Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1

.doc
Скачиваний:
308
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

+Деформуючий остеоартроз, вузлова форма

569. Хворий 20-ти років пройшов курс поліхіміотерапії за схемою ВАМП з приводу гострого лімфобластного лейкозу. Яка морфологічна картина крові може свідчити про настання ремісії?

+Вміст бластних клітин до 5\%

570. У хворої 27-ми років, через 10 годин після вживання консервованих грибів, з'явилася диплопія, двобічний птоз, порушення ковтання, поверхневе дихання частотою 40/хв, м'язова слабкість, парез кишок. Який медичний захід необхідно провести найпершим?

+Інтубація трахеї для проведення штучного дихання

571. Жінка 50-ти років протягом 2-х років відзначає тупий, періодично гострий біль у правому підребер'ї, пов'язаний з вживанням жирної їжі, гіркоту в роті вранці, закрепи, метеоризм. Об'єктивно: надмірного харчування, $t^0$- $36,9^0С$, язик обкладений біля кореня, живіт помірно здутий, болючий у точці проекції жовчного міхура. Яке дослідження провести для встановлення діагнозу?

+УЗД

572. У жінки 42-х років виявлені зміни в молочній залозі. Які симптоми найбільш часто передують малігнізації?

+Ущільнення шкіри з втягнутим соском

573. Хворий 29-ти років скаржиться на гнійні виділення з уретри, різь під час сечовипускання. Ці симптоми з'явилися через 5 днів після випадкового статевого зв'язку. У мазку з виділень уретри, забарвленим за Грамом, виявлені парні коки червоно-фіолетового кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Гонорейний уретрит

574. Першовагітна звернулася до жіночої консультації 22.03.03 зі скаргами на тягнучий біль внизу живота. З анамнезу - остання менструація була 4.01.03 року. При бімануальному дослідженні: шийка матки збережена, зовнішнє вічко закрите, матка збільшена до 9 тижнів вагітності, рухома, безболісна. Яке ускладнення запідозрити?

+Загроза викидня в 9 тижнів вагітності

575. На оглядовій рентгенограмі легень визначається інтенсивне однорідне затемнення, що відповідає положенню нижньої частки лівої легені. На боковій рентгенограмі особливо чітко видно, що ушкоджена вся частка, причому вона зменшена, а її передній контур різкий та випрямлений. Серце дещо зміщене ліворуч та дозаду. Яким захворюванням обумовлена вказана рентгенологічна картина?

+Ателектаз нижньої частки лівої легені

576. До кардіологічного відділення госпіталізована хвора зі скаргами на ниючий біль у передсердній ділянці, помірну задишку, набряки ніг, мерзлякуватість. На ЕКГ: негативні зубці T $V_2-V_6$ (до 3-4 мм). Об'єктивно: шкіра суха, голос охриплий, обличчя одутлувате, з жовтяничним відтінком, тони серця глухі, Ps- 60/хв, АТ- 160/90 мм рт.ст., нижні кінцівки набряклі, під час натискання на шкіру гомілок ямка утворюється з утрудненням. У крові: Нb- 76 г/л, ШЗЕ- 17 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Гіпотиреоз, міокардіодистрофія

577. Хвора 22-х років скаржиться на ниючий біль у правій здухвинній ділянці протягом тижня, ранкову нудоту, зміну смаку. Затримка менструації 3 тижні. Об'єктивно: АТ- 110/70 мм рт.ст., Рs- 78/хв, $t^0$- $37,0^0С$. Бімануально: матка дещо збільшена, м'яка, рухома, безболісна. Пальпація придатків: з правого боку болюче утворення 3х4 см, щільно-еластичної консистенції, помірно рухоме. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Прогресуюча трубна вагітність

578. Хвора 46-ти років звернулася до ЖК зі скаргами на помірні кров'янисті виділення з піхви, які з'явилися після затримки чергової менструації на 1,5 місяця. При піхвовому дослідженні шийка матки чиста, матка не збільшена, рухома, неболюча, придатки не змінені. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Дисфункціональна маткова кровотеча

