Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1

.doc
Скачиваний:
308
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

+Бронхографія

932. Хворий 72-х років скаржиться на свербіж шкіри лівої гомілки, особливо навкруги трофічної виразки, де шкіра почервоніла та набрякла, місцями наявні мокнуття, поодинокі жовтуваті кірочки. Межі вогнища ураження чіткі. Який діагноз найбільш вірогідний?

+Мікробна екзема

933. Вагітна 26-ти років, вагітність ІІ, 14-15 тижнів. Перша вагітність завершилася абортом у 11-12 тижнів. У жінки - I(0)Rh-, у чоловіка - I(0)Rh+ група крові. Які обстеження необхідно провести жінці?

+Визначення антирезусних антитіл

934. Дівчинці 8 місяців; народилася недоношеною. Відмічається задуха, тахікардія, гепатоспленомегалія, відставання в фізичному розвитку, ціаноз кінцівок. Визначається парастернальний серцевий горб, в ІІ міжребер'ї зліва вислуховується систолодіастолічний шум, АТ- 90/0 мм рт.ст. Про яке захворювання думати?

+Відкрита артеріальна протока

935. До лікарні звернувся по допомогу 42-х річний чоловік через 10 хвилин після того, як його вжалила бджола, з скаргами на набряк обличчя та утруднене дихання. Об-но: Ps- 98/хв., АТ- 130/80 мм рт.ст. Черговий лікар внутрішньом'язово ввів хворому 1 мл 1% розчину димедролу і рекомендував на наступний день звернутися до дільничного терапевта. Які дії лікаря були б правильними?

+В/в ввести преднізолон і госпіталізувати до лікарні

936. Дитина 10-ти місяців після вживання некип'яченого молока хворіє 5-ту добу: температура 38-39oC, блювання, рідкі випорожнення. В'яла, бліда. Язик обкладений білими нашаруваннями. Тони серця приглушені. Живіт здутий, буркотіння в ділянці пупка, печінка +3 см. Випорожнення рідкі, до 5 разів за добу, темно-зеленого кольору, з домішкою слизу. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Сальмонельоз

937. Дівчинка 8-ми років скаржиться на біль у суглобах, підвищення температури тіла до 38oC, задишку. Об'єктивно: ліва межа серця зміщена вліво на 2,5 см, тахікардія, систолічний шум на верхівці і в V точці. У крові: лейк.- 20,0*109/л, ШOЕ- 18 мм/год. Яка ознака в найбільшій мірі обґрунтовує діагноз ревматизму?

+Кардит

938. Роділля 28-ми років при надходженні до пологового будинку скаржиться на головний біль, порушення зору, загальмованість. Об'єктивно: АТ- 200/110 мм рт.ст., виражені набряки ніг, передньої черевної стінки. Серцебиття плоду ясне, ритмічне - 190/хв. При внутрішньому дослідженні: відкриття шийки матки повне, головка плоду в порожнині малого тазу. Яка подальша тактика ведення пологів?

+Операція накладання акушерських щипців

939. До травмпункту звернувся пацієнт з травмою склом нижньої третини волярної поверхні передпліччя. Об'єктивно: порушено згинання IV та V пальців, знижена чутливість внутрішньої тильної та долонної поверхні кисті та IV пальця. Який нерв травмовано?

+Ліктьовий

940. Хвора 67-ми років скаржиться на набряки обличчя і ніг, біль у попереку, що посилюється під час рухів, різку слабкість, іноді - носові кровотечі, підвищення температури тіла до 38,4oC. Об'єктивно: болючість при пальпації хребта і ребер. При лабораторному обстеженні: протеїнурія - 4,2 г/добу, ШOЕ- 52 мм/год. Які зміни лабораторних показників найбільш очікувані?

