Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metoda / Metod_sam_IT_ta_tehnol_Internet_2010_ukr.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
891.9 Кб
Скачать

5 Контрольні запитання та завдання за основними темами

Тема 1. Html (HyperText Markup Language)

1. Використайте HTML для розмітки першого абзаца цих методичних вказівок. Скористайтеся елементом h1 для заголовка теми, p для тексту, strong для першого слова в кожній пропозиції, а em для слів, що складаються із великих літер.

2. Чи є наведений нижче код коректним?

<p>От деякий текст...</p>

<hr>

<p>А от ще...</p>

3. Чому даний код є некоректним?

<p>От деякий текст...<br></br>

А от ще один...</p>

4. Є зображення з ім'ям 1.gif, що має ширину 200 пікселів та висоту 150 пікселів. Використайте атрибути width і height тегу <img>, щоб

а) збільшити розмір зображення на 100%;

б) збільшити розмір зображення на 50 %;

в) змінити відношення ширини до висоти 2:1 при збереженні ширини, заданої в пункті а).

5. Створіть гіперпосилання на такі ресурси:

а) файл index.htm, розташований у каталозі files;

б) файл index.htm, розташований у підкаталозі text каталогу files;

в) файл index.htm, розташований у каталозі other батьківського каталогу;

г) посилання на адресу електронної пошти президента США (president@whitehouse.gov).

6. Вкажіть, що в перерахованому нижче є елементом, а що – атрибутом: width; td; th; frame; name; select; type.

7. Який набір фреймів створюватиме наведений нижче код? Припустимо, що імпортовані сторінки є порожніми й мають білий фон, розмір вікна браузера дорівнює 800х600. Зробіть зображення компонування сторінки, приблизно витримуючи розміри.

<frameset rows = “20% , *”>

<frame src = “hello.htm” name = “hello”>

<frameset cols = “150 , *”>

<frame src = “nav.htm” name = “nav”>

< frame src = “my.htm” name = “my”>

</frameset>

</frameset>

8. Припустимо, у вас є документ із деякими підрозділами. Напишіть HTML-код для створення фрейму зі змістом у лівій частині вікна, задайте для кожного пункту в змісті внутрішнє посилання для прокручування вмісту правого фрейму документа вниз із метою переходу до відповідного підрозділу.

Тема 2. Css (cascading style sheets)

1. Напишіть правило CSS, що робить весь текст в 1,5 рази більше, ніж розмір базового шрифту в системі, а також задає для тексту червоний колір.

2. Напишіть правило CSS, що видаляє підкреслення для всіх гіперпосилань в елементах списків (li) і зрушує їх уліво на 3.

3. Напишіть правило CSS, що поміщає фонове зображення в нижній половині сторінки та розмножує його по горизонталі. Зображення має залишатися на місці при прокручуванні вікна користувача вгору або вниз.

4. Напишіть правило CSS, що задає для всіх елементів h1 і h2 відступ 0.5, тип рамки groove і поле 0.5.

5. Напишіть правило CSS, що змінює колір всіх елементів з атрибутом class=“green-Move на зелений і зрушує їх вниз на 25 пікселів і вправо на 15 пікселів.

Тема 3. Xml (extensible markup language)

1. Створіть XML-документ для розмітки інформації про харчову цінність упакування кексів Grandma Cookies, що має такий склад: 260 калорій, 100 калорій жиру, 11 грамів жирів, 2 грами насичених жирів, 5 міліграмів холестерину, 210 міліграмів солі, 36 грамів вуглеводів, 2 грами клітковини, 15 грамів цукру і 5 грамів протеїнів. Відтворіть документ в Internet Explorer.

2. Розмітьте код Java, наведений на рис. 5.1, за допомогоюXML. Оператор if подайте елементом if, що містить один або кілька елементів condition і один або кілька елементів statement. Елемент condition містить умову (наприклад, m = = month && d = = day), а елемент statement містить оператори (наприклад, resultDay = “Date: D” + d + “М” + m). Праворуч від умов і операторів є примітки. Елемент else подає оператор else Java і містить один або кілька елементів statement. Запустіть отриманий документ в Internet Explorer для перевірки синтаксису XML.

Рисунок 5.1 – Код Java для XML-розмітки

3. Модифікуйте створений XML-документ, помістивши код Java у розділ CDATA. Потім відтворіть документ в Internet Explorer. Порівняйте результати.

4. Створіть XML-документ для розмітки цих методичних вказівок.

Соседние файлы в папке metoda