579. Хворий скаржиться на відчуття важкості за грудниною та періодичне відчуття зупинки їжі, дисфагію. Під час рентгенологічного обстеження барієвий контраст виявляє поодиноке мішкоподібне випинання правої передньої стінки стравоходу з рівними контурами та чітко окресленою шийкою. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Дивертикул стравоходу

580. Хворий 34-х років протягом 7-ми років страждає на туберкульоз легень; скаржиться на м'язову слабкість, схуднення, проноси, почащене сечовипускання. Об'єктивно: гіперпігментація шкіри, ясен, внутрішніх поверхонь щік. АТ- 90/58 мм рт.ст. У крові: ер.- $3,1\cdot10^{12}/л$, Hb- 95 г/л, КП- 0,92; лейк.- $9,4\cdot10^9/л$, е.- 7, с.- 45, п.- 1, л.- 40, м.- 7, $Na^+$- 115 ммоль/л, $К^+$- 7,3 ммоль/л. Який й діагноз?

+Первинна недостатність кори наднирників

581. Вагітна 25-ти років з терміном вагітності 40 тижнів. Розміри тазу 26-26-31-18 см. ОЖ- 100 см. ВДМ- 42 см. Положення плоду подовжнє, голівка притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плоду приглушене - 160/хв. Перейми, які почалися 6 годин тому, болісні, рясні. Відійшли навколоплідні води. Контракційне кільце знаходиться на рівні пупка та косо розташоване. Яке ускладнення виникло в пологах?

+Загроза розриву матки

582. У вагітної 23-х років спостерігаються підвищення температури тіла, гіркота в роті, біль у правому підребер'ї, позитивні симптоми Мерфі та Кера. Який з діагностичних методів є найбільш доцільним в такому випадку?

+Ультразвукове сканування

583. Чоловік 45-ти років скаржиться на інтенсивний біль в епігастрії через 1,5-2 години після вживання їжі. Протягом 11-ти років страждає на виразкову хворобу. Об'єктивно: $t^0$- $36,5^0С$, ЧДР- 16/хв, Ps- 70/хв, АТ- 120/80 мм рт.ст. Пальпаторно: локальна болісність у правій епігастральній ділянці. Які показники внутрішньошлункової рН-метрії в ділянці тіла шлунка будуть найхарактернішими для захворювання пацієнта?

+рН = 1,0 - 2,0

584. Чоловік 30-ти років за характером завжди був замкнений. У психіатрів ніколи не лікувався. Скаржиться на головний біль, відчуття, "наче під шкірою голови щось лопається, рухається, закипає". Об'єктивно: патології не виявлено. Який найбільш вірогідний психопатологічний симптом у цьому випадку?

+Сенестопатія

585. До стаціонару надійшов хворий 33-х років із зупиненою повторною виразковою кровотечею. Під час огляду виснажений, блідий. У крові: Нb- 77 г/л, Нt- 0,25. У зв'язку з наявністю анемії двічі була спроба переливання одногрупної $А(ІІ)Rh^+$ крові. Обидва рази переливання було зупинено у зв'язку з розвитком анафілактичної реакції. Переливання якого трансфузійного середовища бажано в даному випадку?

+Відмиті еритроцити

586. Хворий 70-ти років скаржиться на слабкість, запаморочення, короткочасні періоди непритомності, біль у ділянці серця. Об'єктивно: ЧСС- 40/хв, тони ритмічні, І-й тон глухий, періодично значно посилений. АТ- 180/90 мм рт.ст. Яка найбільш вірогідна причина гемодинамічних порушень?

+АВ блокада ІІІ ступеня

587. Для населення, яке проживає на радіаційно забрудненій території, з метою виведення з організму радіонуклідів, рекомендується включити до раціону харчування пектини. Які з наведених продуктів є основним джерелом пектинів?

+Овочі та фрукти

588. У хворої 60-ти років, на 4-ту добу після ін'єкції, в лівій сідниці з'явилися біль та ущільнення тканин. Об'єктивно: в верхньо-зовнішньому квадранті лівої сідниці шкіра червоного кольору, гаряча на дотик, під час пальпації визначається інфільтрат 6х6 см, болісний, у центрі розм'якшення. Температура тіла - $37,9^0С$. Що слід зробити для визначення наявності абсцесу?

