального круга; верхня для запису відліків по лімбу вертикального круга. Розмірність цих шкал (віддаль між граничними штрихами) дорівнює 10, що відповідає одній поділці на лімбах. Вся шкала поділена на 12 рівних частин, таким чином найменша поділка шкали (ціна поділки) складає 5/. Щоб записати відлік за шкалою з точністю 0/,5 найменшу поділку приймають за цілу умовну одиницю, а частину поділки оцінюють як частку від цієї одиниці що відсікає штрих лімба (рис. 2).

Рис. 2. Схема поля зору мікроскопа (відліки за шкалою: горизонтального круга – 125005/,5; вертикального круга - -0026/,0).

Для зручності користування теодолітом при вимірюваннях на його корпусі розташовані дві групи гвинтів: закріплюючі та навідні. Навідні гвинти алідади горизонтального круга та зорової труби виконують функцію плавного переміщення тільки тоді, коли закріплені закріплюючі гвинти (рис. 3).

Рис. 3. Зовнішній вид теодоліта 4ТЗОП: 1- кремальєра; 2- закріплюючий гвинт зорової труби; 3- окуляр мікроскопа; 4- зорова труба; 5- дзеркало підсвітки; 6- колонка; 7- підставка; 8- рукоятка переводу лімба; 9- закріплюючий гвинт алідади; 10- юстировочні гвинти рівня; 11- кільце окуляра; 12- ковпачок; 13- рівень при алідаді; 14- навідний гвинт алідади; 15- навідний гвинт зорової труби; 16- оптичний візир; 17- закріплюючий гвинт лімба; 18- оптичний центрир.

Приведення теодоліта до робочого стану

Перед початком кутових вимірювань повірений теодоліт встановлюють на штатив над вершиною кута, що потрібно виміряти, і приводять його до робочого стану в такій послідовності, тобто

    • центрують за допомогою оптичного центрира;

    • приводять вертикальну вісь обертання теодоліта в прямовисне положення за допомогою підйомних гвинтів і циліндричного рівня за напрямком будь-яких двох підйомних гвинтів, і, обертаючи їх в різні напрямки, встановлюють бульбашку рівня в нуль-пункт. Далі відкріпляють алідаду і повертають її на 900 за напрямком третього підйомного гвинта і за його допомогою встановлюють бульбашку рівня в нуль-пункт. Вказані дії повторюють доти, доки при обертанні теодоліта на будь-який кут бульбашка рівня не буде сходити з нуль-пункту більше ніж на одну поділку шкали рівня.

Лабораторна робота №6, 7

Виконання повірок теодолітів

Мета роботи. Засвоїти основні повірки теодоліта та навчитися їх виконувати.

Загальні положення

Незважаючи на різноманітність моделей теодолітів, всі вони побудовані за однією геометричною схемою, яка у справному теодоліті повинна відповідати наступним основним вимогам:

  • вертикальна вісь обертання теодоліта повинна бути в прямовисному положенні;

  • горизонтальна вісь зорової труби повинна бути горизонтальною;

  • колімаційна площина повинна співпадати з вертикальною віссю обертання теодоліта і бути перпендикулярною до вісі обертання зорової труби.

Невиконання цих геометричних умов приводить до появи суттєвих похибок при кутових вимірюваннях, що відображається на кінцевому результаті. За вимогами інструкції по експлуатації теодолітів всі вони перед початком кутових вимірювань повинні бути повірені.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]