Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
09.03.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

3.2 Сушарки

Сушіння - це процес видалення вологи з твердого або пастоподібного матеріалу шляхом випаровування міститься в ньому рідини за рахунок підведеної до матеріалу тепла.Сушіння широко застосовується в хімічній, хіміко-фармацевтичній, харчовій та інших галузях промисловості.

По своїй фізичній сутності сушіння є складним дифузійним процесом, швидкість якого визначається швидкістю дифузії вологи з глибини висушуваного матеріалу в навколишнє середовище. Видалення вологи при сушінні зводиться до переміщення тепла і речовини вологи усередині матеріалу і їх перенесення з поверхні матеріалу в навколишнє середовище. Таким чином, процес сушіння є поєднанням пов'язаних один з одним процесів тепло - і масообміну (вологообміну).

Розрізняють наступні способи підведення теплоти: конвективне сушіння, проводиться шляхом безпосереднього контакту матеріалу і сушильного агента. Підведення теплоти здійснюється газовою фазою (повітря або суміш повітря з продуктами згоряння палива), яка в процесі сушіння охолоджується зі збільшенням свого вологовмісту; контактну (кондуктивний) сушку, яка реалізується шляхом передачі теплоти від теплоносія до матеріалу через стінку, що розділяє їх; радіаційну сушіння, при якому тепло передається тонкому шару матеріалу, або його поверхні, покритої лаками або фарбами, від електричних або газових інфрачервоних випромінювачів; сублімаційний сушіння, при якій волога видаляється з матеріалу в замороженому стані (зазвичай у вакуумі).

Обладнання для цього методу сушіння відрізняється складністю; діелектричну сушіння, при якій матеріал висушується у полі струмів високої частоти. Застосовується для сушіння деревини, пінопласту, штучного волокна і т. д. Цей метод сушіння відрізняється дорожнечею.

Класифікація сушарок За технологічними ознаками сушарки можна класифікувати наступним чином: 1) по тиску (атмосферні і вакуумні); 2) по періодичності процесу (періодичного, напівбезперервної і безперервної дії); 3) за способом підводу тепла (конвективні, контактні, радіаційні і сушарки з нагріванням матеріалу струмами високої частоти);

4) за родом сушильного агента (повітряні, газові сушарки і сушарки на перегрітому або насиченому парі); 5) за напрямом руху матеріалу і теплоносія (прямоточні, протиточні і перехресного струму); 6) по тепловій схемі (калориферні, з додатковим внутрішнім обігрівом, з рециркуляцією частини відпрацьованого повітря, зі ступінчастим підігрівом і об'єднані, наприклад, із ступінчастим підігрівом і рециркуляцією); 7) за способом обслуговування (з ручним обслуговуванням і механізовані); 8) за способом нагріву (з паровим, вогневим, газовим і електронагрівом); 9) за циркуляції теплоносія (з природною, штучною циркуляцією, одноразовою і багаторазовою циркуляцією).

Камерні сушарки

1 - сушильна камера; 2 - вагонетки; 3 - козирки; 4, 6, 7 - калорифери; 5 – вентилятор; 8 – шибер. Сушарка працює з проміжним підігрівом і частковою рециркуляцією повітря, тобто за варіантом, що забезпечує низьку температуру і більш м'які умови сушіння.

Тунельні сушарки 1 - вагонетки; 2 - вентилятор; 3 - калорифер; 4 –герметичні двері; 5 – поворотні круги Тунельні сушарки зазвичай працюють з частковою рециркуляцією сушильного агента, і вони використовуються для сушіння великих кількостей штучних матеріалів Стрічкові сушарки 1 - камера сушарки; 2 – нескінченна стрічка; 3 – провідні барабани; 4 - ведені барабани; 5 – калорифер; 6 – живильник; 7 – опорні ролики

Великомасштабна сушильна установка з киплячим (псевдозрідженим) шаром

1 — транспортер; 2 — бункер; 3 — живильник; 4 — вентилятор; 5 — топка;

6 — камера; 7 — циклон; 5 — батарейний циклон; 9 — димосос