+Пункція

589. Заступник головного лікаря з лікувальної роботи провів дослідження рівня захворюваності населення, яке обслуговувалося в поліклініці останні 5 років. За допомогою яких статистичних величин він може обчислити рівні поширеності хвороб?

+Відносні величини

590. Хворий 28-ми рокiв наркоман. Хворiє протягом року, коли вiдзначив загальну слабкiсть, пiдвищену пiтливiсть, схуднення. Часто хворiв на респiраторні захворювання. За останнi 2 днi була перемiжна гарячка з профузною нiчною пітливістю, посилилася загальна слабкiсть, приєднався пронос з домiшками слизу та кровi. При оглядi: полiлiмфоаденопатiя, у порожнинi рота герпетичнi висипання, під час пальпацiї живота - збiльшенi печiнка та селезiнка. Який найбiльш вірогідний дiагноз?

+СНIД

591. Хлопчик 4-х років госпіталізований до стаціонару зі скаргами на задишку, швидку втомлюваність. В анамнезі часті респіраторні захворювання. Перкуторно: межі серця розширені вліво та вгору. Аускультативно: посилення II тону над легеневою артерією, в II-III міжребер'ї ліворуч від груднини вислуховується грубий систолодіастолічний "машинний" шум, що проводиться в усі інші точки та на спину. АТ- 100/20 мм рт.ст. Який діагноз?

+Відкрита артеріальна протока

592. Жінці 54-х років виконана лапаротомія з приводу великого утворення у тазу, яке виявилося однобічною пухлиною яєчника з значними метастазами у сальник. Найбільш прийнятна інтраоперативна тактика передбачає:

+Видалення сальника, матки та обох яєчників з трубами

593. Хворий 35-ти років надійшов до районної лікарні через тиждень після ДТП з клінікою згорненого гемотораксу. Яка доцільна лікувальна тактика в плані профілактики розвитку гострої емпієми плеври в хворого?

+Хірургічне усунення згорненого гемотораксу

594. Хворий страждає на хронічний рецидивний панкреатит з вираженим порушенням зовнішньосекреторної функції. Після вживання жирної гострої їжі, алкоголю, з'являється "масний" кал. Зниження продукції якого фактору є найбільш вірогідною причиною стеатореї?

+Ліпаза

595. Постраждалий у стані травматичного шоку. Об'єктивно: АТ- 70 мм рт.ст., ЧСС- 140/хв. Вкажіть приблизний об'єм крововтрати за шоковим індексом:

+30\%

596. Хвора 74-х років скаржиться на біль та здуття живота, нудоту. Страждає на ішемічну хворобу серця, постінфарктний та діфузний кардіосклероз. Об'єктивно: стан важкий, живіт здутий, черевна стінка слабко бере участь в акті дихання. Під час лапароскопії: у черевній порожнині невелика кількість мутного випоту, одна з петель тонкої кишки темно-синюшнього кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Тромбоз мезентеріальних судин

597. На авіаційному заводі проводиться обробка матеріалів з використанням оптичних квантових генераторів. Встановлено, що установка випромінює у видимому спектрі та рівні лазерного випромінювання на робочих місцях перевищують гранично-допустимий рівень. Вкажіть, які органи будуть уражатися ?

+Очі

598. Дитина 3-х місяців захворіла гостро з підвищення температури до $37,8^0C$, покашлювання. На 3-й день кашель посилився, приєдналася задишка. Перкуторно: над легенями тимпанічний звук, аускультативно - з обох боків велика кількість дрібнопухирчастих вологих та свистячих хрипів під час видиху. Який діагноз?

