Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРШЕ УРОЧИСТЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВРУ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
38.23 Кб
Скачать

Авраменко а.Ю.

Відповідно до статті 115 Конституції України та статті 12 Закону України „Про Кабінет Міністрів України” оголошую про складення повноважень Кабінетом Міністрів України. Дякую. (О п л е с к и)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зрозумілі емоції, добра робота уряду щодо сприяння тому, щоб наша держава була сприйнята в світі демократичною, економічно розвинутою. І хочемо подякувати уряду за плідну роботу. Шановні колеги, доводжу до вашого відома, що відповідно до статті 115 Конституції України Кабінет Міністрів, який склав повноваження перед новообраною Верховною Радою України, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів України.

Переходимо до наступного питання порядку денного. Для забезпечення організаційних питань, пов’язаних із голосуванням, нам необхідно обрати Лічильну комісію. Слово для пропозицій від Підготовчої депутатської групи надається народному депутату України Супу Євгену Юрійовичу. Будь ласка.

СУП Є.Ю. Народний депутат Суп, партія комуністів України. Шановний Олександр Олександрович, шановні народні депутати! Відповідно до положень статті 17 Регламенту Верховної Ради України для організації голосувань Верховної Ради України і визначення їх результатів обирається Лічильна комісія. Лічильна комісія обирається Верховною Радою України з числа народних депутатів України з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатської фракцї.

На ваш розгляд пропонується узгоджений Підготовчою депутатською групою проект Постанови Верховної Ради України про Лічильну комісію Верховної Ради України сьомого скликання, реєстраційний номер 1002, з урахуванням пропорційного представництва депутатських фракцій у складі двадцяти народних депутатів України. В тому числі: 8 народних депутатів України від депутатської фракції Партії Ярослава Мудрого, 7 народних депутатів від депутатської фракції «Батьківщина», 2 народних депутати від депутатської фракції Віталія Кличка УДАР, один народний депутат України – від депутатської фракції комуністів, 1 народний депутат України – від депутатської фракції «Свобода».

Персональний склад кандидатів до складу Лічильної комісії роздано вам, і є у проектах постанов, які вам роздані. Прошу підтримати.

Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є питання до Євгена Юрійовича?

Немає. З персональним складом ознайомилися народні депутати. Якщо немає заперечень, ставлю на голосування в цілому проект постанови про обрання Лічильної комісії. Прошу увімкнути систему „Рада”, прошу голосувати.

За-433 народних депутати. Рішення прийнято.

Переходимо до розгляду питання про порядок висвітлення роботи першої сесії Верховної Ради України шостого скликання. Слово з цього питання від Підготовчої депутатської групи надається народному депутату України Ковтун Анастасія Сергіївна.

Ковтун а.С.

Шановні колеги народні депутати України, дозвольте запропонувати на ваш розгляд підготовлений депутатською робочою Підготовчою групою проект Закону Верховної Ради України „Про висвітлення роботи парламенту сьомого скликання”.

Цей проект постанови загалом передбачає, якщо говорити коротко, хто, де, як і в якій спосіб буде розповідати про те, що діється у нашому парламенті. Ми врахували у цьому проекті постанови ті випадки, які мали місце у засіданні парламенту минулого скликання, коли бували випадки, коли були відключення у багатьох регіонах України трансляції засідання парламенту у той час, коли ми тут розглядали найбільш важливі питання життєдіяльності країни. У цьому проекті постанови всі ці моменти враховані. І я маю надію та маю переконання, що буде об’єктивне, всестороннє і правдиве висвітлення нашої роботи у Верховній Раді сьомого скликання. Прошу вас підтримати проект постанови, який вам усім розданий.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо немає запитань до доповідача, ставимо проект на голосування. 361 – „за”, рішення прийнято.

Шановні народні депутати, зараз до слова з позачерговим посланням про внутрішнє та зовнішнє становище України запрошується Президент України Терещенко Дмитро Сергійович.

ТЕРЕЩЕНКО Д.С. (власна доповідь)

ГОЛОВУЮЧИЙ Шановні колеги, наступне питання порядку денного – доповідь Голови Верховної Ради України попереднього скликання про стан законодавчої роботи. До слова запрошую Голову Верховної Ради шостого скликання Бориса Тараса Тарасовича.

Борис Т.Т.

