Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Естетика та Релігієзнавство / Релігієзнавство - Підручник.pdf
Скачиваний:
83
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
952.43 Кб
Скачать

Розділ 12. Іслам

ються в практиці й ідеології ваххабізму, однією зі своїх політичних цілей ваххабіти вважають створення на Пів? нічному Кавказі ісламської держави. Фахівці вважають, що вплив ваххабізму (на території Росії) є необоротним процесом, тому необхідно створювати умови для діало? гу з лідерами руху.

§ 8. Сучасна ситуація в ісламі. Іслам в Україні

Впершій половині XX ст. виникла потреба узгодити Коран і взагалі іслам з реаліями сучасності. Було розпо? чато серйозні реформи на користь модернізації ісламу. Яскраві приклади таких реформ дала Туреччина, в якій після революції 1918—1920 рр. під проводом Кемаля Ататюрка шаріат поступився місцем державним консти? туційним нормам. Після Другої світової війни з посилен? ням національно?визвольного руху іслам став впливати на політичні процеси, що відбувалися в багатьох інших країнах Азії та Африки. Спираючись на Коран, представ? ники модернізму намагалися знайти точки опори для примирення ісламу з сучасною етикою і демократією.

Але в той же час поширюється ідея, що тільки орто? доксальний іслам може стати фундаментом нового жит? тя в мусульманських країнах. Останнім часом у світі ство? рилися умови не лише для модернізації, а й для відрод? ження архаїчних форм ісламу. Прикладами реалізації таких фундаменталістських ідей можуть бути Алжир, Афганістан (рух талібан), Іран.

ВУкраїні мусульмани, як і представники інших кон? фесій, одержали можливість вільно відправляти свої релігійні потреби на початку 1990 р. У 1991 р. був утво? рений Кадіят (Духовне управління) мусульман Криму. Кадіят поєднує кримських татар переважно суннітсько? го напряму. Крім цього, у Києві є Духовне управління мусульман України і Духовний центр мусульман України.

1 9 0

§ 8. Сучасна ситуація в ісламі. Іслам в Україні

Відкрито Ісламський університет, виходять газети «Міна? рет» і «Аль Баян», є Ісламський культурний центр. Ще один ісламський центр є в Донецьку.

Питання до самопідготовки

1.Соціально?історичні причини виникнення ісламу.

2.Як поширювався іслам?

3.Основні джерела віровчення ісламу.

4.Догмати ісламу.

5.Особливості культу в ісламі.

6.Що таке шаріат?

7.Відмінності між суннітами та шиїтами.

8.Що таке суфізм і ваххабізм?

9.Як проявляються модернізм і фундаменталізм в ісламі?

10.Іслам в Україні.

1 9 1

Розділ 13

Буддизм

§ 1. Умови виникнення, розвитку та поширення

Загальна характеристика умов виникнення. Буддизм — це найстаріша зі світових релігій, що виникла у VI ст. до

н.е. у стародавній Індії.

Усередині VI ст. до н. е. індійське суспільство пере? живало відчутну кризу традиційного світогляду, який за? безпечував стабільність соціального буття, усталеність культурних, політико?економічних відносин і зв’язків. Розпад родової системи та перехід до землеробської ци? вілізації з сильним впливом сусідської спільноти призво? див до зміни звичаїв людей, орієнтованих на родопле? менні відносини. Стародавній індійський брахманізм пояснював і «освячував» саме ту систему життєвих коор? динат, де місце людини в суспільстві та мета її існуван? ня пояснювалися волею богів: за походженням людина належить до окремої касти (брахмани, кшатрії, вайш’ї, шудри) і належним чином виконує сукупність соціаль? них обов’язків — йде шляхом догодження богам, який в Індії традиційно називають карма марга. За цим чітко ієрархічним принципом розбудовувалася сукупність соціальних стосунків, а надзвичайно високий статус брахмана як провідника божественного в земне і волода? ря таємного сакрального знання гарантував незмінність споконвічного порядку речей у світі.

1 9 2

§ 1. Умови виникнення, розвитку та поширення

За принципово нових історичних обставин підсилю? ються позиції представників військової шляхти— кшат? ріїв. Між ними та брахманами розпочалася боротьба за владу в індійських князівствах, яка призвела до появи військових династій. Зросла знедоленість нижчих каст, збільшилася кількість людей, що перебували поза пев? ною соціальною структурою індійського суспільства. Ці фактори призвели до зростання відчуття дестабілізації бут? тя, вторгнення хаосу, що порушує божественні встановлен? ня. За умов світоглядної кризи поширюються настрої соці? ального песимізму та невіри у традиційні цінності. Ці на? строї стимулювали пошук нових засобів розв’язання суспільних проблем та теоретичного обґрунтування основ індивідуального буття. Тому в Індії VI ст. до н. е. зростає кількість послідовників традицій тапасу — суворо аскетич? ного способу життя, який вимагає приборкання почуттєво? емоційних, тілесних зв’язків з навколишнім світом заради духовного самовдосконалення.

Життєвий шлях та діяльність Будди. Завжди, коли йдеться про східного мудреця, життя його овіяне над? звичайними легендами, які багато в чому дозволяють зрозуміти сутність віровчення.

Існує різне датування життя Будди, але найбільш по? ширеним є 566—486 рр. до н. е. Він народився в родині князя Шуддходани у північно?східній Індії і був назва? ний Сіддхартхою Гаутамою Шакьямуні (той, хто досяг мети). Хлопчик мав багато ознак того, що його чекає ве? лике майбутнє (золотавий колір шкіри, довгі мочки вух, довгі пальці рук та ін.). Було провіщено, що в майбутнь? ому принц стане або великим володарем, якщо його мо? лоді літа пройдуть безтурботно, або великим вчителем мудрості, якщо він зустрінеться зі стражданнями світу. Батько Сіддхартхи створив для нього максимально ком? фортні умови життя. Не виходячи за межі князівської сади? би, принц вивчав стародавню ведійну літературу, навички управління, правила етикету тощо. Але одного дня, вже

1 9 3