+Загальний білок сироватки крові - 101 г/л

941. Жінка 22-х років госпіталізована до гінекологічного відділення зі скаргами на біль внизу живота, підвищення температури до 39,5oC. Об'єктивно: ЧСС- 108/хв, АТ- 120/80 мм рт.ст., живіт помірно здутий, різко болючий в гіпогастральній ділянці. Симптом Щоткіна позитивний у гіпогастральній ділянці. Піхвове обстеження: матка та додатки не пальпуються внаслідок напруження передньої черевної стінки, заднє склепіння піхви нависає, різко болюче. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Пельвіоперитоніт

942. Чоловiк 52-х рокiв скаржиться на напади задухи, бiль у правому боцi під час дихання. Захворiв раптово. З анамнезу вiдомо, що останнiй мiсяць він лiкувався з приводу тромбофлебiту правої нижньої кiнцiвки. У приймальному відділенні раптово втратив свiдомiсть, виникла задуха i бiль у боцi. Об'єктивно: ЧСС- 102/хв., ЧДР- 28/хв., АТ- 90/70 мм рт.ст. Аускультативно: акцент II тону над легеневою артерiєю, ритм галопу, над легенями з правого боку пiд лопаткою дрiбнопухирцевi хрипи, шум тертя плеври. Яке дослiдження є найбiльш iнформативним для встановлення дiагнозу?

+Ангiографiя судин легень

943. Чоловік 35-ти років збуджений, весь час намагається зазирнути за двері та в сусіднє приміщення, бо переконаний, що там знаходяться його приятелі. Стверджує, що чує розмову друзів та сторонніх людей, хоча в цей час нікого поблизу немає. Намагається переконати лікаря, що за стіною відбувається суперечка з приводу "його покарання", голосно повторює фрази, які нібито почув із-за стіни. Визначте стан хворого:

+Гострий галюциноз

944. З метою вивчення впливу мікроклімату на організм людини необхідно організувати систематичне спостереження за температурою повітря впродовж 3-х діб. Оберіть прилад, який дозволить найбільш точно зареєструвати температуру:

+Термограф

945. Хвора 48-ми років скаржиться на контактні кровотечі. При огляді в дзеркалах виявлено гіпертрофію шийки матки. Остання має вигляд "цвітної капусти", легко травмується, щільна. При бімануальному огляді: склепіння вкорочені, тіло матки малорухоме. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Рак шийки матки

946. Серед службовців закладу в поточному році не хворіло ні разу - 10%, один раз - 30%, два рази - 15%, чотири рази хворіло - 5%, всі інші - 5 та більше разів. Яка питома вага службовців, що віднесені до І-ї групи здоров'я?

+55%

947. У породіллі 24-х років, на 5-ту добу після пологів раптово підвищилась температура тіла. Скаржиться на слабкість, головний біль, біль внизу живота, дратівливість. Об'єктивно: АТ- 120/70 мм рт.ст., Ps- 92/хв., to- 38,7oC. Бімануально: матка збільшена до 12 тижнів вагітності, щільна, дещо болюча при пальпації, цервікальний канал пропускає 2 поперечні пальці, виділення помірні, мутні, з неприємним запахом. У крові: лейкоцитоз із зсувом вліво, лімфопенія, ШOЕ- 30 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Ендометрит

948. Військовослужбовець 27-ми років надійшов до МПП через 1,5 години після поранення в живіт уламком авіабомби. Об'єктивно: стан тяжкий, блідий, Ps- 132/хв., АТ- 80/60 мм рт.ст. В ділянці підребер'я накладена пов'язка з ІПП, яка просякнута кров'ю. Живіт напружений. Перкуторно: визначається тупість у відлогих місцях, що переміщується при зміні положення тіла. Визначаються симптоми подразнення очеревини. В якому підрозділі повинна бути надана допомога на МПП?

+В перев'язочній

949. Через 3 тижні після перенесеної гострої ангіни у хворого залишаються слабкість, кволість, субфебрильна температура, збільшені позащелепні лімфатичні вузли. Мигдалики пухкі, спаяні з дужками, в лакунах - гнійні пробки. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Хронічний тонзиліт

950. Жінка 23-х років скаржиться на періодичний озноб з підвищенням температури тіла до 40oC, відчуття жару, яке змінюється проливним потом. Хвора вже перенесла 3 таких напади, вони виникали через день та тривали 12 годин. Впродовж останніх трьох місяців мешкала в Африці. Печінка, селезінка - збільшені. В крові: ер.- 2,5*1012/л. Який діагноз найбільш вірогідний?

