Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекомен до напис реферату ВСТУП ДО ФАХУ.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
110.08 Кб
Скачать

2.2.4. Правила оформлення посилань на джерело

У рефераті відомості про використане першоджерело (бібліографічне посилання) подають після цитати у квадратних дужках: вказують номер джерела зі списку використаної літератури, наприклад, [2, 4].

Кількість опрацьованих і використаних першоджерел має бути достатньою для повного розкриття теми реферату.

2.2.5. Що писати у висновках?

Висновки – самостійна частина реферату, в якій не слід просто переказувати зміст роботи. У них потрібно висвітлити такі аспекти:

  • оцінити ступінь досягнення мети і виконання завдань роботи;

  • перерахувати і стисло охарактеризувати відомі наукові підходи досліджених проблеми, а також виділення нових аспектів, дискусійних питань, що підлягають подальшому вивченню;

  • визначити, що є цінним у реферованих роботах, що вимагає додаткового аналізу й уточнення, а що викликає сумніви.

Обсяг висновків – 1-2 сторінки.

2.2.6. Зміст додатка

Додаток міститься після «Списку використаних джерел» і включає матеріали, що доповнюють основний текст реферату. Це можуть бути таблиці, схеми, ілюстрації, фото, словник термінів, афоризми та ін.. Додаток є бажаною, але не обов'язковою частиною реферату.

2.2.7. Порядок захисту і критерії оцінки реферату

Захист рефератів відбувається під час аудиторних занять. До захисту реферату необхідно заздалегідь підготувати тези виступу (розширений план).

Коротке повідомлення за темою реферату має відображати: актуальність теми реферату, характеристика мети і завдання роботи, отримані результати, висновки і пропозиції.

Після доповіді студент відповідає на запитання викладача й однокурсників.

Кожний реферат оцінюється, виходячи з аналізу сукупності наступних критеріїв:

1. Тема повинна бути актуальною і відповідати переліку тем викладених в методичних рекомендаціях, або за згодою з викладачем, самостійно запропонованою студентом.

2. План реферату має системно розкривати обрану тему.

3. Зміст реферату має передбачати розкриття положень теми.

4. Особистий внесок оцінюється із наявності власних аналітичних висновків та конкретних пропозицій щодо вирішення певної проблеми.

5. Використані джерела, тобто наявність достатньої кількості сучасних нормативних і наукових джерел.

6. Оформлення. Відповідність вимогам щодо оформлення.

3. Вимоги до оформлення реферату

Реферат друкується на аркушах формату А4 з однієї сторони. Висота букв і цифр повинна бути не менше 1,8 мм, до 30 рядків тексту на 1 сторінці (шрифт Times New Roman, розмір шрифту 14, міжрядковий інтервал 1,5). Розміри полів: ліве - 30 мм, праве - 10 мм, верхнє та нижнє - по 20 мм.

На титульному аркуші реферату вказують назву закладу, факультет, кафедру, дисципліну, тему, курс, групу, прізвище й ініціали студента та викладача (Додаток Б)

Текст реферату повинен ділитися на розділи, пункти, підпункти. Заголовки розділів необхідно розміщувати в середині рядка без крапки в кінці і друкувати прописними буквами, не підкреслюючи. Нумерацію сторінок, розділів, малюнків, таблиць проставляють арабськими цифрами без знаку №.

Першою сторінкою роботи є титульний аркуш, який включається в загальну нумерацію сторінок. На титульному аркуші номер сторінки не проставляється, на наступних сторінках номер проставляється в правому верхньому кутку сторінки без крапки.

Розділи реферату повинні мати порядкову нумерацію і позначатися арабськими цифрами з крапкою, наприклад: 1., 2., 3.

У нумерацію підрозділу (якщо такий є) входить номер розділу і номер підрозділу в цьому розділі, розділені крапкою. Наприклад: 1.1., 1.2., 1.3.

Таблиці та малюнки нумерують у межах кожного розділу роботи двома цифрами: номер розділу і підпорядкований номер малюнку, розділені крапкою. Наприклад: малюнок 1.5. (5 малюнок першого розділу). Кожний малюнок повинен мати назву. Слово "малюнок", його номер і назву розміщують під малюнком таким чином: Малюнок 1.5. Колообіг води в природі (без крапки в кінці).