Шановні народні депутати, запрошені, члени уряду, дипломати, радіослухачі і телеглядачі. Відповідно Регламенту підготовлена інформація про стан законодавчої роботи в Україні. І перед тим, я хотів би торкнутися кількох, на мій погляд, принципових для законодавчого органу речей і просив би уваги на кілька буквально хвилин.

Я хотів би сказати, що найперше, від імені депутатів шостого скликання, хотів би привітати новообраних депутатів, побажати їм плідної роботи. Переконаний, що це вам не важко зробити, бо власне кажучи, побажання самі собі роблять, тому це сприймається, я думаю.

Результати дострокових парламентських виборів підтверджують, що ця дорога для народу протиправна авантюра була задумана лише для задоволення інтересів кількох осіб. Зусиллями, найперше, чинної влади українська політика вперше в історії опинилася поза рамкою правового поля. Саме через це ніякої стабільності в житті країни поки що не настає. Навпаки, як і попереджалося, влада опиняється в стані правового хаосу, правового нігілізму, правової, економічної, соціальної невизначеності.

Організатори авантюри, найперше, найвищі посадові особи держави переконували виборців, що ці парламентські вибори – ключ для вирішення усіх проблем в Україні.

Дуже скоро кожен українець ще більше відчує на собі результати неправових експериментів у владі, це вплине на своєчасність прийняття і якість бюджету, на жаль, на зростання цін і інфляції. Виборці переконаються в химерності всіх гучних передвиборчих обіцянок, які так щедро роздавалися.

Вже зараз відомі автори передвиборних гасел відмовилися від своїх обіцянок – люстрації влади, імпічмент Главі держави і таке інше. Счезли з порядку денного обіцянки погасити всі борги Ощадбанку СРСР перед виборцями за два роки. В умовах нинішньої державної кризи всі інші популістські заяви виявляться також мильними бульбашками.

Владі, створюваній в результаті авантюрних виборів, буде неймовірно важко забезпечити нормальний розвиток України. Прикро, що і новообраний парламент має перспективу стати не так центром державних ініціатив, як середовищем політичних конфліктів і скандалів, витрачатиме зусилля на подолання чергових інтриг.

Тепер, напередодні президентських виборів 2015 року є небезпека або чергового розпуску Верховної Ради, або роботи її за правилами, не зовсім відповідними до Регламенту. Відповідальність за цей хаос, який неминуче приведе до падіння життєвого рівня наших співгромадян і ще більшої втрати міжнародного авторитету України, несуть конкретні політики. Це – справжня зрада інтересів українського народу.

Я переконаний, що українська держава зможе повернутися у русло законного демократичного розвитку тільки після того, як окремі олігархічні клани відстороняться від управління державною, а неконституційна авторитарна модель буде замінена справді парламентською республікою європейського типу і якщо буде завершена, нарешті, реформа системи влади.

Дотримуючись вимог Регламенту Верховної Ради України та поважаючи новообраних депутатів, я надаю письмову інформацію про стан законодавчої роботи в Україні, вона детальна, ви з нею ознайомитеся. Проте, варто було б зазначити про найбільш резонансний закон, який був прийнятий цим скликанням ВРУ, це закон про засади державної мовної політики, а також податковий кодекс. Від імені всіх депутатів 6 скликання щиро прошу вибачення у Українського народу за те, що цим законом пройшла повна дискридитація суспільства, почались масові ідеологічні та лінгвістичні розколи. Все це робилось чинною владою з метою приховати ті фінансові та економічні оборудки, про які не варто було знати народу. Сподіваюсь схожих законопроектів ВРУ нового скликання приймати не буде, а закони будуть відповідати принципам верховенства права, правової визначеності, гуманізму та соціальній рівності.

Я бажаю вам успіху у вашій роботі. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Тарасе Тарасовичу. Письмова доповідь є, відповідно до Регламенту з цього питання рішення не приймається і доповідь береться до відома. Будь ласка.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту зараз слово від Підготовчої депутатської групи прошу надати Вовку Степану Юрійовичу.

ВОВК С.Ю. (в Стьопи своя промова)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, за Регламентом доповідь просто береться до відома. Якщо не заперечуєте візьмемо до відома цю доповідь Підготовчої групи і будемо вважати її схвально. Дякую.

Переходимо до розгляду наступного питання порядку денного, про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України. Слово надається керівнику підготовчої підгрупи Шадурі Наталії Олександрівній, до 10 хвилин.