Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Салухіна_Язвінська_-_СТАНДАРТИЗАЦІЯ.pdf
Скачиваний:
61
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
3.89 Mб
Скачать

Розділ1 СТАНДАРТИЗАЦІЯ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

досить низька продуктивність та якість роботи ТК. На жаль, лише третина ТК працює з більшою чи меншою ефективністю, а інші (і то не всі) виконують роботи лише за наявності бюджетного фінансування. Структура ТК та методи їхньої діяльності потребують удосконалення;

недостатній рівень взаєморозуміння та взаємодії між різними центральними орга-

нами влади, що призводить до паралелізму, суперечливості у діях, акцентуванні на галузевих пріоритетах;

слабкий потенціал служб стандартизації на підприємствах;

обмеженість і нестабільність фінансування, складність залучення суб’єктів госпо-

дарювання, в першу чергу малого та середнього бізнесу, до фінансування розробляння національних стандартів та участі у створенні стандартів.

Головна ж проблема всієї національної стандартизації та планування, як одного з основних її складників, — відсутність розвиненого технічного законодавства у сфері стандартизації. Законодавчі акти, які стосуються стандартизації, характеризує, зазвичай, суперечливість їхніх вимог. Це не тільки ускладнює роботу, а призводить до її дублювання і розпорошення ресурсів.

Розв’язання цих нагальних проблем та реалізація пріоритетів потребує покращання координації роботи суб’єктів стандартизації задля узгодженості політики у сфері стандартизації та ефективності використання бюджетних коштів, зокрема, через розроблення адекватних сучасним потребам економіки планів стандартизації.

Отже, планування діяльності в галузі стандартизації потребує, передусім, реалізації заходів щодо завершення вступу України до СОТ та реалізації пріоритетних положень Програми інтеграції України до ЄС. З метою дотримання цих принципів в Україні складено план, що передбачає першочергове впровадження директив ЄС, зокрема директив «нового підходу», та розроблення технічних регламентів. Показовим в цьому плані є започаткування здійснення перспективних планів — цільових державних програм: «Державної програми стан-

дартизації на 2006–2010 роки» та «Державної програми розвитку еталонної бази на

2006–2010 роки». Це дає нашій країні шанс на входження до Європейського Співтовариства саме на рівні стандартизації та технічного регулювання. І цей шанс ми маємо використати.

Висновки

Технічне регулювання — це правове регулювання відносин у сфері

1встановлення, застосування та виконання обов’язкових вимог до про; дукції або пов’язаних з нею процесів, систем і послуг, персоналу та орга; нів, а також перевірка їх дотримання шляхом оцінення відповідності та/або ринкового нагляду.

Система технічного регулювання містить такі важливі компонен; ти, як стандартизація, метрологія та процедури оцінення відповіднос; ті (сертифікація або декларація про відповідність). Інтегрування зусиль в цій сфері з міжнародним співтовариством стало наслідком гло; балізації ринків, вимог екологічних факторів і гострої конкуренції.

123

Н. Г. Салухіна, О. М. Язвінська СТАНДАРТИЗАЦІЯ ТА СЕРТИФІКАЦІЯ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

Технічне регулювання відіграє першочергову роль у створенні раціо; нальних передумов для розробки національних систем технічного регулю; вання, запровадження ефективних систем управління якістю продукції.

2

Стандартизація — це встановлення та запровадження стандар; тів (тобто нормативно;технічних документів, що встановлюють єди; ні обов’язкові вимоги щодо типів, розмірів, якості, норм та інших особ; ливостей продукції та послуг), з метою упорядкування діяльності в певній галузі, економного використання ресурсів, дотримання техніки безпеки, підвищення якості продукції (процесів, робіт, послуг).

Стандартизація акумулює найновіші досягнення науки і техніки, органічно з’єднує фундаментальні та прикладні галузі науки, сприяє швидкому впровадженню наукових. досягнень в практику, допомагає визначити найбільш економічні та перспективні напрямки розвитку науково;технічного прогресу і народного господарства країни. Вона по; єднує науку, техніку і виробництво, сприяє забезпеченню єдиної техніч; ної політики в різних галузях народного господарства, технічному пере; озброєнню виробництва, широкому впровадженню сучасної техніки і технологій, інтенсифікації виробництва, механізації і автоматизації виробничих процесів, підвищенню якості товарів. Усе це сприяє розвит; ку економіки країни.

Стандартизація є незамінним і практично єдиним засобом забезпе; чення сумісності, взаємозамінності, уніфікації, типізації, надійності техніки та інформаційних мереж, норм безпеки та екологічних вимог, єдності характеристик і властивостей, якості продукції. Розвиток стандартизації нерозривно пов’язаний з удосконаленням управління якістю виробництва, зокрема, з впровадженням систем керування якіс; тю, систем екологічного керування та інтегрованих систем.

