Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
81
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

4.7 Будова і принцип роботи модернізованого приладу

У напівавтоматі з дозатором АД-50-РКМ використаний принцип виміру сили ваги за допомогою тензометричного датчика сили, сигнал якого через перетворювальний пристрій (ваговимірювальний термінал) передається на табло цифрової індикації поточного значення ваги і на механізми керування напівавтоматом. Завдання величини дози проводиться програмуванням електронного ваговимірювального приладу з використанням його клавіатури. Поточна вага дози і похибка дозування виводяться на табло цифрової індикації перетворювального пристрою.

У таблиці 4.1 наведені технічні характеристики модернізованого вагового дозатора АД-50-РКМ.

Таблиця 4.1 – Технічні характеристики модернізованого дозатора

Найменування параметру

Значення параметру

Найбільша межа зважування, кг

50

Найменша межа зважування, кг

25

Клас точності вагів по ГОСТ 10223

0,2

Ціна повір очної поділки (е), г

100

Дискретність індикації (dd), г

20

Межа допустимої похибки дійсних значень маси дози від середнього значення, %

0,2

Живлення від мережі змінного струму напругою, В, частотою, Гц

(220+22/-33)В, 50 Гц

Потужність що споживається, Вт,не більше

20

Кількість тензодатчиків

2

Тип тензодатчиків

HBM Z6FC3/50kg

Продуктивність, кг/год

15000

Розрахункова маса одного відваження, кг

50

Довжина одного циклу зважування, с

10

Привід засувок бункерів

Пневматичний

Розрахунковий тиск в пневмомережі, Бар

4

Поріг чутливості при зміні навантаження в 1,4 е

1 е (100г)

Середній час напрацювання на відмову, год

Не менше 40000

Середній строк служби, років

10

Рисунок 4.8— Складальне креслення модернізованого дозатора АД-50-РКМ

1 – шнековий механізм живлення; 2 – потік борошна; 3 – тензодатчики; 4 – ваговий бункер; 5 – засувка вагового бункера; 6 – механізм управління дозатором (пневмоциліндр); 7 – струшуючий механізм; 8 – фасувальний мішок (50 кг); 9 – стрічковий конвеєр.

На рисунку 4.8 зображена складальне креслення модернізованого дозатора дискретної дії АД-50-РКМ. Технологічний процес подачі борошна до вагового механізму дозатора ідентичний до механізму подачі до коромислового дозатора механічної дії. Борошно по шнековому механізму живлення, поступає в підвісний бункер об’ємом від 300 до 500 кг, де попередньо, за допомогою датчиків рівня, визначається ступінь його наповненості, і інтенсивність потоку сировини. Наповнившись , бункер відкривається, і потік сипучого продукту (борошна) (2) поступає через шнековий живильник (1) до вагового бункеру (4) об’ємом більше 50 кг, який підвішений до двох балочних тензодатчиків (3) типу HBM Z6FC3/50kg, в якому безпосередньо відбувається зважування сипучого матеріалу. Досягши необхідної ваги, а саме 25 кг, тензодатчики починають спрацьовувати чутливіше, подають відповідний сигнал на контролер, який починає плавно регулювати постачання борошна до вагового бункеру, потік борошна послаблюється для того, щоб можливо було точно відважити необхідну дозу продукту. Досягнувши необхідного значення , а саме 50 кг, контролер подає сигнал на механізм управління дозатором (пневмоциліндр) (6), що звільняє заслінку вагового бункеру (5), після чого борошно потрапляє до тари, а саме до фасувального мішку (8), на стрічковий конвеєр (9). Струшуючий механізм (7) забезпечує безперебійному рівномірному надходженню борошна до тари, і запобігає можливому застою продукту на виході бункера.

Роботи по модернізації механічних дозаторів і ваг виконуються для створення сучасних електронних тензометричних пристроїв на основі наявних у замовника застарілих механічних або електромеханічних ваг і дозаторів. Перехід на тензометричну систему від рушійно-механічної забезпечує набагато менше зношування обладнання, спрощує ремонт обладнання,а також дозволяє більш точно відміряти чіткі дозування, щоб добитися стандартів ГОСТу, що було майже неможливо для рушійного механізму. Також головними плюсами тензометричного механізму даного дозатора є те, що він є доступним, на відміну від своїх аналогів має набагато простішу конструкцію з достатньо високою точністю .