Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры и всякое такое / VSEMIRNAYa_ISTORIYa.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
49.55 Кб
Скачать

Английская раннемодерная буржуазная революция

  1. Особенности социально-экономического и политического развития Англии в первой половине XVIІ в. Внутренняя и внешняя политика первых Стюартов. Особенности английского абсолютизма. Реформация в Англии.

  • З початку 17-го століття в Англії спостерігався постійний ріст населення. Він продовжувався і до кінця століття. Усе населення Англії у 1600 році становило 4,1 млн. чоловік. На середину століття населення дійшло до піку і становило вже 5,3 млн. чоловік, а у всій Британії 7,3 млн. Цьому слугували англійські традиції, але вони водночас заперечували ранні шлюби, а стояли на принципі: спочатку назбирай грошей, а потім вже одружуйся. Це все сказалось на економічній і соціально-політичній ситуації тогочасної Англії. Упродовж ста років до 1640 року рівень продовольства почав падати і не встигав за різким і динамічним ростом населення. Велика недостача продовольства потягла за собою голод і смерть. Але поступово, в Англії, цю ситуацію вдалося владнати завдяки сільському господарству, що динамічно розвивалось. Важливим результатом збільшення населення стало збільшення цін. Подекуди ціни збільшувались до восьми разів. Тоді ж як заробітна плата лише в три рази, що було несуттєвим для того часу. Головною задачею уряду було: налагодити поставки зерна, організувати стабільні органи влади на місцях і утвердити кодекс законів, щоб у випадку неврожаю зерно було доступним за низькими цінами. У зв’язку з ростом населення посилилась проблема безробіття. Основною галуззю залишалось сільське господарство, де не вистачало робочих місць і яке вимагало поступової модернізації. У сільському господарстві панував консерватизм йоменів, що не хотіли йти навіть на компроміс, аби не втратити те, що мали. В 1600-му році Англія складалась з досить забезпечених територій, що не залежали одна від одної. Великі міста розвивалися швидкими темпами, так як були місцями збуту товарів і продукції, центрами культури та заможного життя. Особливо розвивались портові міста. Особливістю було також те, що у кожного регіону була своя спеціалізація в тій чи іншій справі, що давало більш динамічний розвиток економіці, так як це була економіка обміну. Почалося століття торгівлі, де Англія намагалася зайняти своє місце. За століття грань між багатими і бідними поступово збільшувалась і була розмитою.

  • На початку 17-го століття Англія залишалася абсолютна монархією, яка ще за часів Єлизавети І постала, як могутній апарат керівництва державою. В Англії було засновано династію Стюартів, першим королем якої став Яків І. Така трансформація або точніше зміна роду була досить різкою подією у житті англійців, де протягом 120-ти років правили Тюдори.

  • Яків І. У внутрішній політиці йшли активні події за часів правління Якова І. У період його правління спостерігалось зміцнення політичної стабільності, послаблення релігійних конфліктів, мирна ситуація в країні і зростаюча повага міжнародної спільноти. Його «політика колонізації» в Ольстері, яка полягає у виселенні католиків-ірландців і заселенні цих земель тисячами сімей з Англії і Шотландії здобула короткочасний успіх, хоча її наслідки ми спостерігаємо і по сьогодні. Яків зіпсував відносини з парламентом і не зумів прийняти ряд важливих заходів, які він виносив на розгляд. Але йому вдалося перемогти парламент і він скликався лише тоді, коли було треба королю.

Зовнішня політика короля відрізнялася прагненням до світу і зближенню з континентальними державами. У 1604 р. був підписаний Лондонський мир, що завершив англо-іспанську війну, яка розпочалася в 1585 році. Пізніше , завдяки посередництву Якова I , завершилася війна Іспанії та Нідерландів. Шлюб старшої дочки короля Єлизавети в 1613 році з Фрідріхом V , курфюрстом Пфальца і главою Євангелічної унії німецьких князів , заклав міцні основи довгострокового союзу Англії з протестантськими державами Німеччини. На роки правління Якова I припадає початок освіту англійської колоніальної системи. У 1607 р. була заснована Віргінія - перша колонія Англії на узбережжі Північної Америки, названа на честь «королеви-діви» Єлизавети I. Потім - поселення на Бермудських островах (1609) і в Індії (Масуліпатам, 1611). У 1620 році пілігримами-пуританами був заснований Плімут, перша колонія Нової Англії, а в 1623 році поселення на острові Сент-Кітс, перша колонія у Вест-Індії.

Карл І. Управління державою стало проводитись по-іншому. Карл був людиною сурових традицій, і життя при дворі відповідало моральним устроям короля. Були присічені продажність та казнокрадство, у мирні роки після 1629 року збалансований бюджет, спрощено апарат керівництва і реорганізований Таємну раду. У цілому система управління стала більш ефективною. Що стосується зовнішньої політики, так Англія воювала з Іспанією у 1625-1630 рр. ВОЛЮНТАРИСТ!

  • Основна особливість англійського абсолютизму полягала в тому, що він носив «незавершений» характер, що виражалося в існуванні окремих політичних інститутів, властивих попередній епосі, а також у відсутності деяких нових елементів, типових для абсолютизму класичного (французького) зразка.Особливості англійського абсолютизму:

- Поряд із сильною з сильною монархією в Англії продовжував існувати парламент;

- Збереження місцевого самоврядування;

- Відсутність сильної централізації і бюрократизації державного апарату;

- Відсутність постійної великої армії.

Важливим засобом - зміцнення абсолютизму при Тюдорах стала реформа церкви в Англії , яка почалася за Генріха VIII . Приводом до її проведення послужила відмова папи римського дозволити розлучення короля Генріха VIII з його першою дружиною Катериною Арагонською , родичкою Карла V. У відповідь на цю відмову англійський парламент у 1534 звільнив церкву Англії від підпорядкування Риму і « Актом про супрематии » проголосив главою церкви короля ; при цьому було оголошено про збереження всіх католицьких догматів і обрядів. В основі розриву з Римом лежало прагнення англійських дворян і королівської влади використовувати Церкву як знаряддя абсолютизму і в той же час заволодіти її землями і майном.

Соседние файлы в папке шпоры и всякое такое