+Малярія

951. Хвора 59-ти років звернулася до жіночої консультації зі скаргами на кров'янисті виділення зі статевих шляхів. Постменопауза 12 років. При вагінальному обстеженні: зовнішні статеві органи з ознаками вікової інволюції, шийка матки не ерозована, з цервікального каналу незначні кров'янисті виділення. Матка звичайних розмірів, придатки не пальпуються. Склепіння глибокі, не болючі. Які додаткові методи дослідження потрібно провести для уточнення діагнозу?

+Роздільне діагностичне вишкрібання

952. Хворий 27-ми років хворіє на гемофілію. Госпіталізований з меленою, блідістю шкіри. Об'єктивно: Рs- 110/хв., АТ- 100/60 мм рт.ст. У крові: Hb- 80 г/л; ер.- 2,8*1012/л. Призначення якого з наведених нижче лікувальних засобів є першочерговим у даному випадку?

+Кріопреципітат

953. Медсестра знаходилася на обліку в жіночій консультації з приводу вагітності. Пологи були вчасними і нормальними. Народилися двійнята. Яка тривалість допологової відпустки і післяпологової?

+70 днів до пологів і 70 днів після пологів

954. У дитини 2-х років, яка знаходиться на лікуванні в дитячому відділенні з приводу гострої пневмонії, різко погіршився загальний стан: дитина неспокійна, виявляється задишка, ЧДР- 50/хв., Ps- 130/хв. При перкусії: зміщення межистіння вліво, праворуч - притуплення перкуторного звуку до 5 ребра, вище - з коробковим відтінком; при аускультації - дихання праворуч різко послаблене. Який діагноз?

+Напружений правобічний піопневмоторакс

955. Через 5 днів після трансплантації кульшового суглоба у жінки 72-х років раптово розвинувся напад ядухи, гіпотензія, пітливість. Відзначається підвищене наповнення і пульсація вен шиї. Під час аускультації і перкусії легень змін не виявлено. Тони серця нормальні. На ЕКГ: синусова тахікардія, блокада правої ніжки пучка Гіса, що вперше виникла, неспецифічні незначні зміни інтервалу S-T та зубця T. Який діагноз?

+Тромбоемболія легеневої артерії

956. Хвора 32-х років скаржиться на біль у дрібних суглобах кистей, парестезії в кінчиках пальців, слабкість, утруднення під час ковтання. Хворіє впродовж 13-ти років. Об'єктивно: амімічність обличчя, вкорочення нігтьових фаланг. Ущільнення шкіри у ділянці плечового поясу. У легенях рентгенологічно - базальний пневмосклероз. При ФГС - звуження стравоходу в кардіальному відділі. У крові: лейк.- 9,8*109/л, ШОЕ- 22 мм/год, gama-глобулін - 22%. Який вірогідний?

+Системна склеродермія

957. Хворий 33-х років госпіталізований до інфекційної лікарні на 7-й день захворювання зі скаргами на різку слабкість, високу температуру, біль у м'язах ніг і попереку, жовтяницю, темний колір сечі, головний біль. Захворів гостро з ознобу, підвищення температури до 40oC, головного болю, болю в литкових м'язах та попереку. На 4-й день хвороби з'явилася жовтяниця, на 5-й - носова кровотеча, крововилив у склери. Тривалість гарячки 6 днів. Добовий діурез - 200 мл. Який діагноз?

+Лептоспіроз

958. У дворічної дівчинки підвищена температура тіла до 37,2oC та висип на шкірі. Об'єктивно: загальний стан дитини задовільний. На шкірі спини, розгинальних поверхнях кінцівок - макульозний висип рожевого кольору. Слизова піднебінних дужок дрібноплямиста, помірно гіперемована. Незначні слизові виділення з носу. Збільшені потиличні та задньошийні лімфовузли. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Краснуха

959. У хлопчика 8-ми років через 2 тижні після перенесеної ангіни з'явилися набряки на обличчі, нижніх кінцівках. Об'єктивно: стан тяжкий, АТ- 120/80 мм рт.ст. Сеча бурого кольору. Олігурія. У сечі: відносна щільність - 1,015, білок - 1,2 г/л, еритроцити - вилужені, вкривають все поле зору, зернисті циліндри - 1-2 в п/з, солі - урати (велика кількість). Який найбільш вірогідний діагноз?

+Гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом

960. Хвора 68-ми років скаржиться на підвищення температури до 38,3oC, гематурію. ШOЕ- 55 мм/год. Антибактеріальна терапія не ефективна. Який діагноз можливо припустити?

+Рак нирок

961. У дівчини 15-ти років раптово виникли артралгія, головний біль, нудота, блювання, біль та напруження м'язів у ділянці попереку; підвищилася температура тіла до 38-39oC. Cимптом Пастернацького - різко позитивний з правого боку. В сечі: бактеріурія, піурія. Який діагноз?

+Гострий пієлонефрит

962. Хворому 46-ти років, який готується до операції з приводу раку шлунку, проводиться передопераційна інфузійна терапія. В праву ліктьову вену введено до 3,0 л розчинів. На наступну добу він відчув тягнучий біль у ділянці правого плеча. При огляді: на внутрішній поверхні плеча відмічається повздовжня смуга гіперемії, набряклість шкіри, болючий тяж. Яке ускладнення розвинулося у хворого?

+Гострий тромбофлебіт

963. Породілля 27-ми років, пологи ІІ, термінові, нормальні. 3-я доба післяпологового періоду. Температура тіла 36,8oC, Ps- 72/хв, АТ- 120/80 мм рт.ст. Молочні залози помірно нагрубли, соски чисті. Живіт м'який, безболісний. Дно матки на 3 поперечні пальця нижче пупка. Лохії кров'янисті, помірні. Який діагноз?

+Фізіологічний перебіг післяпологового періоду

964. Чоловік 38-ми років надійшов до лікарні у непритомному стані. Захворів учора: з'явився головний біль, нудота, блювання, to- 38,5oC, виникло запаморочення, марення. Протягом останніх 4-х днів скаржився на біль та зниження слуху на ліве вухо. Об'єктивно: стан сопорозний, ригідність потиличних м'язів, симптом Керніга з обох боків, загальна гіперестезія, гноєтеча з лівого вуха. Який із перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

+Вторинний гнійний менінгіт

965. Хворий 30-ти років скаржиться на інтенсивний свербіж шкіри, переважно вночі. Об'єктивно: хворіє 1 тиждень. На шкірі тулуба та живота спостерігаються дрібні, парно розташовані папули, везикули, розчухи, кірочки. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Короста

966. Клінікою НДІ професійних хвороб встановлено у робітника, який працює на збагачувальній фабриці, професійне захворювання - хронічний пиловий бронхіт. Розслідування випадку проводить комісія у складі представників: підприємства, медико-санітарної частини, територіальної СЕС, відділення Фонду соціального страхування, профспілкової організації. Представник якого закладу повинен очолити роботу комісії згідно з чинним "Положенням про розслідування…"?

+Територіальної СЕС

967. Хвора скаржиться на біль внизу живота, який посилюється під час місячних і статевих контактів, та іррадіює в піхву. З анамнезу: 2 роки тому була підозра на ендометріоз. Під час піхвового дослідження - ззаду від матки виявляються щільні, вузлуваті, болючі утворення. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Ретроцервікальний ендометріоз

968. У хворої 26-ти років виявлено вузол у правій частці щитоподібної залози. Вузол з'явився протягом останніх 3-х місяців. Появу його хвора зв'язує зі стресом. Збільшення вузла та болю хвора не відмічає. Під час УЗД виявлено вузол 2х2,5 см у нижній частині правої частки щитоподібної залози. Яке лікування треба призначити?