+ГРВІ, бронхіоліт

599. Жінка 45-ти років скаржиться на прогресуючу слабкість протягом останніх 6 тижнів, дискомфорт та здуття живота. Вагу не втрачала, але стала апатичною. Постійно вживає алкоголь. Об'єктивно: живіт збільшений у розмірах, напружений. Дефекація не порушена. УЗД органів черевної порожнини - невелика кількість асцитичної рідини; печінка, нирки, селезінка без змін, у лівому яєчнику декілька кіст, правий не візуалізується через утворення, пов'язане з сальником. У сечі - норма. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Карцинома яєчника

600. У хворого 46-ти років діагностовано стенокардію напруги ІІ функціонального класу на фоні гіпертонічної хвороби ІІ стадії. Артеріальний тиск в межах 160/105 мм рт.ст. Якому антигіпертензивному препарату слід надати перевагу?

+Метопролол

601. Хворий 57-ми років раптово втратив зір на одне око. При обстеженні: зір становить 0,02 ексцентрично, на очному дні крововиливи різної величини і форми (симптом "розчавленого помідора"). Диск зорового нерва набряклий, гіперемований. В анамнезі: загальна судинна патологія. Терміново були призначені антикоагулянти прямої дії. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Тромбоз центральної вени сітківки

602. Хворий звернувся до лікарні зі скаргами на загальну слабкість, лихоманку, болючу висипку на шкірі тулуба. Хворіє 3 дні. Об'єктивно: на боковій поверхні тулуба з лівого боку, на фоні гіперемії та набряку, відмічаються згруповані міхурці з серозно-каламутним та геморагічним вмістом. Який діагноз найбільш вірогідний?

+Герпес оперізуючий

603. Зниження вольтажу комплексу QRS в усіх відведеннях може бути викликане усіма перерахованими причинами, КРІМ:

+Гіпертиреоз

604. Жінка 23-х років, що страждає на інсулінозалежний цукровий діабет, доставлена до відділення невідкладної терапії зі сплутаною свідомістю, неадекватною метушливою поведінкою, пітливістю, підвищеним слиновиділенням, тахікардією. Яке дослідження, у першу чергу, необхідно провести?

+Аналіз крові на цукор

605. У пацієнта, який після серйозної травми знаходився на парентеральному харчуванні, розвинулися діарея, депресія, алопеція і дерматит навколо рота і очей. Введення якого з перерахованих елементів необхідно для корекції змін, що виникли?

+Цинк

606. Холодний період року характеризувався низькою температурою повітря, постійною хмарністю, снігопадами. У зв'язку з цим перебування дітей дошкільної установи на відкритому повітрі було обмежено. При медичному огляді діти скаржились на сонливість, кволість, поганий апетит, спостерігалась низька активність на заняттях з фізичного виховання. При лабораторному дослідженні крові виявлено порушення фосфорно-кальцієвого обміну. Причиною такого стану дітей може бути:

+Ультрафіолетова недостатність

607. Яка з перерахованих причин гострої ниркової недостатності відноситься до післяренальних?

+Сечокам'яна хвороба

608. Хвора 46-ти років звернулася до ЖК зі скаргами на помірні кров'янисті виділення з піхви, які з'явилися після затримки чергової менструації на 1,5 місяця. При піхвовому дослідженні: шийка матки чиста, матка не збільшена, рухома, неболюча, придатки не змінені. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Дисфункціональна маткова кровотеча

609. Хворий госпіталізований до хірургічного відділення з місця ДТП із закритою травмою грудної клітки та переломом ребер з правого боку. У хворого діагностований правобічний пневмоторакс. Хворому терміново показано дренування плевральної порожнини. Вкажіть місце проведення плевральної пункції:

+В 2-му міжребір'ї по середньоключичній лінії

610. Для підвищення загартованості організму учнів школи-інтернату лікар розробив програму. В основу вказаної програми покладено наступні принципи: поступовість, послідовність, індивідуальність, комплексність. Який з основних принципів загартовування не врахований?

+Систематичність

611. Дитина 4-х місяців госпіталізована до хірургічного відділення через 8 годин з нападами неспокою протягом 2-3 хвилин, з інтервалами 10 хвилин. Відмічалося одноразове блювання. Об'єктивно: стан дитини важкий. Під час пальпації живіт м'який, в правій клубовій ділянці визначається пухлиноподібне утворення. При ректальному огляді - на пальці кров. Який діагноз?

