Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ter stom.docx
Скачиваний:
545
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Техніка хімічного розм'якшення гутаперчі

Техніка хімічного розм'якшення гутаперчі заснована на заповненні каналу гутаперчею, розм'якшеною шляхом її розчинення в хлороформі, евкаліптолі і іншихорганічних розчинниках. Введення в канал розм'якшеного штифта дозволяє добитися тривимірного заповнення системи кореневих каналів. Однак, багато хто вважав, що даний метод не вимагає використання кореневих герметиків. Можливо, ця помилка була пов'язана з тим, що розм'якшена гутаперча володіє певною клейкістю. Проте, як наголошувалося вище, гутаперча не дозволяє добитися герметичної обтурації каналу. Після випаровування розчинника матеріал втрачає клейкість, внаслідок чого між поверхнею штифта і стінками кореневого каналу утворюються пори. У зв'язку з цим, незалежно від методу пломбування, використання кореневих герметиків є обов'язковою умовою застосування гутаперчі. Спочатку при роботі з хімічно розм'якшеною гутаперчею застосовувалися герметики типу полімерної хлороперчи, наприклад Kloroperka N-0 або ж просто полімерний хлороформ, проте допустиме використання будь-якого матеріалу.

Інструментальна обробка каналу для пломбування хімічно розм'якшеною гутаперчею проводиться з рівномірним конічним розширенням або з вираженим апикальным уступом (апікальний упор). Потім виконують підбір мастер-штифта, який має на два або три розміри перевищувати діаметр останнього інструменту, використаного для препарування апікального упору. Штифт повинен бути на 2—3 мм коротше за робочу довжину каналу. Виконується контрольне рентгенівське дослідження, після чого штифт маркірується на рівні якої-небудь точки орієнтації в області оклюзійної поверхні або ріжучого краю зуба. Друга відмітка робиться на тому рівні, до якого слід занурити штифт в канал, щоб він дійшов до апікального упору.

Потім майстер-штифт витягується з каналу, і на стінки каналу наноситься кореневий герметик. Штифт занурюється в хлороформ на 5—10 с залежно від його розмірів. Потім він швидко вводиться в канал і з силою проштовхується в апикальному напрямку до тих пір, поки друга відмітка не опиниться на рівні точки орієнтації на оклюзійній поверхні зуба. Це свідчитиме про те, що правильно припасована гутаперча в апікальній частині каналу. При цьому використання розм'якшеної гутаперчісприятиме тривимірному заповненню і герметичній ізоляції апікальній третини кореневого каналу. Ширша гирлова частина каналу заповнюється допоміжними штифтами, змащеними кореневим герметиком. Остаточна обтурація при цьому виконується методом латеральної конденсації. У разі якісної виконаної конденсації вдається добитися гомогенного заповнення каналу і його ізоляції від проникнення бактерійної флори.

Відмінною рисою техніки роботи розм'якшеною в хлороформі гутаперчею є її простота і чіткість. Проте, як і будь-який метод, заснований на застосуванні розм'якшеної гутаперчі, він не виключає виведення пломбувального матеріалу за межі кореневого каналу. Проблеми також можуть бути пов'язані з усадкою гутаперчі після випаровування хлороформу (мал. 4). Не дивлячись на це, в руках досвідченого лікаря метод дозволяє добитися добрих віддалених результатів. В — на контрольномузнімку, зробленому через 2 роки після пломбування зуба хімічно розм'якшеною гутаперчею, спостерігається зникнення патологічного осередку. Виведення пломбувальногоматеріалу в періапікальні тканини спостерігається при використанні даного методу досить часто.

Мал. 4. А — рентгенограма ікла нижньої щелепи після обтурації кореневого каналу хімічно розм'якшеною гутаперчею. В — на контрольному знімку, зробленому через 6 міс. після лікування, спостерігається часткове зникнення пломбувального матеріалу в апікальній частині каналу і періапікальних тканинах, що, швидше за все, може бути пов'язано із зайвим розм'якшенням гутаперчі в хлороформі.

Соседние файлы в предмете Терапевтическая стоматология