Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KM_1.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
510.87 Кб
Скачать

35. Структура стандартів ieee 802.X.

При організації взаємодії вузлів у локальних мережах основна роль приділяється класичним технологіям Ethernet, Token Ring, FDDI, розробленим більше ніж15 років тому і заснованим на використанні поділюваних середовищ.

Поділювані середовища підтримуються не тільки класичними технологіями локальних мереж Ethernet, Token Ring, FDDI, але і новими - Fast Ethernet, l00VG-AnyLAN, Gigabit Ethernet.

Сучасною тенденцією є часткове чи повне відмовлення від поділюваних середовищ: з'єднання вузлів індивідуальними зв'язками (наприклад, у технології ATM), широке використання зв'язків, які комутуються, і мікро сегментації. Ще одна важлива тенденція - поява повнодуплексного режиму роботи практично для всіх технологій локальних мереж.

Комітет IEEE 802.X розробляє стандарти, що містять рекомендації для проектування нижніх рівнів локальних мереж - фізичного і канального. Специфіка локальних мереж знайшла своє відображення в поділі канального рівня на два підрівня — LLC і MAC.

Стандарти підкомітету 802.1 носять загальний для всіх технологій характер і постійно поповнюються. Поряд з визначенням локальних мереж і їхніх властивостей, стандартами міжмережевої взаємодії, описом логіки роботи моста/комутатора до результатів роботи комітету відноситься і стандартизація порівняно нової технології віртуальних локальних мереж VLAN.

Підкомітет 802.2 розробив і підтримує стандарт LLC. Стандарти 802.3, 802.4, 802.5 описують технології локальних мереж, що з'явилися в результаті поліпшень фірмових технологій, які лягли в їхню основу, відповідно Ethernet, ArcNet, Token Ring.

Більш пізні стандарти розроблялися не однією компанією, а групою зацікавлених компаній, а потім передавалися у відповідний підкомітет IEEE 802 для затвердження.

36. Протоколи llc рівня керування логічним каналом (802.2).

Протокол LLC забезпечує для технологій локальних мереж потрібна якість послуг транспортної служби, передаючи свої кадри або дейтаграмним способом, або за допомогою процедур з встановленням з'єднання і відновленням кадрів. Протокол LLC займає рівень між мережними протоколами і протоколами рівня MAC. Протоколи мережного рівня передають через межрівневий інтерфейс дані для протоколу LLC — свій пакет (наприклад, пакет IP, IPX чи NetBEUI), адресну інформацію про вузол призначення, а також вимоги до якості транспортних послуг, що протоколу LLC повинний забезпечити. Протокол LLC поміщає пакет протоколу верхнього рівня у свій кадр, що доповнюється необхідними службовими полями. Далі через межрівневий інтерфейс протокол LLC передає свій кадр разом з адресною інформацією про вузол призначення відповідному протоколу рівня MAC, який упаковує кадр LLC у свій кадр (наприклад, кадр Ethernet).

В основу протоколу LLC покладений протокол HDLC (High-level Data Link Control Procedure), що є стандартом ISO. Власне стандарт HDLC являє собою узагальненням декількох близьких стандартів, характерними для різних технологій: протоколу LAP-B мереж Х.25 (стандарт, широко розповсюджений в територіальних мережах), LAP-D (використовується в мережах ISDN), LAP-M  (працює в сучасних модемах). У специфікації IEEE 802.2 також незначні відмінності від стандарту HDLC. Спочатку у фірмових технологіях підрівень LLC не виділявся в самостійний підрівень, а його функції розчинялися в загальних функціях протоколу канального рівня. Через великі розходження у функціях протоколів фірмових технологій, які можна віднести до рівня LLC, на рівні LLC довелося ввести три типи процедур. Протокол мережевого рівня може звертатися до однієї з цих процедур.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]