+Ілеоцекальна інвагінація

612. Матір, що перебуває у частково сплачуваній відпустці по догляду за дитиною до 3-х років, захворіла і була госпіталізована. Який документ буде видано в цьому випадку працюючому батькові, який доглядатиме дитину під час хвороби матері?

+Листок непрацездатності

613. Хворій 65-ти років, яка знаходиться у палаті інтенсивної терапії пульмонологічного відділення з приводу астматичного стану, розпочата постійна оксигенація через лицеву маску. Однак через 4,5 хвилин у хворої настало "кисневе апное". Для виведення з цього стану краще за все здійснити:

+Штучна вентиляція легень

614. У жінки 40-ка років має місце щільне утворення в ділянці молочної залози. Який з перерахованих діагностичних методів буде найбільш інформативним у встановленні діагнозу?

+Гістологічне дослідження біоптату

615. Підліток 13-ти років, який страждає на гемофілію А, після бійки у школі потрапив до лікарні. Діагностовано правобічний гемартроз колінного суглоба, позаочеревинна гематома. Що слід призначити хворому в першу чергу?

+Свіжозаморожена плазма

616. Чоловік 48-ми років висловлює скарги на слабкість і задишку. При дослідженні крові - Ht- 32%, Hb- 103 г/л, у мазку визначаються макроцити. Рівень вітаміну B12 у плазмі крові - 90 pg (норма - 170-940), рівень фолієвої кислоти у сироватці - 6 ннгр/мл (норма - 2-14). Можливими причинами розвитку цих змін можуть бути усі перераховані, КРІМ:

+Дивертикульоз товстого кишечнику

617. У чоловіка 38-ми років, раніше здорового, раптово розвинувся напад гострого абдомінального болю з іррадіацією у ліву поперекову і пахвинні ділянки, що супроводжується нудотою, пітливістю і частим сечовипусканням. Хворий занепокоєний, метушиться по ліжку. Під час огляду патологічних змін не виявлено. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Лівобічна ниркова колька

618. У хлопчика 11-ти років під час профілактичного медичного огляду визначався вид постави. Встановлено, що у дитини плечі похилені і зведені вперед, голова нахилена вперед, грудна клітина сплощена, живіт випуклий. В хребті спостерігається збільшення глибини шийного та поперекового викривлень. Який вид постави виявлений у дитини?

+Кіфоз

619. На установці по стерилізації матеріалів (радіоактивне закрите джерело кобальту-60), внаслідок грубого порушення правил експлуатації, відбулося зовнішнє гостре іонізуюче опромінення двох операторів. Потерпілі доставлені до стаціонару через 3 години після аварії. Які потрібні першочергові заходи у стаціонарі?

+Симптоматична терапія

620. У хворого 54-х років, який протягом 10-ти років хворіє на виразкову хворобу 12-ти палої кишки, після прийому їжі, виник гострий "кинджальний" біль в епігастрії. Об'єктивно: блідий, брадикардія, "доскоподібний живіт", різко позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Яку патологію запідозрить лікар швидкої допомоги?

+Проривна виразка 12-ти палої кишки

621. Хвора 22-х років скаржиться на ниючий біль у правій здухвинній ділянці протягом тижня, ранкову нудоту, зміну смаку. Затримка менструації 3 тижні. Об'єктивно: АТ- 110/70 мм рт.ст., Рs- 78/хв, t0- 37,00C. Бімануально: матка дещо збільшена, м'яка, рухома, безболісна. Пальпація придатків: з правого боку болюче утворення 3х4 см, щільноеластичної консистенції, помірно рухоме. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Прогресуюча трубна вагітність

622. Жінка 22-х років госпіталізована до гінекологічного відділення зі скаргами на біль в низу живота, підвищення температури до 39,50C. Об'єктивно: ЧСС- 108/хв, АТ- 120/80 мм рт.ст., живіт помірно здутий, різко болючий в гіпогастральній ділянці. Симптом Щоткіна позитивний у гіпогастральній ділянці. Піхвове обстеження: матка та додатки не пальпуються внаслідок напруження передньої черевної стінки, заднє склепіння піхви нависає, різко болюче. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Пельвіоперитоніт

623. Дівчина 12-ти років скаржиться на різку слабкість, нудоту, запаморочення, порушення зору. Напередодні їла в'ялену рибу, яловичину домашнього виготовлення. При огляді: блідість шкіри, подряпина лівого коліна, сухість слизових оболонок ротоглотки, двобічний птоз, зіниці розширені, не в змозі читати простий текст ("сітка", "туман" перед очима). Яка терапія буде найбільш адекватною в даному випадку?

