Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма навчальної дисципліни філософія.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
39.51 Кб
Скачать

II. Філософія права

1. Філософія права та її еволюція

Предмет і завдання філософії права

Дискусія про предмет філософії права. Необхідність філософського осмислення права. Сутність і особливості філо­софського підходу до права. Філософське осмислення права і наукове пізнання права: відмінності предмета та методу. Філо-

10

софсько-правова рефлексія. Філософія права в системі соціаль­но-гуманітарного знання. Проблема дисциплінарного статусу філософії права. Філософія і філософія права. Філософія права, загальна теорія права, соціологія права. Історія філософії права та історія вчень про державу і право. Філософія права і галузеві юридичні дисципліни. Головні питання та завдання філософії права. Основні розділи. Функції філософії права. Значення фі­лософії права для формування світогляду юристів.

Методологія філософії права

Методологія права та її рівні: філософський, загально-науковий, юридичний. Філософія права як методологія право-пізнання. Типи праворозуміння як способи здійснення філо­софсько-правової рефлексії. Правовий позитивізм як спосіб фі­лософського осмислення права: філософські витоки, форми, переваги та недоліки. Природно-правове мислення: гуманісти­чний смисл та особливості, типи, переваги та недоліки, сучас­ний стан. Основні парадигми праворозуміння та обгрунтування права: об'єктивізм, суб'єктивізм, інтерсуб'єктивність: витоки, смисл, форми, позитивні та негативні риси.

Філософія права античності і середньовіччя

Об'єктивність як парадигма античної та середньовічної філософії права. Виникнення античної філософії права. У по­шуках початків справедливості: діке і номос, Космоцентричне обґрунтування права. Визначення природних основ права і за­кону софістами і Сократом. Погляди Платона на справедли­вість і право. Вчення про право і закон Аристотеля. Тема най­кращого державного устрою у філософії Платона і Аристотеля. Філософсько-правові погляди Епікура, стоїків, Цицерона. Кри­за грецької морально-правової свідомості. Особливості філо­софії права Стародавнього Риму. Філософія права середньовіч­чя. Метафізичні передумови християнської правосвідомості. Августии Аврелій. Вчення про закон і право Фоми Аквінсько-го. Реалізм і номіналізм у праворозумінні середньовіччя.

11

Філософсько-правові вчення у Західній Європі у ХУ-ХУШ ст.

Філософсько-правова думка епохи Відродження і Ре­формації. Н. Макіавеллі. Особливості праворозуміння Ж. Бо-дена. М. Лютер: релігійно-моральне обґрунтування прав люди­ни. Суб'єктивність як парадигма класичної філософії права. Філософсько-правові погляди мислителів Нового часу. Стано­влення юридичного світогляду: теорії природного права та су­спільного договору. Теорія природного права Г. Гроція. Філо­софсько-правові ідеїТ. Гоббса, Дж. Локка, Б.Спінози, Г. Лейб-ніца. Філософсько-правові концепції західноєвропейського просвітництва. Ш.Л. Монтеск'є "Про дух законів". Ж.-Ж. Рус­сю "Про суспільний договір".

ФілософСько-правові концепції у Західній Європі кінця XVIII - середини ХІХ ст.

Філософсько-правові вчення у Західній Європі кінця XVIII - середини XIX ст. І. Кант: категоричний імператив та моральне обгрунтування права. Філософсько-правові погляди Й.-Г. Фіхте. Г.В.Ф. Гегель "Філософія права'". Історична школа права. Правова концепція К. Маркса і Ф. Енгельса. Філософсь­ко-правове вчення І. Бентама. Теорія наказів Дж. Остіна.

Філософія права XX ст.

Інтерсуб'єктивність як парадигма філософії права XX ст. Сучасний позитивізм: чиста теорія права Г. Кельзена, аналітична юриспруденція X. Харта. Концепції відродженого природного права. Неокантіанська та неогегельянська філосо­фія права. Природно-правова тенденція в англо-амеріканській філософії права (Л. Фуллер, Дж. Фінніс, Дж. Роулз, Р. Дво-ркін). Сучасні концепції природного права інтерсуб'єктивістсь-кого напрямку: філософські витоки, позитивні і негативні риси, основні форми, світоглядно-методологічний потенціал. Фено-

12

менологічна концепція права (А. Рейнах). Екзистенціалістська концепція права (М. Мюллер, Е. Фехнер, В. Майхоффер). Герме-невтична концепція права (А. Кауфманн, П. Рікьор) Комунікатив­но-дискурсивна концепція права (К.-О. Апель, Ю. Хабермас).

