Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KM_1.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
510.87 Кб
Скачать

56. Відмовостійкість технології fddi.

Для забезпечення відмовостійкості в стандарті FDDI передбачене створення двох оптоволоконних кілець — первинного і вторинного. У стандарті FDDI допускаються два види приєднання станцій до мережі. Одночасне підключення до первинного і вторинного кілець називається подвійним підключенням - Dual AttachmentDA. Підключення тільки до первинного кільця називаєтьсяодиночним підключенням — Single AttachmentSA.

В стандарті FDDI передбачена наявність у мережі кінцевих вузлів — станцій (Station), а також концентраторів (Concentrator). Для станцій і концентраторів допустимих будь-як вид підключення до мережі — як одиночний, так і подвійний. Відповідно такі пристрої мають відповідні назви: SAS (Single Attachment Station), DAS (Dual Attachment Station), SAC (Single Attachment Concentrator) і DAC (Dual Attachment Concentrator).

В більшості випадків, концентратори мають подвійне підключення, а станції — одинарне, як це зображено на мал.3. 13, хоча це і не обов'язково. Щоб пристрою легше було правильно приєднувати до мережі, їхні роз'єми маркіруються. Роз'єми типу А и В повинні бути в пристроях з подвійним підключенням, роз'єм М (Master) призначений у концентратора для одиночного підключення станції, у якої відповідний роз'єм повинен мати тип S (Slave).

Мал.3.18. Підключення до кільця FDDI

У випадку одиночного обриву кабелю між пристроями з подвійним підключенням мережа FDDI зможе продовжити нормальну роботу за рахунок автоматичної реконфігурації внутрішніх шляхів передачі кадрів між портами концентратора (мал.3. 19) . Подвійний обрив кабелю приведе до утворення двох ізольованих мереж FDDI. При обриві кабелю з'єднуючого станції з одиночним підключенням, вона стає відрізаною від мережі, а кільце продовжує працювати за рахунок реконфігурації внутрішнього шляху в концентраторів — порт М, до якого була підключена дана станція, буде виключений  із загального шляху.

Мал. 3. 19 Реконфігурація мережі FDDI при обриві кабелю

Для збереження працездатності мережі при відключенні живлення в станціях з подвійним підключенням, тобто станціях DAS, останні повинні бути оснащені оптичними обхідними перемикачами (Optical Bypass Switch), що створюють обхідний шлях для світлових потоків при зникненні живлення, яке вони одержують від станції.

І нарешті, станції DAS чи концентратори DAC можна підключати до двох портів М одного чи двох концентраторів, створюючи деревоподібну структуру з основними і резервними зв'язками. За замовчуванням порт В підтримує основний зв'язок, а порт А — резервний. Така конфігурація називається підключенням Dual Homing.

Відмовостійкість підтримується за рахунок постійного спостереження рівня SMT концентраторів і станцій за тимчасовими інтервалами циркуляції маркера і кадрів, а також за наявністю фізичного з'єднання між сусідніми портами в мережі. У мережі FDDI немає виділеного активного монітора — усі станції і концентратори рівноправні, і при виявленні відхилень від норми вони починають процес повторної ініціалізації мережі, а потім і її реконфігурації.

Реконфігурація внутрішніх шляхів у концентраторах і мережних адаптерах виконується спеціальними оптичними перемикачами, що перенаправляють світловий промінь і мають досить складну конструкцію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]