Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория электрических цепей и сигналов. Кобяков А.Н 2 .docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
15.85 Mб
Скачать

V. Спектральний аналіз детермінованих сигналів. Модуляція Лекція 1(15). Спектри періодичних сигналів

  1. Поняття сигналу.

  2. Спектральний спосіб опису періодичних сигналів. Ряд Фур’є.

  3. Спектри періодичної послідовності відеоімпульсів.

  4. Спектр періодичної послідовності радіоімпульсів.

  5. Зв’язок між формою сигналу та його спектром.

1. Сигналом (від лат. signum – знак) називається процес зміни у часі фізичного стану якогось об’єкта, призначений для передачі, відображення, реєстрації повідомлень (інформації). Будь який сигнал можна спостерігати емпірично (за допомогою осцилографа, приймача, засобів відображення інформації, вимірювального приладу тощо). Але емпіричне спостереження дозволяє аналізувати лише часткові, одиничні явища сигналів і унеможливлює розкриття фундаментальних властивостей – напр., для передбачення їх поведінки в нових, змінених умовах. Тому застосовують описи через їх математичні моделі.

Математична модель – це функція часу. Наприклад, неперервний сигнал (гармонічне коливання) ,є; неперервний сигнал (гаусовий імпульс),є; фінітний сигнал (той, що існує на обмеженому часовому інтервалі) – трикутний відеоімпульс

;

періодичний сигнал , де – фінітний на інтервалі(періоді послідовності) сигнал і т.п. Модель сигналу дозволяє абстрагуватися від конкретної природи його носія: одна і та сама модель може адекватно описувати струм, напругу, напруженість поля, потужність тощо. До того ж модель описує засадничі головні властивості сигналів, оминаючи їх другорядні властивості.

Класичні способи опису сигналів – це часовий і спектральний. У першому способі сигнал подається як функція часу (математична модель). Другий спосіб полягає в описі сигналу через суму ортогональних складових, що утворюють ортонормовану систему гармонік, тобто у розкладенні сигналу в ряд Фур’є.

2. Будь-яка періодична функція з періодом, яка задовольняє у межах періоду умовам Диріхле, може бути представлена через ряд Фур’є, який ще називається тригонометричним, або гармонічним:

, (1.1)

де (1.2)

Нехай періодичний сигнал описується функцією часу з довільним періодом . Увівши нову змінну , перейдемо до функції з періодом , яку можна розкласти в ряду Фур’є за формулами (1.1) і (1.2). Для функції; ; . Тоді функція набуде вигляду

, (1.3)

де (1.4)

або в іншій формі

(1.5)

де =; ;(1.6)

Рисунок 1.1

Відтак, періодичний сигнал можна представити у вигляді накладення постійної складової і нескінченного числа синусоїдних (гармонічних) коливань з частотами ;;, амплітудами,, і початковими фазами ,(рис. 1.1).

Гармонічні коливання з частотами ,,називаються першою (основною), другою, третьою і т.д. гармоніками відповідно. Постійна складова дорівнює середньому значенню коливання за період.

Повний спектральний опис сигналу охоплює: послідовність величин спектр частот; – спектр амплітуд; спектр фаз.

Рисунок 1.2

Більше практичне застосування одержали амплітудно-частотний спектр (АЧС) – сукупність спектральних ліній, перпендикулярних до осі частот, які відкладені у точках (), так що ординати їх дорівнюють значенням , іфазо-частотний спектр (ФЧС) з ординатами , (рис 1.2)

При комплексній формі запису ряда Фур’є

(1.7)

комплексні амплітуди гармонік визначаються

(1.8)

У випадку комплексної форми ряду Фур’є шкала частот отримує додатково від’ємну напіввісь і АЧС стає симетричним відносно осі ординат, а ФЧС – відносно початку відліку координат (рис 1.3)

Рисунок 1.3

Часовий і спектральний способи опису сигналів рівноправні і взаємозамінні; це різні форми подання реально існуючих процесів. Позаяк час і частота є дуальними величинами, то дуальними є і відповідні форми описів сигналів.

3. Нехай маємо сигнал у вигляді періодичної послідовності відеоімпульсів прямокутної форми, часова діаграма якої приведена на рис. 1.4.

Рисунок 1.4

На цьому рисунку – амплітуда сигналу, – період слідування, – тривалість імпульсу. Функція у межах періоду може бути описана виразом

(1.9)

Визначимо ряд Фур’є, що описує даний сигнал. Комплексні коефіцієнти, або амплітуди гармонік цього ряду визначаються за (1.8).

, (1.10)

де – шпаруватість імпульсів.

Із (1.10) випливає, що – модуль комплексного коефіцієнта,– аргумент його, і тоді відповідно до ряду Фур’є (1.7) одержуємо

(1.11)

розклад сигналу (1.9) в ряд Фур’є. Дійсна форма цього ряду

(1.12)

відповідає виразу (1.5). В (1.12) перший член – постійна складова,–амплітуда -ої гармоніки сигналу . Проаналізуємо одержані формули ряду Фур’є сигналу (1.11) і (1.12).

1. Постійна складова і амплітудигармонік пропорційні до амплітуди імпульсіві зменшуються зі зростанням їх шпаруватості, що викликано зменшенням середньої за період енергії імпульсу.

2. Амплітуди не залежать від задержки імпульсу у часі, а залежать від шпаруватості. Натомість початкові фазигармонік залежать лише від зсуву імпульсів, а не від амплітуди і тривалості імпульсів. Відтак зсув сигналу у часівизначає його ФЧС і не впливає на його АЧС.