+Парентеральне введення полівалентної протиботулінічної сироватки

624. Під час профілактичного огляду дитини, що страждає на бронхіальну астму, виявлене підвищення артеріального тиску до 140/90 мм рт.ст. Яка можлива причина артеріальної гіпертензії у дитини?

+Захворювання нирок

625. При вивченні фактичного харчування дорослої людини встановлено: частка енергоцінності добового раціону за рахунок білків - 16%, жирів - 25%, вуглеводнів - 59%. Оцініть відповідність вмісту білків, жирів, вуглеводнів їх рекомендованим часткам в енергоцінності раціону:

+Частка вуглеводнів у раціоні недостатня, надлишок білків

626. Для профілактики внутрішньолікарняних інфекцій, які передаються повітряно-крапельним шляхом, в інфекційному відділенні плануються повні бокси. Вони складаються з тамбура, палати, шлюзу. Яка ще структурна частина повинна входити до складу повного боксу?

+Санвузол

627. Чоловік 23-х років скаржиться на наявність набряків на обличчі, головний біль, запаморочення, зменшення виділення сечі, зміну кольору сечі (темно-червона). Наведені скарги з'явились після перенесеного фарингіту. Об'єктивно: набряки на обличчі, шкірні покриви бліді, температура - 37,40C; ЧСС- 86/хв, АТ- 170/110 мм рт.ст. Серцеві тони приглушені, акцент ІІ тону над аортою. Який етіологічний фактор можливий при такому захворюванні?

+$\beta$-гемолітичний стрептокок

628. Хвора 21-го року, без постійного місця проживання, скаржиться на рідкі випорожнення протягом 2-х місяців, втрату ваги на 13 кг, слабкість, постійну субфебрильну температуру, рецидивний герпес. Об'єктивно: на губах герпетичні висипання, генералізована лімфаденопатія, збільшення печінки до 2 см. У крові: ер.- 4,4*1012/л, Hb- 115 г/л, ШЗЕ- 15 мм/год, лейк.- 10,0*09/л, е.- 2%, п.- 6%, с.- 61%, л.- 17%, м.- 3%. Атипові мононуклеари - 6%. Який найбільш вірогідний діагноз?

+СНІД

629. У хворої з нижньочастковою пневмонією лівої легені з'явилися скарги на біль у лівій половині грудної клітки. Об'єктивно: визначається широка зона притуплення на лівій половині грудної клітки (лінія Соколова-Елісон-Дамуазо). З якого метода дослідження легень доцільно розпочати обстеження з метою уточнення діагнозу?

+Рентгенографія

630. Хворий 68-ми років, службовець. Близько двох років тому почалися порушення пам'яті: став забудькуватим в роботі і побуті, не справлявся із службовими обов'язками. Поступово став забувати імена рідних, назви предметів, став безпорадним, порушилася мова. Втратив навички письма, читання, догляду за собою. При комп'ютерно-томографічному дослідженні: атрофія кори великих півкуль мозку. Який діагноз є найбільш вірогідним?

+Хвороба Альцгеймера

631. У чоловіка 65-ти років гостро виникли біль, парестезії, блідість лівої нижньої кінцівки. Об'єктивно: пульс на A. dorsalis pedis з лівого боку відсутній. Відзначається похолодання шкіри та блідість, які поступово поширюються вверх по кінцівці. Ці симптоми з найбільшим ступенем вірогідності свідчать про:

+Артеріальна оклюзія

632. У дитини віком 3 місяці з'явилося облисіння потилиці, неспокійний сон, підвищена пітливість. Про яку хворобу можна думати?

