Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прочитати.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
160.55 Кб
Скачать

5.2 Вибір обладнання для проектованої ділянки

Технологічне обладнання ділянки обкатки і випробування двигуна внутрішнього згоряння вибираємо згідно з технологічним процесом. Обране устаткування зводимо в таблицю 5.2. Розстановка устаткування і розташування робочих місць на ділянці представлені на аркуші ТАДП.04.084Д3.

Таблиця 5.2.Відомість устаткування і оснащення ділянки.

Найменування

Марка,

модель

>Кол-во, прим.

Площа, м2

одиниці

всього

1

2

3

4

5

1. Стендобкаточно-тормозной

>КИ-2139

1

4

4

2.Реостат

1

1,08

1,08

3.Электрошкаф

1

4. Терези торгові

>РН-10Ц13М

1

0,12

0,12

5.Виносной пульт управління

1

0,16

0,16

6.Полка для терезів разом зтрехходовим краном

1

0,15

0,15

7. Бак для пального

1

0,64

0,64

8. Шафа інструментальний

>ОРГ-1603

1

0,57

0,57

9.Стеллаж для деталей і запчастин

>ОРГ-148-05- ->230А

1

0,7

0,7

10.Ларь для дрантя

1

0,5

0,5

11.Зонт витяжний

1

1,44

1,44

12. Кран підвісної

>1А16-22-3

1

= 1,5кН

= 4,2

13. Вогнегасник

>ОХП-10

2

0,2

0,4

5.3 Розрахунок площі приміщення

Площа ділянки обкатки і випробування ДВЗ визначають трьома способами: графічним - розстановкою обладнання на плануванні; розрахунковим - за питомими площами на одиницю обладнання, на одного робітника, на одне робоче місце або на одиницю роботу; розрахунковим - по площі, займаної обладнанням та перехідним коефіцієнтом. Орієнтовно площа ділянки обкатки ДВЗ визначається:

F =Fпро·Допл,(5.1)

де Fпро– сумарна площа обладнання плані, м2;

Допл – коефіцієнт щільності розстановки устаткування (Допл = 3…4).

F = 9,76 · 3 = 29,28 м2

Приймаємо, враховуючи будівельні норми, F = 36 м2.

Ширина прольоту ділянки мусить бути щонайменше 6 метрів.

Тоді виробнича довжина ділянки визначається за такою формулою:

Lп = F/g,  (5.2)

де g – ширина прольоту, (g = 6 м).

Lп = 36/6 = 6 м

5.4 Технологічна розстановка устаткування

При розстановці устаткування й оснастки слід керуватися розмірами (розривами) з-поміж них і відстанями від муру і колон. Ці розміри повинні гарантувати зручність робіт, безпеку робочих, достатню свободу руху людей.

Відстань між устаткуванням регламентується правилами охорони праці та існуючими нормативами, які враховують зручність і безпека за її експлуатації.

При компонуванні ділянки потрібно узгодити його з протипожежними, санітарно-гігієнічними та інші нормами.

Кожен вид устаткування має умовне позначення, форма якого відповідає його контурам на плані, а розміри габаритам у відповідній масштабі.

На плані наводять також умовні позначення місць підвода електроенергії, води, місцеві вентиляційні насоси, перебування аптечки і коштів пожежогасіння.

6.Конструкторська розробка

6.1 Аналіз існуючих конструкцій і пристосувань для обкатки і випробування двигунів внутрішнього згорання

приробітку і випробування двигунів внутрішнього згоряння виробляються на обкатних – гальмівних стендах змінного струму, що включають пристрій для обертання двигуна в період холодного обкатування і для поглинання потужності двигуна під час гарячої обкатки і випробування, а також додаткове устаткування, що забезпечує двигун паливом, охолоджувальною водою і мастилом. Стенд складається з асинхронної електричної машини АБК, яка при холодній обкатці працює в режимі двигуна. Під час гарячої обкатки електрична машина працює в режимі генератора, віддаючи струм в електричну мережу. Відомий стенд для обкатки двигуна внутрішнього згоряння, що містить електропривод,карданний вал, вимикальний пристрій з шлицевою втулкою і опори для розміщення двигуна. Вал електроприводу з'єднаний з храповиком двигуна внутрішнього згоряння через карданний вал, пристрій, що вимикає, шлицевую втулку і зачіпляє пристрій. Вимикальний пристрій виконано у вигляді фланця,встановленого на шлицевой втулці і забезпеченого ступінчастим виступом з зачіпляє елементом, причому останній забезпечений храповиком. Між електроприводом і двигуном внутрішнього згоряння встановлена підшипникова опора, на яку спирається карданний вал своєї середньою частиною. Випробуваний двигун встановлюють на опори спів вісно карданного валу. Переміщенням відключаю чого пристрої по шліцах карданного валу з'єднують зачіпляє пристрій з храповиком двигуна, після чого виробляють обкатку двигуна. Стенд розрахований на обкатку двигунів тільки певного типорозміру, у зв'язку з чим має вузькі функціональні можливості. Найбільш близьким до заявляється за сукупністю суттєвих ознак є прийнятий за прототип, відомий стенд для обкатки і випробування двигуна внутрішнього згоряння (КІ-5540). Стенд містить підставу, поздовжні напрямні,закріплені на підставі, і встановлений на підставі гальмо, що виконує функції навантажувального пристрою. На поздовжніх направляючих встановлено візок, що має раму, ложементи для розміщення двигуна, механізм фіксування візка від осьового переміщення і перекидання. Вал двигуна з'єднанийз валом гальма за допомогою з'єднувального пристрою. Стенд має знімні ементи різної форми і розмірів для установки двигунів різних типорозмірів. Ложементи накладаються безпосередньо на раму візка. Цей стендбільш універсальний у порівнянні вищеописаним стендом, оскільки дозволяє обкатувати двигуни різних типорозмірів. В залежності від вильоту вала двигуна візок фіксують на відповідній відстані до гальма, а в Залежно від розташування опор двигуна і розташування вала двигуна по висоті підбирають ложементи відповідної форми і розмірів. Недоліком стенду є низька універсальність. У даному дипломному проекті пропонується підвищити ступінь універсальності останнього запропонованого стенду, що є найбільш близькою до винаходу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]