Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ter stom.docx
Скачиваний:
545
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Стоматологічні амальгами

Амальгама — це сплав ртуті з одним або кількома металами. Амальгама має високі твердість, міцність, стійкість до середовища ротової порожнини, чинить антисептичну дію. Матеріал при правиль­ному приготуванні практично не дає усадки, добре зберігає контактні пункти в місцях, де є підвищене механічне навантаження. Саме тому амальгама досі залишається пломбувальним матеріалом вибору для бічних зубів як тимчасового, так і постійного прикусів у дітей. Її ви­користовують для пломбування каріозних порожнин І, II та V класів у молярах, у постійних зубах як із сформованими, так і несформованими коренями. У тимчасових зубах срібна амальгама використо­вується переважно в період стабілізації для пломбування каріозних порожнин такого ж розташування.

Слід ураховувати, що адгезія амальгами до твердих тканин зуба незначна, пломба утримується переважно за рахунок механічної ретенції в каріозній порожнині. Тому формування каріозної порожни­ни під пломбу з амальгами має певні вимоги.

Під час формування порожнини для амальгами як в тимчасо­вих, так і в постійних зубах особливе значення має співвідношення її стінок і дна. Дно порожнини має бути плоским. Мезіальна та дис­тальна стінки порожнини І класу повинні утворювати з дном кут 95-100°. Для надання амальгамовій пломбі надійної фіксації кут між дном та щічною і язиковою стінками в порожнині І класу має бути гострим — 80-85°. Глибина каріозної порожнини має бути такою, щоб забезпечити надійну фіксацію пломби. Край емалі слід зрізати під кутом 40-45° до площини емалі. Якщо під час препарування по­рожнини горбки жувальної поверхні значно стоншуються, їх слід вко­ротити на 2 мм і відновити амальгамою, щоб запобігти виникненню фрактури стінки зуба.

Під час формування порожнини II класу обов'язково формують додаткову порожнину на жувальній поверхні. При цьому дно додат­кової порожнини має бути плоским. Мезіальна або дистальна стінки додаткової порожнини повинні утворювати з її дном кут 95-100°. Кут між щічною та язиковою стінками і дном додаткової площини - гос­трий (80-85°) (див. мал.33). Глибина додаткової порожнини має бути 1,25-1,5 мм. Приясенна стінка основної порожнини має утворювати з дном основної порожнини кут 80-85° (мал.37).

Мал. 37. Кути нахилу стінок каріозної порожнини II класу при формуванні її під амальгаму

         На сьогодні існує три генерації амальгам (табл.26).

         Недоліки першої генерації були пов'язані з наявністю в них фа­зи γ2; (гамма-2) — сполуки олова з ртуттю, з чим пов'язані нестійкість до корозії та дещо знижена міцність. Амальгами другої та третьої ге­нерацій не мають фази γ2 вони містять атомарну мідь та срібно-оло­в'яно-мідну тирсу. Вони стійкі до корозії, мають низький коефіцієнт теплового розширення, що забезпечує достатнє крайове прилягання, постійно блищать. Така амальгама не потребує сильної конденсації під час пломбування.

         Сучасні амальгами мають у складі порошка частинки різної фор­ми: голкоподібні, дископодібні, сферичні. Форма частинок визначає час змішування, твердіння і техніку обробки. Конденсування амаль­гами з частинками сферичної форми не потребує значного тиску. Амальгама з частинками дископодібної форми потребує більшого тис­ку при конденсуванні, проте легше полірується, вона має тенденцію до стискання, а з частинками голкоподібної форми - до розширення.

         Робочий час у різних амальгам коливається від 4 до 10 хв. Пере­вищення робочого часу негативно відбивається на якості амальгами. Амальгама має бути внесена в підготовлену каріозну порожнину відразу після її приготування. Міцність пломби з амальгамами, що формується через 5-7 хв. після її приготування, зменшується на 40%.

Нині велика увага приділяється попередженню забруднення навколишнього середовища і впливу парів ртуті на організм людини підчас приготування амальгами. Перевага надається використанню разових капсул, що виключає контакт з вільною ртуттю. У капсулах

Таблиця 26. Деякі стоматологічні амальгами та їх властивості

Найменування

Фірма

Фаза уз

Робочий час, хв

Вміст срібла, %

Amalkap plus

Vivadent

 

 

4-5

70

Dispersalloy

de Trey

 

 

4-6

69,5

Туї in slow

Kerr

 

 

4-10

60

SeptoMay SeptalloyWG70

Septodont

-

7-9

70

Аллойкеп

Lek

 

 

7-9

70

ANA 2000

Nordiska

 

 

4-5

70

CCTA-01

 

 

+

 

 

6B.5

 

співвідношення ртуті і порошку ретельно дозоване. При цьому важ­ливо, щоб капсули були герметичними, що попередить потрапляння ртуті в навколишнє середовище. Змішування проводять у вібрацій­них змішувачах (амальгамозмішувачі). Для запобігання техногенно­му забрудненню ртуттю кабінет, де готують і використовують амаль­гаму, слід обладнати відстійником для збирання її відходів. Це доз­волить не допустити потрапляння ртуті в каналізаційну систему.

         Приготована амальгама забирається з капсули за допомогою амальгамтрегера або амальгамового пістолета. Внесення в порожни­ну поєднується з конденсацією. Амальгама вноситься спочатку ма­ленькими порціями, а потім дещо більшими. Для конденсації амаль­гами є штопфери різних розмірів і різної геометричної форми. Після заповнення каріозної порожнини амальгамою з невеликим надлиш­ком моделюють анатомічну форму зуба. Надлишки видаляють за допомогою моделювального інструмента (карвер Варда або Фрама). Після видалення матриці надлишки амальгами з апроксимальної поверхні видаляють тонким серпоподібним інструментом, а крихти амальгами з міжзубного проміжку — за допомогою зубної нитки.

         Полірування пломби проводять через 24 год після пломбуван­ня, використовуючи коричневі і зелені силіконові поліри для оброб­ки жувальної поверхні. Для полірування апроксимальних поверхонь використовують смужки (штрипси) або зубні нитки в поєднанні з полірувальною пастою.

Соседние файлы в предмете Терапевтическая стоматология