Стандартизація виникла у глибокій давнині, розвивалася посту;

3пово, її успіхи сприяли культурному, науково;технічному та економіч; ному прогресу на усіх ступенях цивілізації. Письменність, система лічення, грошові одиниці, одиниці міри і ваги, архітектурні стилі, різні гіпотези та теорії, взагалі всі закони і моральні норми — все це прояви фактичної стандартизації. Ще на зорі свого розвитку суспільство зро; зуміло переваги спрямованого обмеження, яке забезпечує єдність мето; дів, і зручність виготовлення та використання виробів.

Роботи зі стандартизації аж до 1901 р. здійснювались в основному шляхом приватної ініціативи на території окремої країни, міста під; приємства. Першу національну інституцію з стандартизації — Комі; тет технічної стандартизації (пізніше перетворений на Британську асоціацію стандартизації) — було організовано в 1901 р. у Великобри; танії. В інших промислово розвинених країнах національні структури з

124

Розділ1 СТАНДАРТИЗАЦІЯ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

стандартизації загалом виникають під час Першої світової війни та перші післявоєнні роки. В 1886 р. у Дрездені (Німеччина) відбувся перший конгрес з стандартизації, який сприяв створенню Міжнародної асоціа; ції з випробування матеріалів. Наступним кроком стало створення в 1926 р. у Нью;Йорку Міжнародної федерації національних асоціацій з стандартизації (ISA). Праобраз майбутньої ISO.

Сьогодні організаційно;методичну основу розробки стандартів як

4міжнародних, так і національних, створює Міжнародна організація з стандартизації (ISO, 1947 р.). ISO — це 160 країн;учасниць, близько 3000 структурних підрозділів — 190 технічних комітетів; 650 підко; мітетів; 2188 робочих груп; це — понад 15000 опублікованих стандартів.

Крім ІSО, стандартизація впроваджується багатьма міжнародни; ми і регіональними організаціями: Європейським комітетом з стандар; тизації (СЕN), Міжнародною організацією з стандартизації тестуван; ня (ISTO), Міжнародною електротехнічною комісією (ІЕС), Міжнародною організацією законодавчої метрології (ОІМL), Міжнародною спілкою еле; ктрозв’язку (ITU) та ін.

5

Стандарти розрізняють національні, міжнародні, регіональні та

міждержавні.

 

 

Міжнародні стандарти не є юридично обов’язковими документами

 

для використання. Кожна країна має право застосовувати їх цілком,

 

окремими розділами чи зовсім не застосовувати. Ці стандарти носять

 

рекомендований характер. Однак вони встановлюють вимоги і показни;

 

ки, які відповідають світовому технічному рівню і впливають на націо;

 

нальні стандарти, а через них обумовлюють попит на ту чи іншу про;

 

дукцію на міжнародному ринку.

 

Міжнародні стандарти акумулюють новітні досягнення науки і

 

техніки провідних країн світу, відображають інтереси більшості країн

 

і тому беруться за основу при розробці національних та регіональних

 

стандартів. Стандартизація, яка на міжнародному рівні не тільки

 

сприяє швидкому впровадженню наукових досягнень у практику, але і

 

допомагає визначити найбільш економічні та перспективні напрямки

 

розвитку науково;технічного прогресу — це інструмент управління на;

 

уково;технічним і економічним розвитком країн. Міжнародні стандар;

 

ти для багатьох країн є випереджаючими.

 

Основу міжнародних стандартів на системи якості складають

6

стандартів ISO серії 9000 на системи якості за стандартом ISO серії

 

 

9000–1.192094. Стандарти ІSO 9000 в галузі систем менеджменту якос;

 

ті широко впроваджуються в Європі, США, Японії, очікується різке збі;

 

льшення кількості підприємств, що впроваджують стандарти ІSO

125

Н. Г. Салухіна, О. М. Язвінська СТАНДАРТИЗАЦІЯ ТА СЕРТИФІКАЦІЯ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

серії 9000 в країнах Азії та Латинської Америки. Достатньо сказати, що понад 90 країн мають державні стандарти, еквівалентні стандар; там серії ІSО 9000. За офіційною інформацією ISO, у світі сертифіковано понад 800 тис. СУЯ відповідно до ISO 9001:2000.

7

Згідно з методологією та практичною діяльністю у галузі техніч;

ного регулювання важливо визначити низку методичних принципів

 

 

стандартизації: обов’язковості, системності, динамічності, оптима;

 

льності, перспективності, плановості тощо.

 

Стандартизація в своїй діяльності використовує й різноманітні

 

методи, найбільш значними з яких є уніфікація, агрегатування, типіза;

 

ція, які забезпечують взаємозамінність і спеціалізацію на різних рівнях.

 

Історичне коріння вітчизняної стандартизації сягає у Середні віки.