Вітчизняна філософсько-правова думка: традиції, світоглядно-методологічні витоки, ідеї

Зародження філософсько-правової думки в Україні: "Руська Правда", "Слово про Закон і Благодать" Іларіона, при­родно-правові ідеї в Конституції Пилипа Орлика. Ідеї Просвіт­ництва у творчості І. Вишенського, Т. Прокоповича, Я. Козель-ського та ін. Екзистенційно-романтичне обґрунтування ідеї права (Г. Сковорода, П. Юркевич) та національної ідеї (М. Ко­стомаров, П. Куліш, Т. Шевченко) у "філософії серця". Про­блема співвідношення особистості, нації та держави у творах М. Драгоманова, І. Франка, М. Грушевського. Академічна фі­лософія права кінець XIX - початок XX ст. Б. Кістяківський як методолог права і автор соціокультурної філософсько-правової концепції. Основні ідеї видатних російських філософів права та їх вплив на збагачення світоглядно-методологічного потенціа­лу української філософсько-правової думки. Філософсько-правова думка за радянських часів. Наукові дослідження су­часних українських філософів права.

2. ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ФІЛОСОФІЇ ПРАВА

Правова онтологія: природа і структура права

Онтологічні основи права. Поняття правової реальнос­ті. Право як особлива реальність. Нормативна природа права. Співвідношення належного і сущого у праві. Право І життя. Багатогранність феномену права. Онтологічна структура права: природне і позитивне право, їх смисл і співвідношення. Сут­ність та існування права. Зміст і форма, можливість і дійсність у праві. Форми буття права: ідея права, закон, правове життя та

13

їх динаміка. Абстрактне і конкретне у праві. Дискусія про спів­відношення права і закону. Умови здійснення права. Смисл і мета (функції) права.

Правова антропологія: гуманістична природа права

Понятгя і проблеми правової антропології. Образ лю­дини у праві. Типи правової антропології. Поняття "правова людина". Право як спосіб людського співіснування. Антропо­логічні основи права. Конфліктно-коопераційна природа лю­дини як основа антропологічного обгрунтування права. Права людини як вираз особистісної цінності права. Статус інституту прав людини у сучасному суспільстві. Філософське обгрунту­вання прав людини. Право на гідне існування. Проблема уні­версальності прав людини. Позитивування основних прав лю­дини. Права громадян України. Особистість і право. Автономія особистості. Особистість як суб'єкт права. Гуманістична при­рода права. Сенс морального і правового гуманізму. Тенденція гуманізації права.

Правова аксіологія: ціннісні основи права

Правові цінності: свобода, рівність, справедливість. Відносна і абсолютна цінність права. Права людини як абсо­лютна цінність. Правовий ідеал. Свобода як визначальна хара­ктеристика людського буття та вища цінність. Ідея права як ідея свободи. Негативна та позитивна свобода. Умови можли­вості свободи. Свобода і порядок. Правова свобода. Свобода волі. Свобода і відповідальність. Позитивна і негативна відпо­відальність. Свобода і рівність. Право як формальна рівність. Соціальна рівність. Справедливість як головна правова цін­ність та провідне поняття сучасної філософії права. Критерії справедливості та право. Формальна і змістовна справедли­вість. Зрівняльна і розподільча справедливість. Основні ідеї те­орії справедливості Дж. Роулза.

14

Універсальне і культурно-особливе у ціннісному вимірі права

Універсальне та культурно-особливе у ціннісному зміс­ті права. Правосвідомість як ціннісна форма світогляду, її фор­ми і рівні. Правосвідомість і право. Універсальне у правосві­домості. Смисли та аксіоми правосвідомості. Культурно-специфічне у правосвідомості. Правовий менталітет. Особли­вості українського правового менталітету. Деформації право­вого менталітету. Правова культура. Право і мораль. Етичні основи права. Єдність, протилежність та взаємодоповнюва-ність права і моралі. Філософсько-етичний зміст принципу то­лерантності. Релігійні витоки ідеї права.

