Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

шпоры и всякое такое / Frantsuzskaya_burzhuaznaya_revolyutsia

.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
3.38 Mб
Скачать
  1. Особливості економічного розвитку Франції в XVIII ст. Еволюція станового ладу. Французька абсолютистська монархія XVIII ст. - Внутрішня і зовнішня політика.

  1. Особливості розвитку французького Просвітництва. Історичні передумови революції.

  1. Перший етап революції (1789-1792). Політика конституціоналістів. Прийняття Конституції 1791:

  1. Третій етап революції (1793-1794). Встановлення якобінської диктатури. Конституція 1793:

  1. Державний переворот 18 брюмера. Підсумки, характер, значення революції.

Революція привела до краху старого порядку та утвердження у Франції нового , більш «демократичного і прогресивного » суспільства. Однак кажучи про досягнуті цілі і жертви революції , багато істориків схиляються до висновку , що ті ж цілі могли бути досягнуті і без такої величезної кількості жертв . Як вказує американський історик Р. Палмер , поширеною є точка зору про те , що « через півстоліття після 1789 р. ... умови у Франції були б такими ж і в тому випадку , якщо б ніякої революції не відбулося» [ 18]. Алексіс Токвіль писав , що крах Старого порядку стався б і без будь-якої революції , але тільки поступово. П'єр Губер зазначав , що багато пережитки Старого порядку залишилися і після революції і знову розцвіли під владою Бурбонів , яка встановилася починаючи з 1815 р. [ 19]. Революція привела до величезних жертв . За оцінками , з 1789 по 1815 рр. . тільки від революційного терору у Франції загинуло до 2 млн цивільних осіб , і ще у війнах загинуло до 2 млн солдатів і офіцерів [ 20]. Таким чином , тільки в революційних битвах і війнах загинуло 7,5 % населення Франції ( в 1790 р. населення складало 27282000 ) , не рахуючи померлих за ці роки від голоду та епідемій. До кінця епохи Наполеона у Франції майже не залишилося дорослих чоловіків , здатних воювати. У той же час ряд авторів вказує , що революція принесла народу Франції звільнення від важкого гніту , чого неможливо було досягти іншим шляхом. « Збалансований » погляд на революцію розглядає її як велику трагедію в історії Франції , але разом з тим неминучу , що витікає з гостроти класових протиріч і накопичилися економічних і політичних проблем [ 21].

Більшість істориків вважає , що Велика французька революція мала величезне міжнародне значення , сприяла поширенню прогресивних ідей у всьому світі , зробила вплив на серію революцій в Латинській Америці , в результаті яких остання звільнилася від колоніальної залежності, і на ряд інших подій першої половини XIX в .