Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_информ_13.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

Оформлення звіту

1. Продемонструвати виконану роботу викладачу.

2. Відповісти на контрольні питання.

Контрольні питання

  • Перелічте засоби створення таблиць.

  • Яким чином можна добавити, або видалити стовпці, рядки?

  • Поясніть як можна змінити границі в таблиці?

  • Запишіть команди при створення формул завдання 3 пункту 3.2?

  • Поясніть особливості при друку документу?

Практична робота №7

Тема: Робота з графікою. Розробка слайдових презентацій.

Мета: Закріпити навички по створенні та роботі з графікою, формувати вміння створювати презентації та оформлювати ефекти до тексту та зображень

OpenOffice.org Draw дозволяє створювати не тільки графічні, а й растрові рисунки. Растрові рисунки складаються з кінцевої кількості точок і зображення в таких рисунках формуються комбінацією таких точок різного кольору. Рисунки растрового типу не масштабуються, так як не дуже чіткий мають вигляд після зміни розміру. Але растрові рисунки дуже добре переносяться з однієї програми до іншої.

Векторними називаються рисунки, які складаються з об'єктів (ліній, прямокутників, коло й інших),Ю які не мають фіксованої здатності, вони можуть включати в себе й растрові картинки, як об'єкти. Така графіка добре масштабується і може бути перетворена у растрову форму.

Панель інструментів Рисование можна вмикати і вимикати за допомогою позначки на стандартній панелі інструментів Функции рисования.

Завдання 1. Малювання

Для зміни розміру рисунку його слід спочатку виділити. Навколо об'єкта з'являться вісім маркерів. При переміщенні одного з чотирьох кутових маркерів протилежний кут залишається на місці, а інші три переміщуються. При переміщенні одного з бокових маркерів фіксованою залишається протилежна сторона.

  • Намалюйте дві фігури, одна з яких буде перекривати іншу.

прямокутник

  • Намалюйте ялинку, яка складається з трикутників зеленого кольору та згрупуйте їх в одне ціле. Для групування об'єктів їх слід виділити усі разом ЛКМ та в контекстному меню обрати Группировка.

  • Намалюйте кільця та розташуйте їх один за одним (скористуйтеся командою контекстного меню Расположение), а потім згрупуйте.

OpenOffice.org Impress є офісним додатком, який призначений для створення презентацій. OpenOffice.org Impress дозволяє:

  • створити комп'ютерні презентації, які складаються з послідовності слайдів, що містять мультимедійні об'єкти;

  • розробляти структуру документа;

  • створювати його оформлення у відповідності до змісту;

  • працювати з мультимедійними об'єктами: визначати їх місце і зміну за рахунок використання ефектів анімації.

Створені за допомогою OpenOffice.org Impress комп'ютерні презентації можуть бути використані у самостійній освітньої діяльності, при виступах на конференціях і нарадах, у рекламі.

Створення мультимедійної презентації доцільно починати з розробки плану презентації, в якому необхідно визначити приблизну кількість слайдів у презентації , їх зміст і структуру.

При створенні мультимедійної презентації слід керуватися такими принципами:

1. Презентація повинна бути короткою, доступною і композиційно цілісною.

2. Тривалість презентації зі сценарієм повинна складати не більше 20-30 хвилин.

  • Для демонстрації потрібно підготувати приблизно 20-25 слайдів (показ одного слайда займає близько 1 хвилини, плюс час для відповідей на запитання слухачів).

Завдання 2. Запуск та збереження презентації

2.1 Запустіть програму OpenOffice.org Impress використовуючи команду в контекстному меню Создать/Презентация OpenDocument.

Рисунок 7.1 Вікно Презентації

2.2 Вікно Презентация OpenDocument (рис.7.1) складається з трьох частин: зліва панель Слайди, у центрі - робоча область і праворуч панель Завдання. Панель "Слайди" дозволяє переміщатися по створеним слайдам. Робоча область містить кілька вкладок - створення чергового слайда здійснюється в закладці "Режим малювання". Панель завдань містить групу з чотирьох завдань - Фони сторінок; Макети; Ефекти; Зміна слайду.

