Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metoda / Metod_sam_IT_ta_tehnol_Internet_2010_ukr.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
891.9 Кб
Скачать

Тема 4. Dtd (Document Type Definition)

1. Створіть XML-документ, що подає собою адресну книгу зі списком контактів. Кожний контакт містить ім'я та адресу. Адреса має включати назву вулиці, місто й номер телефону. Значення атрибута не має пробілів. Значення атрибута для номера телефону має містити тире й не мати пробілів (наприклад, 704-55-12).

Створіть DTD для XML-документа і перевірте його на допустимість.

2. Опишіть кожне оголошення типу елемента:

а) name (firstName, middleName?, lastName)

б) test (question, answer)*

в) discussion (agenda, (issues, solutions)*)

3. Створіть DTD для XML-документа із завдання №1 теми 3.

Тема 5. Xslt (Extensible Stylesheet Language Transformations)

1. Для наступного XML-документа створіть XSLT-документ, що впорядковуватиме елементи year за атрибутом value (зі зростанням), елементи date за атрибутом month (зі зростанням) та атрибуту day (з убування), а також елементи note за атрибутом time (зі зростання):

<?xml version = "1.0"?>

<planner>

<year value = "2000">

<date month = "6" day = "15">

<note time = "1430">Doctor</note>

<note time = "1620">Physics class at 291C</note>

</date>

<date month = "7" day = "4">

<note>Independence Day</note>

</date>

<date month = "7" day = "20">

<note time = "0900">General Meeting in room 32</note>

</date>

<date month = "7" day = "20">

<note time = "1900">Party</note>

</date>

<date month = "7" day = "25">

<note time = "1300">Financial Meeting in room 14</note>

</date> </year> </planner>

Новий документ має ту саму структуру.

2. Створіть XSLT-документ, що перетворює XML-документ із завдання №1 в HTML-документ, який відображає розклад у вигляді таблиці. Кожний рядок має містити рік, місяць, день та час.

3. Створіть XSLT-документ, що перетворює XML-документ із завдання №1в XML-документ з такою структурою:

<?xml version = "1.0"?>

<planner>

<note year = "2006" month = "6" day = "15" time = "1430">Doctor</note>

<note year = "2006" month = "6" day = "15" time = "1620">Physics class at 291C </note>

<note year = "2006" month = "7" day = "4">Independence Day</note>

<note year = "2006" month = "7" day = "20" time = "0900"> General Meeting in room 32</note>

<note year = "2006" month = "7" day = "20" time = "1900">Party</note>

<note year = "2006" month = "7" day = "25" time = "1300"> Financial Meeting in room 14</note> </planner>

4. Створіть XSLT-документ, що перетворює XML-документ із завдання №3 назад в XML-документ із завдання №1.

Усі студенти виконують завдання з самостійної роботи індивідуально. Індивідуальність завдання полягає в наступному:

- всі завдання повинні містити оригінальний текст, притаманний тільки даній роботі;

- всі ілюстрації мають бути оригінальними.

Для виконання самостійної роботи скористайтеся методичним керівництвом, яке знаходиться в електронній бібліотеці університету.

Необхідно виконати всі завдання в відповідності з викладеними там вимогами.

Виконані завдання здаються індивідуально у вигляді звітів аналогічно звітам з лабораторних робіт.

6 Основні рекомендації з організації самостійної роботи

Основна вимога для глибокого засвоєння матеріалу: вивчення дисципліни рекомендується вести систематично протягом всього часу читання курсу. Умовно процес навчання предмету можна розділити на чотири етапи:

Ознайомчий. На лекціях по курсу відбувається попереднє загальне знайомство з предметом вивчення, обсягом і змістом необхідних знань, загальними фізичними процесами. При цьому існує необхідність конспектування лекцій.

Первинне засвоєння матеріалу. Основні теоретичні знання утворюються в процесі самостійної роботи з конспектом лекцій і рекомендованими навчальними посібниками. При цьому необхідно в ході особистого спілкування з викладачем перевіряти і коректувати процес отримання та закріплення знань.Таким чином, існує необхідність відвідування консультацій.

Накопичення матеріалу. При цьому первинні знання поглиблюються і розвиваються вивченням додаткової літератури, ознайомленням з періодичними виданнями спеціальними, матеріалами, розміщеними в Інтернеті. Особливу роль на цьому етапі грають лабораторні роботи, практичні заняття та завдання щодо самостійної роботи, де студент повинен продемонструвати знання теоретичного матеріалу та вміння застосувати його на практиці, вміння пояснити суть отриманих результатів і виробляти шляхи покращення якості отриманих даних.

Аналітичне осмислення і систематизація знань. На даному етапі остаточно аналізуються та систематизуються отримані знання, формуються професійні навички, вивчається додаткова література за рекомендацією викладача.

У результаті вивчення дисципліни ІТІ студенти повинні навчитися самостійно формулювати проблему та обґрунтовано обирати метод її вирішення, або пропонувати свій, оригінальний метод на базі відомих підходів. Вивчення здійснюється у декілька етапів. На першому етапі навчання реалізується на лекціях, де відбувається первинне ознайомлення з предметом, основними темами, застосовуваними методами, моделями, алгоритмами.

Зазначимо, що в електронному конспекті лекцій матеріал викладено стисло. Книг з даного предмету досить багато, але автор кожного підручника викладає своє бачення даного напрямку і ті питання, які йому ближче всього в силу його наукових інтересів. До того ж, майже вся література, що є актуальною з даної дисципліни, є англомовною. Тому для студента є дуже важливим вести якісний та повний власний конспект лекцій. Саме через конспектування здійснюється первинне засвоєння матеріалу. У конспекті рекомендується залишати поле на кожній сторінці для зауважень, доповнень та питань

Другий етап навчання здійснюється шляхом індивідуальної роботи з підручниками, конспектом лекцій, ознайомленням з різними Інтернет-ресурсами, а також через виконання завдань, що наведені в даних методичних вказівках та вказівках до лабораторних та практичних робіт за даною дисципліною. В результаті такої роботи студенти поглиблять свої теоретичні та практичні знання з окремих тем.

Третій етап вивчення матеріалу за даною дисципліною реалізується на лабораторних та практичних заняттях, де студенти повинні засвоїти методологію обробки даних і знань в Web засобами, наведеними в п.2.8. На цьому етапі корисне спілкування з іншими студентами під час колективної розробки, коли обговорюються різні підходи, методи й алгоритми для розв'язання задач такого типу. Тому заохочуються ускладнені завдання, які виконуються бригадою розробників. Однак під час лабораторної роботи кожен студент повинен показати свою частину, яку він розробив у загальній системі, та отримати свою оцінку за кожну лабораторну роботу.

Четвертий етап навчання реалізується через аналітичне осмислення, аналіз і систематизацію знань, набуття професійних навичок у ході виконання лабораторних робіт, ознайомлення з літературою за дисципліною та додатковими джерелами, рекомендованими для самостійної роботи.

Контроль знань студентів відбувається на лабораторних та практичних заняттях шляхом оцінювання кожної виконаної лабораторної роботи та навичок на практичних заняттях, а також під час здачі іспиту. До іспиту допускаються студенти, які успішно виконали всі лабораторні роботи.

Соседние файлы в папке metoda