3. Розподіл амплітуд гармонік підлягає закону аркового синуса . Така функція має аркову структуру (рис. 1.5) і визначає появу перед амплітудами знаку «+» або «», що відповідає зміні від арки до арки фази гармонік на.Через це вираз (1.12) можна записати інакше:

(1.13)

де – номер арки (інтервал значень змінної , за яких функція приймає певні за знаком («+» або «») значення).

Рисунок 1.5

4. Спектральні лінії АЧС і ФЧС віддалені від сусідніх на величину частоти слідування імпульсів . Розподіл спектральних ліній за висотою визначаєтьсяогинаючою спектру, характер якої залежить від форми сигналу.

АЧС. Огинаюча АЧС періодичної послідовності відеоімпульсів

перетинає вісь частот, коли аргумент кратний , тобто кратний – на частотах, кратних шпаруватості. Тому гармоніки з частотами. На рис. 1.6 показаний нормований АЧС сигналу(1.9) при. Під першими арками зосереджена основна частина енергії сигналу, і тому ефективна ширина спектра

Рисунок 1.6

На рис. 1.7 досліджується, як впливає на АЧС зміна і частоти слідування. Зі зменшенням частоти слідуваннявідбувається “згущення” спектра: відстані між лініями зменшуються. Ширина спектра не змінюється, а основна частина енергії розподіляється на більшому числі гармонік. При збільшенніприширина арок і ширина спектра зменшується (відносне стиснення спектра). Основна частина енергії розподіляється на меншому числі гармонік і зосереджується в області щоразу нижчих частот. Відтак, що коротше імпульси і більша їх шпаруватість, то ширший і густіший їхній спектр, і навпаки.

Рисунок 1.7

ФЧС. Із виразів (1.12) і (1.13) випливає, що початкові фази гармонік визначаються

(1.14)

Рисунок 1.8

Відтак огинаючою ФЧС є пряма з кутом нахилу , який залежить від зсуву імпульсів. Урахування зміни фази гармонік навід арки до арки здійснюється відповідним зміщенням цієї прямої паралельно навгору або вниз. Кожна арка, як відомо, має ширину . Тому величина зсуву фази на арку складає кут

, (1.15)

де кут нахилу огинаючої ФЧС,.

Що більше зсув імпульсів у часі, то більше нахил огинаючої їх ФЧС. При кут(рис. 1.8).

4. Нехай маємо сигнал (рис.1.9) – періодичну послідовність прямокутних радіоімпульсів. Його аналітичний вираз

(1.16)

Рисунок 1.9

На рисунку – частота слідування імпульсів, – несуча частота.

Застосувавши до сигналу процедуру визначення ряду Фур’є з попереднього питання, одержимо згідно до форми цього ряду (1.5):

(1.17)

Із (1.17) випливає, що огинаюча АЧС послідовності прямокутних радіоімпульсів визначається функцією , які для послідовності відеоімпульсів. Різниця лише в тому, що ця функція зміщена по осі частот на величинуі її максимум привдвічі менший, ніж у випадку відеоімпульсів (рис. 1.10).

Рисунок 1.10

Відтак спектр послідовності прямокутних радіоімпульсів збігається зі спектром послідовності прямокутних відеоімпульсів, зміщених управо по осі частот на величину . Ефективна ширина спектра радіоімпульсів вдвічі більша, ніж у однакових за тривалістю відеоімпульсів.

5. Форма сигналу вповні визначається лише сукупністю АЧС і ФЧС: маючи АЧС, можна судити про форму сигналу, і навпаки.

Рисунок 1.11

Нехай – функція часу, сигнал. Нехай-та похідна містить дельта-функції (на рис 1.11 – третя похідна). Тоді для коефіцієнтів ряду Фур’є розкладу функціїсправедливі нерівності

; , (1.18)

де – стала, що залежить від форми сигналу. Із рис. 1.11 видно, що ряд Фур’є трикутних імпульсів сходиться швидше (амплітуди гармонік спадають швидше при зростанні їх номеру), ніж у випадку прямокутних імпульсів. Відтак, швидкість спаду амплітуд гармонік у спектрі залежить від структури сигналу: коефіцієнти спадають тим швидше, чим “гладшою” є форма сигналу. Якщо сигнал має стрибкоподібні переходи (його функція має скінченні розриви) і в його першій похідній з’являються дельта-імпульси, то амплітуда гармонік спадає повільно, за законом . Якщо ж сигнал неперервний, але в його першій похідній є скінченні розриви, а в другій дельта-імпульси, то амплітуда гармонік спадає швидше, пропорційно доі т.д. Отже, що швидше спадають коефіцієнти Фур’є, то “гладша” форма сигналу, то менша ширина його спектра. “Найгладшим” є моногармонічне коливання (рис. 1.11).

Для імпульсних сигналів справедлива рівність.

, (1.19)

де – ширина спектра сигналу,– тривалість сигналу. Тривалість сигналу і його протяжність у частоті зв’язаніспіввідношенням неозначеності: що ширший спектр, то менша тривалість, і навпаки.

“Найгладші” сигнали, з найбільш плавною зміною у часі мають

.

Такими сигналами є дзвоноподібні (гаусові) імпульси (див. перше питання даної лекції). Саме в них необхідність зменшення тривалості не призводить до великого розширення спектра.