8

Сучасна система вітчизняної стандартизації формувалась на ос;

 

 

нові розгалуженій системи стандартизації колишнього СРСР, яка про;

 

вадилась на всіх рівнях: державному (загальносоюзному), республікансь;

 

кому, галузевому, на рівні підприємств чи установ. За техніко;економіч;

 

ним потенціалом Україна посідала друге місце в Союзі, а тому практич;

 

но весь фонд державних (понад 20 тис. ГОСТ) та галузевих (понад

 

43 тис. ОСТ, РТМ, РД) документів застосовували підприємства й органі;

 

зації України.

 

Із здобуттям незалежності бере свій початиок процес становлення

 

Національної системи стандартизації України. До 2001 р. в Україні фак;

 

тично існувала система стандартизації, що залишилась у спадщину від

 

колишнього СРСР, в основу якої було покладено жорсткий централізова;

 

ний принцип керування господарчим комплексом. Після прийняття в

 

2001 р. Закону «Про стандартизацію» від 17.05.2001 № 2408;111 ситуація

 

суттєво змінилась — розпочалась активна перебудова національної ста;

 

ндартизації відповідно до принципів, прийнятих у розвинених країнах

 

світу з ринковою економікою. Передусім Законом було встановлено доб;

 

ровільність стандартів та розмежовано положення стандартів і зако;

 

нодавчих нормативно;правових актів (технічних регламентів) відповідно

 

до практики європейського законодавства (директив ЄС).

 

Центральним органом виконавчої влади у сфері технічного регулю;

9

вання є Державний Комітет України з питань технічного регулюван#

 

 

ня та споживчої політики (Держспоживстандарт), та його терито;

 

ріальні органи в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та

 

Севастополі.

 

Серед основних пріоритетів діяльності Держспоживстандарту є:

 

вдосконалення національної системи технічного регулювання та спо;

 

живчої політики й адаптація законодавства відповідно до практики

126

Розділ1 СТАНДАРТИЗАЦІЯ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

країн членів СОТ, Євросоюзу, Єдиного економічного простору (ЄЕП) з метою усунення ТБТ. Створення системи ринкового нагляду, та кої як в Євросоюзі;

забезпечення розвитку національної системи стандартизації, її відповідності вимогам Угоди з технічних бар’єрів в торгівлі та гар монізації з європейською моделлю стандартизації ЄС та ЄЕП;

забезпечення розвитку національної еталонної бази;

підвищення якості та конкурентоспроможності вітчизняної продукції (товарів, робіт, послуг);

розвиток міжнародного співробітництва у сфері захисту прав споживачів, стандартизації, метрології, якості та оцінки відповід ності з країнами торговельними партнерами України. Участь у формуванні європейського економічного простору;

підвищення рівня захисту прав та інтересів споживачів;

підвищення дієвості та ефективності державного управління в си стемі Держспоживстандарту та забезпечення відкритості в його роботі.

10

Держспоживстандарт представляє Україну в 9 міжнародних та регіональних організаціях. Зокрема, з 1992 р. — в Міждержавній Раді зі стандартизації, метрології та сертифікації країн СНД (в рамках «Уго ди про проведення узгодженої політики в галузі стандартизації, мет рології та сертифікації» та інших). З 1993 р — в таких найвпливовіших міжнародних організаціях у сфері стандартизації, як Міжнародна орга нізація із стандартизації (ISO) та Міжнародна електротехнічна комі сія (ІЕС). З 1997 р. Україна є членом за підпискою Європейського коміте ту з стандартизації (СЕN) і членом кореспондентом Міжнародної орга нізації законодавчої метрології (ОІМL). У жовтні 2004 р. CEN підписав Угоду про надання Держспоживстандарту України статусу Партнер ського органу зі стандартизації. Фахівці Держспоживстандарту та кож активно працюють в Європейському комітеті з стандартизації в електротехніці (CENELEC), Міжнародній організації з стандартизації тестування (ISTO), Організації Євроазіатського співробітництва дер жавних метрологічних установ (COOMET), Організації національних ме трологічних установ держав Європи (EUROMET), Генеральній конферен ції мір та вагів (СGPM).

На сьогодні з 152 національних технічних комітетів (ТК) понад 70 працює у 126 структурних підрозділах ISO у статусі активного чле на, 28 українських ТК працюють у 124 технічних підрозділах IEC (комі тетах та підкомітетах), 9 ТК працюють у статусі активного члена у 31 структурному підрозділі IEC, 19 ТК мають статус наглядача і пра цюють в 93 комітетах та підкомітетах IEC.

