Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка с СКП - Photoshop (О.В. Калашников).doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
2.79 Mб
Скачать

Порядок виконання лабораторної роботи:

1. Штрих-код

1.1 Створіть нове зображення (Ctrl+N) в будь-якій кольоровій моделі. Розміри зображення повинні бути невеликими ‒ оптимально 300х100 пікселів. Фоновий колір ‒ білий.

1.2 Спочатку застосуйте фільтр Add Noise: Filter → Noise → Add Noise (Фильтр → Шум → Добавить шум) з настройками, показаними на рисунку 7.1.

Рисунок 7.1 Настройки фільтра Add Noise (Добавить шум)

1.3 Перетворіть шум в смуги. Для цього застосуйте фільтр Motion Blur (Фильтр→Смазывание→Смазывание движения) з настройками, показаними на рисунку 7.2.

Рисунок 7.2 Використання фільтра Motion Blur (Размытие в движении)

Результат останньої дії вже нагадує штрих-код, однак смуг дуже багато, і вони дуже тонкі.

1.4 Для того, щоб це виправити, збільшіть контраст зображення. Це можна зробити декількома засобами, але найбільш ефективним буде збільшення контраста за допомогою кривих (Изображение→Регулировки→ Кривые…). Необхідні настройки показані на рисунку 7.3.

Рисунок 7.3 Приклад кривої

Якщо все зроблено правильно, результат буде схожий на рисунку 7.4.

Рисунок 7.4. Робота після збільшення контраста

Текстура готова. Однак для більшої переконливості потрібно виконати ще дві дії.

1.5 Запустіть інструмент Rectangle Marquee (Прямоугольное выделение), виділіть фрагмент в нижній частині зображення і натиніть клавішу Delete.

1.6 Після цього інструментом Horizontal Type (Горизонтальный текст) наберіть в створеній області довільний набір цифр.

Шрифт і розміри підберіть приблизно. Застосуйте Brightness/Contrast (Изображение→Регулировки→Яркость/Контрастность…) (рис. 7.5).

Готове зображення показано на рисунку 7.6.

Рисунок 7.5 Використання команди Brightness / Contrast (Яркость / Контрастность)

Рисунок 7.6 Готовий штрих-код

2. Ефект швидкості

Імітація швидкості − це один з наибільш жаданих прийомів у професійному дизайні. Річ у тому, що швидкість дозволяє дуже добре задати настрій роботи або підкреслити ті або інші якості рекламованого предмета, а готові фотографії такого вмісту надзвичайно рідкі.

У даній лабораторній роботі пропонується створити імітацію автомобіля, який рухається на великій швидкості. Вихідне зображення представлене на рисунку 7.7.

Рисунок 7.7 Вихідне зображення

2.1 Почніть з колес, що обертаються. Запустіть інструмент Elliptical Marquee (Эллиптическое выделение) і виділіть колесо. Потім застосуйте фільтр Radial Blur (Радиальное размытие) з групы Blur (Размытие) (Фильтр→Blur→Radial Blur) з настройками, які показані на рисунку 7.8.

Рисунок 7.8 Налаштування фільтра Radial Blur (Радиальное размытие)

2.2 Потім повторіть цю дію для другого колеса (рис.7.9).

Прямоугольник 7Рисунок 7.9 Колеса в русі

2.3 Виділіть корпус автомобіля, застосувавши найбільш зручний для вас інструмент виділення. Виріжте отриману область на новий шар, для чого клацніть правою кнопкою миші по фоновому шару і з контекстного меню виберіть команду Layer via copy (Слой через копирование).

2.4 Нижній з двох однакових шарів необхідно розмити. Для цього дуже добре підходить спеціальний фільтр: Filter → Blur → Motion Blur (Фильтр → Смазывание → Смазывание движения). Діалогове вікно даного фільтра представлено на рисунку 7.10.

Рисунок 7.10 Діалогове вікно фільтра Motion Blur (Смазывание движения)

2.5 Для імітації швидкості необхідно пересунути верхній шар так, щоб два нижніх утворювали не ореол, а "шлейф" позаду рухомого об'єкта. Можливо, якісь елементи корпусу доведеться затерти за допомогою інструмента Eraser (Ластик).

2.6 Проте автомобіль, що мчить на величезній швидкості без водія, – це достатньо безглуздо. Тому домалюйте контур голови людини за допомогою пензля і трохи розмийте його. Встановіть в палітрі Layers (Слои) параметр Opacity (Непрозрачность) 40 %.

Результат представлено на рисунку 7.11.

Рисунок 7.11 Автомобіль у русі