Інституційний вимір права. Філософські проблеми права і влади у посттоталітарному суспільстві

Людина і політико-правові інститути. Держава і право. Співвідношення влади і права. Поняття та види легітимації. Легітимність і легальність. Принципи легітимації: суверенітет народу і права людини. "Суспільний договір" як модель легі­тимації. Справедливість та ефективність політико-правових ін­ститутів. Правління права. Філософські проблеми правотвор-чості і правозастосування у посттоталітарному суспільстві. Правова держава і громадянське суспільство. Поняття правово­го суспільства та перспективи його формування в Україні. Правова реформа у посттоталітарному суспільстві.

3.Список літератури

Горський В.С. Історія української філософії: Курс лек­цій. - К.: Наук, думка, 1997. - 25 с.

Данильян О.Г., Тараненко В.М. Основи філософії: На-вч. посіб. - X.: Право, 2003. - 352 с.

История философии Украиньї: Хрестоматия: Учеб. по-собие. - К.: Льібидь, 1993. - 553 с.

15

Петрушенко В.Л. Філософія: Курс лекцій. Навч. посіб. 2-е вид., виправл. і доповн. - К.: Каравела, 2002. - 544 с.

Сучасний словник з суспільних наук / За ред. О.Г. Да-нильяна, М.І. Панова. - X.: Прапор, 2006. - 432 с.

Філософський енциклопедичний словник. - К.: Абрис, 2002.-568 с.

Філософія: Навч. посіб. / За ред. І.Ф. Надольного, В.П.Андрущенка, І.В.Бойченката ін. -К.: Вікар. 1997. - 578 с.

Читанка з історії філософії: У 6-ти кн. / За ред. Г.І. Волинки. - К.: Довіра 1993. - Кн. - 6. - Зарубіжна філософія XX ст. - 239 с.

Бачинін В.А., Журавський В.С., Ланов М.І. Філософія права: Підруч. - К.: Ін Юре", 2003. - 472 с.

Дворкін Р. Серйозний погляд на права. - К.: Основи, 2000. -519с.

Драгоманов М.І. Вибране. - К.: Либідь, 1991. - 685 с.

Єрмоленко А.М. Комунікативна практична філософія: Підруч. - К.: Лібра, 1999.-487 с.

Кістяківський Б. Вибране. -К.: Абріс, 1996. -512 с.

Кузнєцов В. Філософія права. Історія та сучасність: Навч. посіб. - К.: '■'-Стілос"-і'Фоліант,\ 2003. - 382 с.

Рікер П. Право і справедливість. - К.: Дух і літера. 2002.-218 с.

Філософія права: Навч. посіб. / За ред. М.В. Костицко-го, Б.М. Чміля. - К.: Юрінком Інтер, 2000. - 330 с.

Філософія права: Навч. посіб. / О.Г. Данільян, Л.Д. Байрачна, СІ. Максимов та ін. / За ред. О.Г. Данільяна. - К.: Юрінком Інтер, 2002. - 272 с.

Харт Х.Л.А. Концепція права: Пер. з англ. - К.: Сфера, 1998.-231 с.

Циппеліус Р. Філософія права: Пер. з нім. - К.: Тандем, 2000.-300 с.

Шкода В.В. Вступ до правової філософії. - X.: Фоліо, 1997.-223 с.

Юркевич Памфіл. З рукописної спадщини.-К.: Асааетіа, 1999.-308 с.

16

Навчальне видання

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ "ФІЛОСОФІЯ "

У к л а д а ч і: ДАНИЛЬЯН Олег Геннадшович. ДЗЬОБАНЬ Олександр Петрович, МАКСИМОВ Сергій Іванович.

Відповідальний за випуск ОТ. Даиильян

Редактор В. В. Арнаутова Комп'ютерна верстка Л.П. Лавриненко

План 2008. псе. 6

Підп. до друку 02,04.2008. Формат 84x108 !/і2. Папір офсетним.

Друк: ризограф. Умовн. друк. арк. 1,06. Облік.вид. арк. 0,57.Вид. № 9.

Тираж£І?#ірим. Зам. № 4023. Ціна договірна.

Редакційно-видавничий відділ

Національної юридичної академії України. вул, Пушкінська, 77. м. Харків, 6І024. Україна

Друкарня

.Національної юридичної академії України,

вул. Пушкінська, 77, м. Харків. 61024. Україна.