Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры и всякое такое / termini_istoriya_Ukr_modul_2_2.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
49.56 Кб
Скачать
  1. Програмні установи усдрп, ундп, удрп.

  • Українська демократично-радикальна партія УДРП

Виникла: кінець 1905 року

Проіснувала:до 1908 року, до заснування на її базі Товариства українських поступовців

Програмні положення:

  1. Державний устрій – широка автономія в рамках Російської імперії

  2. Аграрне питання – примусовий викуп у землевласників землі

  3. Мова – впровадження української мови в школах і урядах

  • Українська соціал-демократична робітнича партія УСДРП

Виникла: грудень 1905 року шляхом перейменування РУП

Лідери: В.Винниченко, С.Петлюра, Д.Донцов, А.Жук

Програмні положення:

  1. Державний устрій – демократична республіка

  2. Аграрне питання – зменшення податків на землю і на оренду, передача земель організованим самоврядуванням, безоплатне перемежування земель коштом великих землевласників

  3. Мова – рівноправність усіх мов, створення україномовних шкіл

  • Українська націонал-демократична партія УНДП

Виникла: 1896 рік

Лідери: І.Франко, Ю. Романчук, К. Левицький, М.Грушевський

Програмні положення:

  1. Державний устрій – поділ Галичини на східну і західну, Східна Галичина – окрема українська провінція в Австро-Угорщині

  2. Аграрне питання – зменшення податків на землю і на оренду, передача земель селянам, шляхом державного викупу у поміщиків, перемежування земель коштом держави, ремісничі школи

  3. Мова – рівноправність усіх мов, створення україномовних шкіл, українська мова в уряді

  1. Становище і розвиток української культури…

  • Наддніпрянська Україна

Початкова освіта. Позитивний вплив реформ 1864р.; початкові народні училища;земські, приватні, церковні школи;недільні, вечірні школи для дорослих. Шкільним навчанням охоплена третина укр-х дітей; Емським указом заборонено освіту українською мовою. Обмежений вступ євреїв вихідців з нижчих верств населення.

Вища освіта: відкриваються Новоросійський університет, Харківський та Київський політехнічні інститути. Театр: Товариство українських акторів під проводом М. Кропивницького. Архітектура -Володимирський собор у Києві та споруди Бекетова в Харкові.

  • Західноукраїнські землі

З 1869р. встановлено обов’язкове навчання дітей віком від 6 до 14 років. Дозволено навчання українською мовою, поширення шкільної мережі та видання українських підручників завдяки Просвіті. Малокваліфіковані вчителі, та 67 процентів неписемних українців(це початкова освіта). Вища освіта:Заснування кафедри історії У,країни у Львівському університеті, та відкриття Чернівецького університету, Львівського політехнічного інституту, Академії ветеринарної медицини у Львові.Театр. Перша професійна трупа - львівська(1864)Архітектура-Оперний театр у Львові.

  1. Головні соціальні групи (класи), що активно формувалися…

Поряд з традиційними станами феодального суспільства — селянством та поміщиками, які у цей час зазнають значних змін під впливом майнової диференціації, виникають нові класи — пролетаріат та буржуазія.

Пролетаріат – це в основному робітники і селяни, трудовий клас держави, не забезпечений шар народу, які всі разом боролися за свої право в 1917 року, були основною силою більшовиків проти царської буржуазії. До них відноситься ще викладачі, залізничники та інші робітники і дрібні держслужбовці, яким заробіток не вистачає, в 1917 році в сторону пролетаріату перейшли армія і флот , значить їх теж можна приймати як пролетаріат.

Буржуазія — початкова назва городян на противагу вищим станам феодального суспільства (дворянству і духовенству) — частина суспільства, зайнята підприємницькою діяльністю. У період становлення капіталізму буржуазія перетворилася на панівну соціальну верству. Володіє основними засобами виробництва, експлуатує найману робочу силу.

Соседние файлы в папке шпоры и всякое такое