127

Н. Г. Салухіна, О. М. Язвінська СТАНДАРТИЗАЦІЯ ТА СЕРТИФІКАЦІЯ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

11

Загалом в Україні. є чинними є 3707 національних стандартів, гармоні зованих з міжнародними та європейськими. За 2006–2010 рр. передбачено розроблення та прийняття 8570 гармонізованих національних стандар тів. Заслуговують на увагу й активні заходи Держспоживстандарту щодо розроблення, впровадження та сертифікації систем управління якістю на вітчизняних виробництвах, відповідно до вимог міжнародно го стандарту ISO серій 9000, 14000.

12

Одним із провідних закладів системи Держспоживстандарту Укра

 

їни є Український науково дослідний і навчальний центр проблем стан

 

 

дартизації, сертифікації та якості (УкрНДНЦ, створений у 2003 р.),

 

пріоритетами діяльності якого є здійснення науково методичного

 

керівництва процесами розроблення, впровадження та забезпечення

 

функціонування систем стандартизації, сертифікації та керування

 

якістю.

 

Планування робіт зі стандартизації є складовою частиною плану

13

економічного та соціального розвитку країни. Методологічні засади та

 

 

правила формування програми національної стандартизації значною

 

мірою визначено здійсненням заходів щодо вступу України до СОТ та на

 

буття членства в ЄС. Проведення оптимального, економічно ефектив

 

ного планування робіт із стандартизації необхідно, передусім, для

 

створення фонду національних стандартів, який би відповідав фондові

 

міжнародних стандартів та стандартів промислово розвинених країн

 

Європи, і тим самим підвищувати рівень гармонізації національних ста

 

ндартів з міжнародними та європейськими.

 

Програма робіт із стандартизації в широкому розумінні — це до

 

кумент, що визначає завдання та пріоритети стандартизації, засоби

 

та шляхи їх досягнення, і формує взаємоузгоджену та комплексну сис

 

тему заходів центрального органу влади у сфері стандартизації, тех

 

нічних комітетів (ТК) та інших суб’єктів стандартизації, спрямовану

 

на ефективне розв’язання проблем та реалізацію державної політики

 

щодо економічного і соціального розвитку, досягнення стабільного

 

економічного зростання, утвердження України як високотехнологіч

 

ної держави.

 

Програму розробляють, щоб здійснити державну політику щодо

 

технічного регулювання розвитку галузей економіки, концентрації фі

 

нансових, інтелектуальних, матеріальних та інших ресурсів, науково

 

технічного потенціалу на реалізації визначених пріоритетів щодо ро

 

біт із стандартизації.

 

Усі роботи зі стандартизації здійснюються на основі перспективних

 

і поточних планів стандартизації, програм комплексної стандартизації

128

Розділ1 СТАНДАРТИЗАЦІЯ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

і метрологічного забезпечення. Ці плани дають змогу координувати діяльність усіх організацій країни, які займаються питаннями стандартизації. Загальне методичне керування щодо розроблення планів виконує Держспоживстандарт України та Кабінет Міністрів України.

Запроваджені наступні стадії виконання робіт під час реалізації планів стандартизації:

1.Організація розроблення стандарту.

2.Розроблення в першій редакції проекту стандарту.

3.Розроблення в остаточній редакції проекту стандарту.

4.Затвердження та державна реєстрація стандарту.

5.Видання стандарту Державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил, за

станом засобів вимірювань, а також інших вимог, пов’язаних з якістю продукції, здійснює Держспоживстандарт України, його територіальні органи — центри стандартизації, метрології та сертифікації, а та кож інші спеціально уповноважені на це органи відповідно до чинного за конодавства в усіх галузях народного господарства на всій території України.

14

Загалом сучасна стратегія діяльності у сфері стандартизації в Україні дає відповідь на змінювану ситуацію та нові запити глобалізо ваного світу, а також відповідає новим завданням вітчизняної економі ки в умовах її реформування. Роль і принципи стандартизації, зокрема, планування, адекватні змінам, що відбуваються, та відповідають між народній практиці. З метою дотримання цих принципів в Україні скла дено план, що передбачає першочергове впровадження директив ЄС, зок рема директив «нового підходу», та розроблення технічних регламентів. Показовим в цьому плані є започаткування здійснення перспективних планів — цільових державних програм: «Державної програми стандар тизації на 2006–2010 роки» та «Державної програми розвитку еталон ної бази на 2006–2010 роки». Це дає нашій країні шанс на входження до Європейського Співтовариства саме на рівні стандартизації та техні чного регулювання.

Зі вступом у СОТ Україна взяла зобов’язання до 2012 р. реформува ти систему технічного регулювання, яка базується на стандартиза ції, оцінці відповідності та метрології, з метою подолання технічних бар’єрів у торгівлі з країнами членами СОТ. Наразі перед Держспоживс тандартом стоїть важливе завдання – виважений підхід до реформу вання системи технічного регулювання з урахуванням національних особливостей розвитку цієї сфери.

129