Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка с СКП - Photoshop (О.В. Калашников).doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
2.79 Mб
Скачать

1.2.1. Маска і поняття альфа-канала

Кількість кольорових каналів визначається кількістю базових кольорів у використуємій кольоровій моделі. Так, зображення у форматі Grayscale має один канал, в кольорових моделях RGB і L*a*b – три канала, а в моделі CMYK – чотири канала. В растрових редакторах кольорові канали генеруються автоматично при створення або відкритті зображення. В Photoshop доступ до них реалізується за допомогою палітри Каналы (рис.5.3), для відображення якої треба обрати команду Window→Show Channels (Окно→Каналы). Подібні засоби, але під іншими назвами використовуються і в інших растрових редакторах.

Рисунок 5.3

Наряду з кольоровими каналами, число яких жорстко визначено типом використованої кольорової моделі, в растрових редакторах можна використовувати додаткові канали (альфа-канали), кількість яких обмежено тільки можливостями комп’ютера. Даний різновид каналів широко використовується для ретушування, компоновки і локальної корекції зображень.

Призначення альфа-каналів тісно пов’язано з поняттям маски. Більш того, фактично кожен такий канал представляє собою маску. Тому створення маски приводить до одночасного створення альфа-канала, в який розміщується "сіре" зображення маски.

Щоб більш чітко розкрити зв’язок цих двох понять, треба зупинитися на фізичній природі маски. Зовнішнє маска нагадує трафарет. Говорячи технічною мовою, маска сама є зображенням. Це зображення створюється в моделі Grayscale (Градації сірого) і розміщується поверх другого зображення, над фрагментами якого потрібно виконати визначені операції. Для любого піксела маски значення відтінка сірого кольору можна змінювати у межах 256 градацій сірого (від 0 до 255). Область маски зі значенням кольору пікселів, рівного 0 (чорний), повністю захищає зображення від змін. Область, пікселі якої мають значення 255 (білий), повністю відкрита для проведення змін. Як вже відмічалося, така область називається вибраною (виділеною).

Як і кольорові, альфа-канали зберігаються в палітрі Каналы. На приведеному вище рис.5.3 відображені три монохромних кольорових канала: червоний, зелений і синій, і один альфа-канал, що використовується для зберігання відповідної йому маски. Для роботи з альфа-каналами передбачено ряд інструментів, доступ до яких відбувається за допомогою набора кнопок, розміщених у нижній частині палітри Каналы. Короткий коментар до призначення даних кнопок представлено в таблиці 5.1.

Таблиця 5.1 Призначення кнопок для роботи з альфа-каналами

Кнопка N

Назва

Призначення

1

Загрузить канал как выделение

Створює шар – маску

2

Сохранить выделение как канал

Створена за допомогою інструментів виділення маска є тимчасовим об’єктом, який зникає після закриття зображення. Натиснення даної кнопки дозволяє зберегти маску у вигляді канала для наступної роботи з нею.

3

Создать новый канал

Створює новий канал, у момент відкриття що представляє собою суцільну маску, в якій за допомогою інструментів виділення створюється область виділення.

4

Удалить текущий канал

Видаляє активний в даний момент альфа-канал