+Хірургічне лікування

969. Хвора 22-х років скаржиться на часте і болюче сечовипускання, поклики на сечопуск вночі, нетримання сечі, біль у надлобковій ділянці та у попереку. Часто сеча має колір пива. Місяць тому одружилася. Об'єктивно: загальний стан задовільний. В легенях - везикулярне дихання. Тони серця, ритмічні, ЧСС- 78/хв., АТ- 128/68 мм рт.ст. Живіт м'який, болючий у надлобковій ділянці. У сечі: ер.- 12-18 в полі зору, бактерій - 12-15 в полі зору. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Інфекція нижніх сечових шляхів - цистит

970. У чоловіка 38-ми років, раніше здорового, раптово розвинувся напад гострого абдомінального болю з іррадіацією у ліву поперекову і пахвинні ділянки, що супроводжується нудотою, пітливістю і частим сечовипусканням. Хворий занепокоєний, метушиться по ліжку. Під час огляду патологічних змін не виявлено. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Лівобічна ниркова колька

971. Дитині 16-ти днів, через гіпогалактію матері, необхідно призначення докорму. Що з наведеного слід призначити дитині?

+"Малятко"

972. Жінка 45-ти років скаржиться на нападоподібний нестерпний біль у лівій половині обличчя тривалістю 1-2 хвилини. Напади провокуються жуванням. Захворіла два місяці тому після переохолодження. Об'єктивно: біль у точках виходу трійчастого нерва зліва. Дотик біля крила носа зліва викликає черговий напад з тонічною судомою м'язів обличчя. Який діагноз?

+Невралгія трійчастого нерва

973. У хворого 49-ти років, з стабільною стенокардією ІІ ФК, раптово виник стенокардітичний біль, який усунувся тільки 6 пігулками нітрогліцерину. Об'єктивно: АТ- 120/80 мм рт.ст., Ps- 104/хв., поодинокі екстрасистоли. На ЕКГ: рідкі лівошлуночкові екстрасистоли, депресія сегменту S-T у I, aVL та високі, гострокінцеві зубці T у V2, V3, V4 відведеннях. Який діагноз?

+Нестабільна стенокардія

974. Породілля, перша доба після пологів. Загальний стан задовільний, to- 36,6oC, Ps- 80/хв. З боку внутрішніх органів патологічних змін не виявлено. Молочні залози трохи збільшені, гіперемії немає, при натисненні із соска виділяється густа, жовта рідина. Який характер секрету молочних залоз?

+Молозиво

975. Роділля 34-х років, десяті термінові пологи. Із анамнезу відомо, що роди розпочались 11 годин тому, родова діяльність була активною, після відходження вод розпочались болючі потуги, що набули безперервного характеру. Раптом жінка відчула кинджальний біль внизу живота, родова діяльність припинилася. Виявлені позитивні ознаки подразнення очеревини, контури матки не чіткі, плід пальпується легко, рухомий. Серцебиття плоду не вислуховується. Який діагноз?

+Розрив матки, що стався

976. У хворого 54-х років раптово з'явився сильний біль у надчеревній ділянці. Об'єктивно: вимушене положення тіла. Біль при пальпації живота по всій поверхні, напруженість м'язів черевної стінки. Печінкова тупість відсутня. Який із методів діагностики слід застосувати для встановлення діагнозу?

+Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини

977. У 3-х річного хлопчика з'явилася петехіальна висипка. Інших патологічних змін не виявлено. Кількість тромбоцитів - 20*109/л; вміст гемоглобіну та лейкоцитів у нормі. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Імунна тромбоцитопенічна пурпура

978. Хвора 54-х років госпіталізована до стаціонару з вираженим акроціанозом, набухлими шийними венами, збільшеною печінкою, асцитом. Межі серця розширені. Тони серця не вислуховуються, верхівковий поштовх не визначається. АТ- 100/50 мм рт.ст. На рентгенограмі органів грудної клітки виявлена збільшена тінь серця у вигляді трапеції. Яким патологічним станом можна пояснити вказані симптоми у хворої?

+Тампонада серця

979. До стаціонару госпіталізовано дитину з масивними набряками на обличчі, тулубі, кінцівках, асцитом. АТ- 90/50 мм рт.ст. В сечі: білок - 3,1 г/л, лейк.- 2-3 в п/з, ер.- 5-7 в п/з. Що дозволить найбільш вірогідно оцінити функцію нирок?

+Кліренс ендогенного креатиніну

980. Першовагітна 18-ти років у 27-28 тижнів вагітності прооперована з приводу гострого флегмонозного апендициту. Профілактику яких ускладнень вагітності треба проводити у післяопераційному періоді?

