Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_robota_fitofarm.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
183.3 Кб
Скачать

Таблиця 3

Технологія застосування пестицидів на …………………………………………

(назва культури)

Показники

Назва шкідливого організму

Площа, га

Назва препарату

Процент д.р. і форма препарату

Спосіб застосування

Апаратура

Період обробки:

фаза розвитку культури

стадія розвитку шкідливого організму

Строк останньої обробки (днів)

Кількість обробок

Норма витрати:

препарату

робочої рідини

Обсяг робіт

Загальна потреба препарату

Засоби індивідуального захисту

працюючих із пестицидами

Марка респіратора

При стрічкових обробках посівів норму витрати препарату розраховують по такій формулі :

Нстр = (С : М) х Нс,

де Нстр - норма витрати при стрічковому внесенні, кг/га чи л/га;

С - ширина стрічки обприскування, см;

М - ширина міжрядь, см;

Нс - норма витрати при суцільному внесенні, кг/га чи л/га.

Норму витрати робочої рідини для суцільних обробок визначають залежно від природи дії препаратів та машин і апаратури, якими вони вносяться. Більш високі норми витрати робочої рідини встановлюють для контактних препаратів і препаратів ґрунтової дії.

При тракторному обприскуванні норми витрати робочої рідини значно вищі ніж при авіаційному.

Приблизні норми витрати робочої рідини для тракторних обприскувачів, л/га:

контактні препарати - 300 - 400,

системні препарати - 150 - 300,

препарати ґрунтової дії - 300 - 400.

Для стрічкового тракторного обприскування норма витрати робочої рідини розраховується аналогічно нормі витрати препарату за вище зазначеною формулою.

При авіаційному обприскуванні норма витрати робочої рідини становить 25 л/га, але при погіршенні умов (зниження відносної вологості повітря до 50%) вона збільшується до 50 л/га. Якщо з допомогою авіації вносяться препарати ґрунтової дії, норма витрати робочої рідини 50 - 100 л/га і може досягати 150 л/га. При цьому більш високі норми витрати робочої рідини встановлюються для максимальних норм витрати препаратів. При авіаційному застосуванні десикантів робочої рідини витрачається від 100 до 200 л/га.

Обсяг робіт: якщо вибраний препарат застосовується способом обприскування або способом отруєних принад, то проставляється площа культури (га), яку треба обробити, з індивідуального завдання. В разі, коли препарат застосовується способом протруєння насіння чи обробки садивного матеріалу, необхідно знати, яка кількість насіння (садивного матеріалу) знадобиться на задану площу поля. Це й буде обсяг робіт. А визначають його, помноживши норму висіву чи посадки (кг/га), яка наведена в довідковому матеріалі, на площу поля (га) і поділивши на 1000 для переведення в тонни, бо норму витрати препарату, як правило, виражають у кг або л на 1 тонну. При фумігаційних роботах обсяг робіт визначається як об'єм приміщення, в якому буде проводитись фумігація насіння, і виражається в м3. Щоб його вирахувати, треба знову ж таки, як і при протруєнні, спочатку визначити кількість насіння на всю площу поля (у кг). А потім орієнтовно встановити, в якому за розміром приміщенні поміститься ця кількість насіння при умові, що шар його не буде перевищувати 1м.

Загальна потреба препарату визначається як добуток обсягу робіт на норму витрати препарату на 1 га чи на 1 тонну.

Засоби індивідуального захисту працюючих та марка респіраторапідбираються студентом в залежності від властивостей вибраних для боротьби зі шкідливими організмами препаратів.

  1. Техніка безпеки при роботі з підібраними препаратами

Викласти заходи особистої i громадської безпеки при роботі з підібраними для боротьби зі шкідливими організмами препаратами та заходи по охороні навколишнього середовища від забруднення ними відповідно до способу застосування кожного з них.

  1. Економічна ефективність захисту культури від

шкідливих організмів

Економічна ефективність застосування засобів захисту будь-якої

сільськогосподарської культури від шкідливих організмів визначається з розрахунку на 1 га площі. Основними показниками її є чистий прибуток, рівень рентабельності виробництва і окупність витрат. Ці показники визначати для двох варіантів: базового (без застосування захисних засобів) і нового (з застосуванням захисних засобів) і занести в таблицю 4.