2.3 В полі Розмітка оберіть Заголовок, 2 блока текста.

2.4 В інтернеті знайдіть Леонардо да Винчи та Вильгельма Шиккарда. Розташуйте рисунки на слайді, як зазначено на прикладі (рис.7.2), якщо треба змініть їх розмір:

Рисунок 7.2 Приклад слайду

2.5 Для вставки тексту клацніть у полі для тексту. При цьому активізується панель інструментів "Форматування тексту", яка дозволяє встановити: гарнітуру шрифту, розмір шрифту, стиль (жирний, курсивний, підкреслений), вирівнювання абзацу (по лівому краю, по центру, по правому краю, по ширині), встановити/скасувати маркований список (стрілки служать для зміни елементів списку), встановити ефекти шрифту, встановити параметри абзацу, колір шрифту.

2.6 У перше поле для тексту вставте текст:

Перший у світі ескізний рисунок тринадцатиразрядного десяткового підсумовуючого пристрою на основі коліс з десятьма зубцями належить Леонардо да Вінчі. Він був зроблений в одному з його щоденників (вчений почав вести щоденник ще до відкриття Америки в 1492 р.).

У друге :

У 1623 р. через 100 з гаком років після смерті Леонардо да Вінчі німецький учений Вільгельм Шиккард запропонував своє рішення тієї ж задачі на базі шестирозрядного десяткового обчислювача, що складався також із зубчатих коліс, розрахованого на виконання додавання, віднімання, а також табличного множення і ділення. Обидва винаходи були виявлені тільки в наш час і обидва залишилися тільки на папері.

2.7 Встановіть гарнітуру шрифту "Lucida Calligraphy", розмір приблизно 22 кегль, вирівнювання - по ширині; зніміть форматування маркованого списку і приберіть додаткові відступи абзацу (зліва, справа і відступ першого рядка - 0 см.)

2.8 За допомогою кнопки текст на панелі інструментів "Рисование" додайте текст під кожним малюнком: до першого - Леонардо да Вінчі, до другого - Вільгельм Шиккард. Змініть формат тексту: встановіть гарнітуру шрифту "Liberation Serif", розмір приблизно 18 кегль, стиль - жирний , вирівнювання - по ширині ; колір – червоний.

2.9 Видаліть область для заголовка і вставте декоративний текст "Два винаходи" за допомогою Галереї текстових ефектів, яка розташована на панелі Рисование. Змініть налаштування об'єкта відповідно до прикладу

  • Для слайду оберіть фон Блокнот. Слайд повинен виглядати як на рисунку 7.3.

Рисунок 7.3 Зразок слайду

  • Щоб встановити ефекти анімації необхідно виділити об'єкт і на панелі Завдання, в групі Ефекти натиснути кнопку «Додати Ефект». У вікні "Ефекти" потрібно вибрати потрібний ефект анімації і натиснути кнопку Ок. Для зміни обраного ефекту потрібно натиснути кнопку Змінити. Кнопка Видалити - видаляє вибраний раніше ефект. Внизу панелі Завдання відображаються всі встановлені ефекти для об'єктів. Стрілки дозволяють змінити порядок виконання ефектів. Параметри ефектів можна також налаштувати.

  • Встановіть наступні ефекти для об'єктів на власний смак:

1 Об'єкт - поява по клацанню - декоративний текст "Два винаходи"

2 Об'єкт - поява по клацанню - малюнок Леонардо да Вінчі

3 Об'єкт - з попереднім - підпис до першого малюнку одночасно з малюнком (В полі Почати встановити з попереднім)

4 Об'єкт - після попереднього - текст "Перший у світі ..."

5 Об'єкт - поява по клацанню - малюнок Шиккарда

6 Об'єкт - з попереднім - підпис до другого малюнку одночасно з малюнком

7 Об'єкт - після попереднього - текст "1623 через 100 з гаком ..."

  • Встановіть зміну слайду, використовуючи поле Зміна слайдів.

  • Прогляньте роботу за допомогою кнопки Показ слайдів або натисніть клавішу F5.

  • Збережіть презентацію у власній папці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]