+Невиношування вагітності

981. Хворий 36-ти років час тому госпіталізований до хірургічного відділення після ДТП. Стан прогресивно погіршується: наростає дихальна недостатність, відмічаються порушення серцевої діяльності. На основі клініко-рентгенологічних даних виявлено зміщення органів середостіння. Який процес викликав це ускладнення?

+Клапанний пневмоторакс

982. У чоловіка 45-ти років протягом останніх двох тижнів з'явилася підвищена активність, став багатомовним, ейфорійним, мало спав, заявляв, що може "врятувати людство", здатен вирішити проблему рака та СНІДу, роздавав гроші незнайомцям. Який діагноз?

+Маніакальний напад

983. Хворий 19-ти років добу тому отримав травму внаслідок падіння з висоти 1,5 метра - "сів верхи" на дерев'яний брус. Сечовиведення різко утруднене, макрогематурія, уретрорагія. На промежині та мошонці - гематома. Під час уретрографії виявлено затікання контрастної речовини у мембранозному відділі уретри. Якою повинна бути лікувальна тактика?

+Операція епіцистостомія

984. У дитини 12-ти років під час профілактичного огляду виявлено дифузне збільшення щитоподібної залози ІІ ступеня. При аускультації серця виявлена приглушеність серцевих тонів, ЧСС- 64/хв. Має схильність до закрепів. Виявлена анемія. Збільшений рівень антитіл до тиреоглобуліну. Яка причина зазначеної симптоматики?

+Аутоімунний тиреоїдит

985. Хворий 32-х років звернувся зі скаргами на перебої в роботі серця, запаморочення, задишку при фізичному навантаженні. До цього часу не хворів. Об'єктивно: Ps- 74/хв., ритмічний. АТ- 130/80 мм рт.ст. При аускультації: перший тон нормальної звучності, систолічний шум над аортою. На ЕКГ: гіпертрофія лівого шлуночку, ознаки порушення реполяризації в I, V5, V6 відведеннях. ЕхоКГ: міжшлуночкова перетинка 2 см. Який діагноз?

+Гіпертрофічна кардіоміопатія

986. Хворий 28-ми років скаржиться на збільшення лімфатичних вузлів протягом останніх півроку, прогресуючу слабкість, пітливість, періодичні підвищення температури до 38oC. Декілька років вживає наркотики внутрішньовенно. Зниженого харчування. Розповсюджений себорейний дерматит, пальпуються збільшені, безболісні шийні, пахвові та пахвинні лімфатичні вузли до 2-2,5 см. Яке дослідження слід призначити в першу чергу?

+Дослідження крові на наявність антитіл до ВІЛ

987. Хворий 19-ти років скаржиться на висипку на шкірі, яка з'явилася 2 дні тому назад після вживання копченої риби. Висипка зникає через 4-6 годин, але потім з'являється знову. Супроводжується свербежем. Об'єктивно: на тулубі та верхніх кінцівках наявні багаточисельні пухирі розмірами від горошини до квасолі, рожевого кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Гостра кропив'янка

988. У хворого 40-ка років, через 2 тижні після вживання в їжу слабко просмаженої свинини, що була придбана на "стихійному" ринку, раптово підвищилася температура тіла до 40oC, з'явився інтенсивний біль у м'язах, набряк обличчя, папульозна висипка на кінцівках та тулубі, сухий кашель. Приймав аспірин. У крові: лейк.- 12,2*109/л, е.- 40%. Про яке захворювання слід думати?

+Трихінельоз

989. Хворий отримав радіаційне опромінення. Скаржиться на слабкість, часті носові кровотечі, "синці" на тілі, серцебиття, задишку. Часто хворіє на респіраторні захворювання. Аналіз крові: ер.- 1,2*1012/л, Нb- 54 г/л, лейк.- 1,7*109/л, е.- 0%, п.- 0%, с.- 32%, л.- 62%, м.- 6%; ШОЕ- 52 мм/год.; тромб.- 30*109/л. Яке лікування найбільш доцільне в даному випадку?

