Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры и всякое такое / REVOLYuTsIYa_V_SShA.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
189.46 Кб
Скачать

РЕВОЛЮЦІЯ В США. ВІЙНА ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ США

  1. Социально-экономическое развитие, политическая система колоний в XVII – первой половине XVIII ст.

  • Політична система колоній:

Основи американської державності стали формуватися в період колоніальної залежності від Англії. У цей період в її еволюції помітні два великих етапи: до і після англійської Славної революції 1688 р. На першому етапі виникли три типи колоній - королівські, власницькі (засновані великими англійськими феодалами) і корпоративні.

Ключовою фігурою в управлінні колоній в XVII в . був губернатор.

Губернатори королівських і власницьких колоній (нижче мова піде про них) володіли всією повнотою виконавчої влади , а також зберігали великі законодавчі повноваження , насамперед володіли правом абсолютного вето щодо рішень колоніальних асамблей , як і правом скликання і розпуску законодавчих зборів . Нарешті губернатори розпорядженні всю повноту судової влади: створювали колоніальні суди , призначали суддів усіх рівнів і виконавців судових рішень , дарували помилування та амністії по всіх видах злочинів .

В якості другої гілки американського змішаного правління виступали колоніальні поради . Призначаються губернаторами , останні поєднували в собі як виконавчі , так і законодавчі повноваження : з одного боку , вони були як би міністерськими кабінетами при губернаторах , допомагаючи їм у всіх справах , з іншого - виступали в якості верхньої палати законодавчої гілки , володіючи правом вето щодо рішень нижніх палат. Поради також допомагали губернаторам у прийнятті судових рішень. В цілому поради були скоріше частиною " монархічної ", ніж самостійної " аристократичної " гілкою.

У цілому можна зробити висновок , що в колоніальний період американської державності її представницькому- демократичні початку залишалися слаборозвиненими і знаходилися в підлеглому положенні по відношенню до елітарної олігархічним засадам . При цьому консервація елітарно олігархічних почав визначалася , в першу чергу , колоніальної залежністю Північної Америки від Англії , і її ліквідація була головною умовою укорінення і розвитку демократії. Невипадково тому , що антиколоніальна революція , що вибухнула в 1775 р., послужила потужним імпульсом глибоким внутрішньополітичним перетворенням і означала початок другого і в системообразующе плані головного періоду оформлення американської державності .

  • Соціально-економічний розвиток:

На півночі та в центральних районах переважало фермерське господарство. Великих латифундистів було небагато , і вони воліли здавати свої землі в спадкову оренду фермерам. Рабство негрів використовувалося вкрай незначно , оскільки вигідніше була праця «білих невільників » - каторжників , або вільних переселенців , добровільно або примусово відпрацьовуючи тут свій контракт за перевезення з Європи.

У північних новоанглийских колоніях раніше за інших склався шар підприємців. Сприятливі умови і відсутність жорстких обмежень залучали переселенців - ремісників , робітників, власників дрібних крамничок і майстерень , а також власників мануфактур і дрібних фабрик. Ввезені в колонії капітали заклали основу нових галузей виробництва , головним чином , пов'язаних з морською колоніальною торгівлею або забезпеченням потреб колоністів. Нью -Йорк і Філадельфія перетворювалися на фінансові центри колоній.

У відмінності від Іспанії та Португалії , чия торгівля з колоніями носила переважно експортний характер , Англія потребувала колоніальному ринку збуту своєї промислової продукції . Існували строгі правила отримання необхідних колоніям товарів тільки з метрополії , на її кораблях , включаючи англійське торгове посередництво . Ціни при цьому також встановлювалися монопольно до вигоди англійських промисловців і купців. З розвитком власного обробного виробництва в колоніях , було зроблено все , щоб заборонити вільний вивіз і обмін продукцією.

Оскільки більшість колоній мало вихід до моря , всі торгові операції були замкнуті на англійських судоперевозчіков з їх монопольно високими цінами за послуги. Таким чином , єдиний вихід для американських підприємців та купців , які прагнули зменшити шкоду своїм прибуткам , полягав у порушенні приписів колоніальних властей і контрабанді .

Промислова політика Англії в північноамериканських колоніях зводилася до регламентації і заборонам розвивати власні мануфактури. Колоністам забороняли навіть виплавку заліза і обробку хутра. Цілеспрямовано пригнічуючи підприємницьку активність в окремих галузях , колоніальні влади заохочували ті , що були вигідні метрополії. Наприклад , забороняючи будівництво великих промислових підприємств , вербування кваліфікованих ремісників , потомствених робочих , вони стимулювали суднобудівну промисловість , виробляла для метрополії кораблі , вартість яких вигідно відрізнялася від продукції англійських верфей .

Однією з поширених форм протесту стало скваттерство - самовільне захоплення «вільних» земель , в тому числі належали індіанцям . Що почалося в XVII в . , Воно прийняло великий розмах в XVIII -XIX ст.

Економічні протиріччя метрополії і колоній поглиблювалися соціальними . Якщо на початку XVIII століття Великобританія ще не займала провідних позицій серед європейських країн , відстаючи і за чисельністю населення , і за розмірами армії , то з початком фундаментальних змін в середині століття, становище почало змінюватися. Демографічна революція привела до збільшення чисельності населення з 9 млн людей в 1700 р. до 15,8 млн осіб в 1801 р., коли було проведено перший перепис . Ця ситуація , в свою чергу , стимулювала переселенські потоки в колонії. Але, чим многолюднее і багатше ставали колонії , тим важче було утримати їх в економічній залежності. На початку XVII ст. в північноамериканських колоніях налічувалося 200 тис. чоловік. За 80 років після революції 1688 р. населення в Америці зросла до 1 760 000 осіб. Кожні наступні 20 років воно подвоювалося .

Постійний приплив нових робочих рук , в якому так потребували швидко зростаючі колонії , був можливий лише за умови скасування обмежень. Поряд з особливо важко приживається віротерпимістю і необхідністю знімати обмеження на розміщення за релігійним принципом , поступово знімалися перепони в'їзду іноземців. Заробітна плата в Америці була незрівнянно вище , ніж у Європі. Широкі можливості отримання землі або роботи за наймом залучали в північноамериканські колонії не тільки англійців , ірландців , шотландців , але і переселенців з інших європейських країн: шведів , німців , голландців , французів. Іноземні іммігранти не мали пієтету перед англійськими монархами . У їх середовищі протестні настрої легко знаходили відгук .

Соседние файлы в папке шпоры и всякое такое