Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прочитати.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
160.55 Кб
Скачать

7.Безпека життєдіяльності на виробництві

Поліпшення умов і підвищення безпеки праці на виробництві є одним із найважливіших соціальних завдань. Конституція України говорить:«Держава дбає про поліпшення умов і охорону праці, її наукову організацію, про скорочення, а надалі не витіснення важкої фізичного туди на основі комплексної механізації та автоматизації виробничих процесів у всіх галузях народного господарства ». На автомобільному транспорті, який є найважливішою галуззю народного господарства,зайняті мільйони трудящих. Забезпечення безпеки праці працівників автомобільного транспорту - одне з першорядних завдань керівників автотранспортних підприємств (АТП), управлінь, об'єднань і міністерств автомобільного транспорту. Постійне розвиток автомобільного транспорту висуває підвищені вимоги до забезпечення безпеки праці на АТП. Мають місце нещасні випадки на виробництві приносять великий соціальний і економічний збиток народному господарству. Це вимагає від керівників та інженерно-технічних працівників(ІТП) підприємств ще більш копіткою і цілеспрямованої роботи по ліквідації виробничих травм через технічних та організаційних причин. Одним з ефективних шляхів значного скорочення нещасних випадком на виробництві є створення на АТП чіткої та стрункої системи профілактики виробничого травматизму на науковій основі і з використанням передового виробничого досвіду.

7.1Організація роботи щодо створення здорових і безпечних умов праці

Для проведення роботи по охороні праці в ГУП УР ІПОПАТ встановлена система органів і подальших осіб: відділ безпеки дорожнього руху та охорони праці (ОБДД іОТ). В цілому по всьому об'єднанню і по даному підприємству зокрема за охорону праці відповідає начальник об'єднання. Відповідальними за технічний стан, ремонт і експлуатацію вантажопідйомних механізмів,рухомого складу, компресорних станцій, обладнання і пристосувань,електроустановок і електрифікованого інструменту, за зберігання та експлуатацію судин працюючих під тиском, а також за протипожежний стан всього підприємства призначено головний інженер і заступник генерального директора з виробництву. На них же, а також на начальників 4-х автоколон покладено відповідальність за організацію роботи з безпеки дорожнього руху,технічної експлуатації і медичному контролю.

Відповідальним за енергогосподарство підприємства призначений головний енергетик. Для розслідування нещасних випадків на підприємстві складається комісія в складі головного інженера, інженера з охорони праці та безпеки життєдіяльності,голови профкому, майстрів ремонтних майстерень, бригадирів автоколон та медпрацівників. Призначення проводяться на підставі наказу, який оформляється щорічно з початку року. Видаються накази про проведення річних та місячних технічних оглядів для оцінки готовності і підтвердження задовільного технічного стану рухомого складу, всіх його вузлів і агрегатів. Відповідальні за певні ділянки проходять навчання на відповідних курсах при УККВ«Удмуртенерго». Також курси проходять стропальників (зачіплювачів) з правом керування вантажопідіймальним краном. Механіки автоколон і старший диспетчер проходять облік навчально-методичному центрі кожні 5 років. Щорічно водії автобусів проходять навчання по техніці безпеки дорожнього руху і здають заліки, їм видається інструкція з безпеки руху, де описуються обов'язки водія автобуса. Згідно цієї інструкції водій зобов'язаний перевірити технічний стан автобуса перед виїздом з парку, пройти медичний передрейсовий огляд, пред'явити закріплений автобус механіку на випуску для контролю його технічного стану і виїжджати тільки з відміткою механіка в дорожньому листі про технічну справність автобуса. Під час руху водій зобов'язаний керуватися правилами дорожнього руху і дотримання швидкісного режиму, своєчасно повідомляти про несправності та неможливості їх усунення в короткі терміни. Крім того,проводяться всі види інструктажів: вступний, первинний на робочому місці,повторний, позаплановий та цільовий, які реєструються в журналах, згідно типової інструкції про порядок ведення довідкових та інших вогневих робіт навибухо небезпечних та пожежо небезпечних об'єктах. Для виконання робіт підвищеної небезпеки вводиться наряд-допуск. Для розслідування дорожньо-транспортних пригод (ДТП) і нещасних випадків створюється наказ, згідно якого призначається комісія з розслідування події, до складу якої, крім працівників підприємства, входять головний державний інспектор з охорони праці та державний інспектор з галузевої охорони праці .Складається акт про розслідуванні нещасного випадку на виробництві (за формою Н-1), де описуються відомості про потерпілого, коротка характеристика події, його обставини і причини, наводяться висновки осіб, які проводили розслідуванняі перелік доданих матеріалів розслідування:

- акт за формою Н-1 на потерпілого;

- протокол огляду місця події;

- ксерокопію про інструктаж;

- письмове пояснення потерпілого.

Контроль за охороною праці проводиться профспілковим комітетом на підставі колективного договору, зареєстрованого в комітеті з праці. Перевірки проводять: Держсамепідемнагляд, «Удмуртенерго», АТ «Іжводоканал», державна інспекція безпеки дорожнього руху (ГИБДД) один раз на рік на підприємстві проводиться день охорони праці. Згідно колективного договору є їдальня, кімнати відпочинку водіїв та тавляется акт про розслідування нещасного випадку на виробництві ( інспектор по галузевої охорони праці Удмуртської, душові, туалетні та умивальні кімнати, гардероби і надається спецодяг. Умови праці в адміністративному корпусі відповідають всім нормам: колірна оздоблення, освітленняі т.п. У ремонтній зоні робочі забезпечені спеціальним одягом, а працівники шкідливих виробництв -засобами індивідуального захисту (ЗІЗ). Територія підприємства що річно очищається від сміття і бруду. Вміст шкідливих речовин у повітрі на території підприємства в межах норми. Все обладнання має відповідний захист,проводиться контроль роботи обладнання.

Згідно колективного договору адміністрація підприємства зобов'язується:

1.Організувати щорічне курсове навчання з подальшою атестацією всіх фахівців зпитань охорони праці, безпеки дорожнього руху;

2.Своєчасновидавати спецодяг, спецвзуття та інші ЗІЗ, згідно галузевих норм;

3.Проводитищодня видачу талонів на молоко працівникам з шкідливими умовами праці(Малярам, ‹електрогазозварників, акумуляторник, вулканізаторник) з розрахунку1 літр в день на людину;

4.Щомісяцяпроводити перевірки автомобілів на токсичність відпрацьованих газів з відміткою в спеціальному талоні;

5.Щорічнопроводити день охорони праці;

6.Своєчаснопроводити випробування вантажопідіймальних машин і ємностей, що працюють під тиском.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]