+Пересадка кісткового мозку

990. Хвора 48-ми років скаржиться на ниючий біль у бокових відділах живота, який зменшується після акту дефекації та відходження газів; чергування проносів та закрепів. Два року тому перенесла дизентерію. Під час пальпації живота виявляється болісність, чергування спазмованих і атонічних, та буркочущих відділів товстої кишки. Найбільш інформативним для встановлення діагнозу є:

+Колоноскопія

991. Хвора 35-ти років 3 дні тому отримала рвану рану стегна внаслідок побутової травми. Звернулася по допомогу. Їй проведено додатковий розтин шкіри, висічення змертвілих тканин, розкриття гнійних запливів, дренування рани. Яку операцію виконано хворій?

+Вторинна хірургічна обробка рани

992. У роділлі відразу після народження дитини почалася кровотеча, крововтрата перевищила фізіологічну і продовжується. Ознак відділення плаценти нема. Яка тактика лікаря?

+Провести ручне відділення плаценти та видалення посліду

993. Хвора 43-х років госпіталізована в тяжкому стані. Хворіє на хворобу Аддісона. Постійно приймала преднізолон. Протягом тижня припинила прийом. Об'єктивно: сопорозний стан, шкіра та видимі слизові пігментовані, тургор шкіри та м'язів знижений. Тони серця приглушені, почащені, АТ- 60/40 мм рт.ст., ЧСС- 96/хв. У крові: Na- 120 ммоль/л, K- 5,8 ммоль/л. Дефіцит якого гормону грає провідну роль у розвитку зазначеного ускладнення?

+Кортизол

994. У жінки 46-ти років, що впродовж 5-ти років хворіє на гіпертонічну хворобу, розвинувся гіпертонічний криз. Скарги на серцебиття, відчуття пульсації у голові, ЧСС- 100/хв, АТ- 190/100 мм рт.ст. Якому препарату слід надати перевагу?

+beta-адреноблокатор

995. Дитина 2-х років протягом року хворіла на ГРВІ верхніх дихальних шляхів у лютому, квітні та в жовтні. Минулого року такий самий діагноз виставлявся їй у вересні та в грудні. Як зареєструвати вказані випадки захворювань в даному році?

+Заповнити три статталони зі знаком (+)

996. Пацієнт скаржиться на наявність випинань у ділянці ануса, які з'являються під час дефекації та потребують вправлення. При огляді аноскопом вище гребінцевої лінії визначаються випинання слизової розміром 1х1 см. Який найбільш вірогідний діагноз?

+Внутрішній геморой

997. На огляді у педіатра дівчинка 9-ти років з інтермітуючими свистячими хрипами в анамнезі. Останнім часом препаратів не приймала. Об'єктивно: неспокій і періоральний ціаноз. Відзначається розширення міжреберних проміжків. При аускультації: дихання послаблене, сухі розсіяні хрипи, які чути на відстані. Дитина госпіталізована. Що з перерахованого НЕ ПОКАЗАНЕ для надання невідкладної допомоги дитині?

+Інгаляції кромоліну

998. Хвора скаржиться на біль у епігастральній ділянці оперізуючого характеру, нудоту, багаторазове блювання, здуття черева, наростаючу слабкість. Стан тяжкий, виражена блідість шкірних покривів, Ps- 100/хв., АТ- 90/50 мм рт.ст. Язик сухий, обкладений. Живіт здутий, але м'який при пальпації. Симптомів подразнення очеревини немає. У крові: лейк.- 26*109/л, амілаза - 44 г(год*л). Який найбільш вірогідний діагноз?

+Гострий панкреатит

999. Хворий на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу впродовж 5-ти років періодично, за рекомендацією фармацевта, приймає препарат "що знижує кислотність". Виникли наступні побічні ефекти: остеопороз, м'язова слабкість, нездужання. Який препарат має такий побічний ефект?

+Алюмінійвміщуючий антацид

1000. З відмороженням обох ступнів хворий доставлений до приймального відділення. Що необхідно зробити?

+Накласти пов'язку, ввести судинорозширюючи препарати

1001. Хворому 20-ти рокiв, що доставлений влiтку з вулицi з кровотечею iз плечової артерiї, при наданнi першої медичної допомоги з метою тимчасової зупинки кровотечi було накладено джгут. Вкажiть максимальну експозицiю джгута:

+120 хвилин