Розрахунки ведуться в такому порядку. Спочатку необхідно обчислити вартість валової продукції з 1 га в обох варіантах. Для цього урожай культури в ц/га треба помножити на реалізаційну ціну 1ц у грн., яка береться з довідкового матеріалу. При цьому в новому варіанті вона повинна бути вища, зважаючи на підвищення якості продукції за рахунок застосування захисних засобів.

Потім знайти виробничі витрати на вирощування урожаю на площі 1 га. В базовому варіанті вони вже визначені шляхом статистичного та бухгалтерського обліку і наведені в довідковому матеріалі.

Виробничі витрати в новому варіанті студент повинен обчислити сам і записати розрахунок їх у розгорнутому вигляді по пунктах під таблицею економічної ефективності.

Вони складаються із суми таких витрат:

1. виробничі витрати в базовому варіанті;

2. виробничі витрати на застосування препаратів:

а) проти шкідника, якщо вибраний студентом препарат застосовується способом обприскування, то до ціни гектарної норми витрати препарату в гривнях (див. табл. 2 графа 12) додати вартість обробки (обприскування) 1 га, що становить 3,5 грн.; якщо препарат застосовується способом обробки насіння чи садивного матеріалу, то теж до ціни гектарної норми витрати препарату (див. табл. 2 графа 12) додати вартість обробки, яка дорівнює 2,3 грн. за 1 тонну (тобто норму висіву насіння чи норму садивного матеріалу на 1 га з кілограмів перевести в тонни – розділити на 1000 та помножити на 2,3 грн./т); при фумігаційних роботах спочатку визначається кількість препарату на гектарну норму висіву насіння, для чого загальну потребу препарату (табл. 3) розділити на площу поля, а потім помножити на ціну препарату і додати вартість обробки, яка становить 0,4 грн. за 1 тонну, а саме – гектарну норму висіву насіння в кг поділити на 1000 і помножити на 0,4 грн./т.

б) проти хвороби – розрахунок виробничих витрат на

застосування препарату ведеться по такій само схемі, як і проти шкідника;

в) проти бур'янів – виробничі витрати на застосування препарату визначаються так само, як проти шкідника при способі обприскування (див. п. 2а);

3. виробничі витрати на збирання, перевезення й доробку приросту урожаю, одержаного завдяки застосуванню захисних засобів, які визначаються як добуток приросту урожаю (урожай з застосуванням захисних заходів мінус урожай без них) на вартість витрат на збирання, перевезення й доробку 1 ц додаткової продукції, яка наведена в довідковому матеріалі.

Таким чином, виробничі витрати в новому варіанті дорівнюють

п.1 + п.2 (а + б + в) + п.3.

Зробивши ці попередні розрахунки, приступити до визначення основних показників економічної ефективності, а саме – чистого прибутку, рівня рентабельності виробництва і окупності витрат по обох варіантах.

Чистий прибуток визначається як різниця між вартістю валової продукції і виробничими витратами і виражається в гривнях.

Таблиця 4

Економічна ефективність захисту ……………………………………………….. від шкідливих організмів (назва культури)

Показники

Варіанти

Урожай, ц/га

Ціна 1 ц урожаю, грн.

Вартість валової продукції з 1 га, грн.

Виробничі витрати

на 1 га, грн.

Чистий прибуток, грн.

Рівень рентабельності виробництва, %

Окупність витрат, грн.

Базовий

Новий

Розрахунки виробничих витрат у новому варіанті:

  1. Виробничі витрати в базовому варіанті ………………………грн.

+ 2. Виробничі витрати на застосування препаратів:

а) проти шкідника = ціна гектарної норми витрати препарату (з табл. 2) …… + вартість обробки………..грн. = ……….грн.

+ б) проти хвороби = ціна гектарної норми витрати препарату (з табл. 2) ……+ вартість обробки ………..грн. = ……….грн.

+ в) проти бур'янів = ціна гектарної норми витрати препарату (з табл. 2) ……+ вартість обробки ………..грн. = ……….грн.

+ 3. Виробничі витрати на збирання, перевезення й доробку приросту урожаю = приріст урожаю ……ц/га х вартість

витрат на 1 ц приросту урожаю ………грн. = …………грн.

Всього виробничих витрат у новому варіанті = п.1 + п.2 (а + б + в) + п.3 = …… грн.

Рівень рентабельності виробництва – це чистий прибуток, поділений на виробничі витрати і помножений на 100, виражається в процентах.

Окупність витрат обчислюється шляхом ділення вартості валової продукції на виробничі витрати, виражається в гривнях.

Одержані результати занести в таблицю 4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]