+Рахіт

633. Встановлено, що на 100 пологів у жінок, які мають фактори ризику, було 30 передчасних, а у жінок, які не мають факторів ризику - 5 передчасних. Який метод статистичної обробки даних оптимально використати лікарю, щоб оцінити вірогідність розбіжностей в порівнювальних групах?

+Розрахунок критерію Стьюдента

634. Під час внутрішнього акушерського дослідження роділлі крижова западина повністю заповнена голівкою плода, сідничні ості не визначаються. Стрілоподібний шов у прямому розмірі, мале тім'ячко звернене до симфізу. У якій площині малого тазу знаходиться передлегла частина плода?

+Площина виходу з малого тазу

635. Хвора 50-ти років скаржиться на тупий біль у ділянці серця, ядуху, підвищення температури до 380C. Тиждень тому перенесла грип. Об'єктивно: Ps- 100/хв, зникає на вдиху. АТ- 100/70 мм рт.ст., тони серця глухі. ЕКГ: знижений вольтаж, сегмент ST піднятий над ізолінією у всіх відведеннях. На рентгенограмі: тінь серця розширена у всі боки. Пульсація серця малої амплітуди. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Ексудативний перикардит

636. До жіночої консультації звернулася жінка 22-х років на 15-ту добу після кесаревого розтину зі скаргами на біль у правій молочній залозі, підвищення температури тіла до 39,00C, озноб. Об'єктивно: молочна залоза збільшена, гіперемована, ущільнена, болісна під час пальпації. Дитину годує груддю з 8-ої доби, молоко зціджує нерегулярно. Яка профілактика цього стану?

+Регулярне зціджування молочних залоз після годування, допологова підготовка сосків та молочних залоз

637. Чоловік 38-ми років скаржиться на неінтенсивний біль та наростаючу останні 3 тижні слабкість в м'язах плечового і тазового поясу, спини, значні труднощі при вставанні з ліжка, голінні, пересуванні сходами. Запідозрений дерматоміозит. В крові: Hb- 114 г/л, лейк.- 10,8*109/л, еозин.- 9%, ШЗЕ- 22 мм/год, С-реактивний протеїн (++). Зміни якого лабораторного показника матимуть вирішальне діагностичне значення?

+Креатинфосфокіназа

638. У хворого 64-х років 2 години тому з'явився стискаючий біль за грудниною з іррадіацією в ліве плече, виражена слабкість. Об'єктивно: шкіра бліда, холодний піт. Ps- 108/хв., АТ- 70/50 мм рт.ст. Тони серця глухі. Дихання везикулярне. Живіт м'який, безболісний. Варикозне розширення вен на лівій гомілці. На ЕКГ: ритм синусовий, ЧСС- 100/хв., різкий підйом сегмента ST над ізолінією у відведеннях ІІ, ІІІ, aVF.Яка патологія виникла?

+Кардіогенний шок

639. За результатами п'ятирічного моніторингу оцінювали міру впливу чинників навколишнього середовища на показники здоров'я населення. Який статистичний метод треба обрати для цього?

+Обчислення коефіцієнту кореляції

640. При огляді дитини віком 4-х місяців на волосистій частині голови виявлені лусочки лимонно-жовтого кольору з масними кірочками. Який діагноз?

+Гнейс

641. Хворий 52-х років скаржиться на головний біль, слабкість лівої верхньої кінцівки. При фізичному навантажені лівої кінцівки збільшуються неврологічні симптоми. Пульсація на артеріях лівої кінцівки різко ослаблена, на сонних артеріях - збережена. Який діагноз?

+Оклюзія лівої підключичної артерії, синдром "обкрадання"

642. У хворої варикозне розширення вен нижньої кінцівки ускладнилося гострим тромбофлебітом. Інфільтрат збільшився в об'ємі, набув різкої болючості, шкіра гіперемована. Температура гектичного характеру. В лікарні за місцем проживання лікувалась за звичайною схемою. За 2 доби до госпіталізації утворився другий інфільтрат під пупартовою зв'язкою. З'явився озноб. Який найбільш вірогідний діагноз?