Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_ААСГП.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
2.97 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики україни

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА МЕХАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ У ТВАРИННИЦТВІ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ З ДИСЦИПЛІНИ

«Автоматика і автоматизація виробництва»

Дніпропетровськ – 2011

Методичні вказівки до лабораторних занять з дисципліни «Автоматика і автоматизація виробництва».

Приведені зміст і методика виконання лабораторних робіт, вказані основні теоретичні положення до кожної з лабораторної роботи містять основні матеріали з питань вибору, розрахунку та застосування технічних засобів. Розкриті основні схемні рішення вмикання тих чи інших технічних засобів. Для самоперевірки складені контрольні запитання. Вказана література.

Матеріал викладено згідно типової та робочої навчальних програм з дисципліни «Автоматика і автоматизація виробництва» для студентів денної форми навчання факультету механізації сільського господарства, за напрямом підготовки 6.100102 «Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва» кваліфікації 6.100102 «Технічний фахівець-механік».

Укладач:

Старший викладач О.С. Лапенко

Асистент В.В. Івлєв

Рецензенти:

кандидат технічних наук, доцент Ю.М. Куценко

кандидат технічних наук, доцент В.І. Коновалов

Розглянуто на засіданні кафедри "Механізація виробничих процесів у тваринництві"(протокол №4від20.01.2011р.) і ухвалено науково-методичною радою факультету механізації сільського господарства.

Зміст

Вступ 3

1.Лабораторна робота № 1. Інструктаж з техніки безпеки в лабораторії №333

з дисципліни «Автоматика і автоматизація сільськогосподарського виробництва» 5

2. Лабораторна робота № 2. Дослідження потенціометричних датчиків 8

3. Лабораторна робота № 3. Дослідження індуктивних датчиків 9

4.Лабораторна робота № 4. Дослідження дротяних тензорезисторних

датчиків 14

5. Лабораторна робота № 5. Дослідження датчиків освітленості та

фотореле 20

6. Лабораторна робота № 6. Дослідження датчиків температури 29

7.Лабораторна робота № 7.Дослідження логічних елементів 37

8.Лабораторна робота № 8.Дослідження напівпровідникових підсилювальних пристроїв 42

9. Лабораторна робота №9 Вивчення автоматизованої насосної станції «КАСКАД». 51

10. Лабораторна робота №10 Вивчення автоматизованої електротехнологічної установки «ЛУЧ». 60

Література 69 Вступ

Сучасне сільськогосподарське виробництво не уявляють без надійної електрифікованої та автоматизованої техніки. Складні технологічні процеси вирощування, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції виконують більш точно та якісно, з меншими енерговитратами із застосуванням сучасного автоматизованого обладнання. Наявність у складі такого обладнання мікропроцесорів та робота з мікроЕОМ дозволяє значно розширити його функціональні можливості.

Тому завданням вивчення дисципліни є ознайомлення студентів з технологічними основами автоматизації сільськогосподарських виробничих процесів в галузях гідромеліорації та механізації сільського господарства, технічними засобами автоматизації технологічних процесів сільськогосподарського виробництва, включаючи засоби дискретної автоматики та мікропроцесорної техніки, принципами розробки та функціонування автоматизованих систем управління технологічних процесів, будову, принцип дії, параметри та характеристики електрообладнання стаціонарної і мобільної електрифікованої сільськогосподарської техніки.

В результаті вивчення необхідно оволодіти основами інженерних розрахунків параметрів і характеристик технічних засобів автоматизації сільськогосподарського призначення, технічними прийомами економного використання традиційних і відновлювальних джерел електроенергії, вміти вибирати електродвигуни, електротехнологічні установки, апарати керування і захисту та засоби автоматизації з урахуванням вимог технологічних процесів, умов навколишнього середовища та особливостей систем електропостачання, самостійно орієнтуватися в електричних схемах автоматизації технологічних ліній з виробництва, переробки та зберігання сільськогосподарської продукції.

Саме на лабораторних заняттях із застосуванням вимірювальної апаратури та спеціального обладнання формуються необхідні знання, вміння та навички з питань технічних засобів автоматизації у сільському господарстві та його невід׳ємній частині – гідромеліорації. І саме лабораторний експеримент дає найкраще засвоєння навчального матеріалу.