Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
170 Кб
Скачать

Тема 2. Джерела трудового права

Питання для обговорення

1. Поняття та види джерел трудового права і форми їх вираження.

2. Конституція України як основне джерело трудового права.

3. Міжнародні договори про працю, конвенції, рекомендації МОП у галузі праці, їх співвідношення з законодавством України.

4. Кодекс законів про працю України. Закони та підзаконні нормативно-правові акти як джерела трудового права.

5. Акти соціального партнерства: угоди і колективні договори.

6. Локальні нормативно-правові акти: поняття, види, особливості.

7. Значення рішень Конституційного Суду України та керівних роз’яснень Пленуму Верховного Суду України.

8. Сфера дії норм трудового права. Дія нормативних актів у часі, просторі та за колом осіб.

Завдання

4. У галузевій угоді в галузі освіти було закріплено: «Вчителям загальноосвітніх шкіл встановити надбавки у розмірі 20% від посадового окладу». Дізнавшись про таке положення, колектив вчителів приватної загальноосвітньої школи «Сонечко» звернувся до директора з проханням встановити і їм такі надбавки. Однак директор відмовив у задоволенні такої вимоги, пояснюючи тим, що школа «Сонечко» є приватною, а вчителі, які в ній викладають, не є членами профспілки, що підписала галузеву угоду.

Чи правомірна відмова директора? Чи поширюється дія галузевих угод на підприємства, установи, організації приватної форми власності? Чи поширюється дія угоди на працівників, які не є членами профспілки, що підписала угоду?

5. Романенко, якого було звільнено з посади за систематичне невиконання без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором та правилами внутрішнього трудового розпорядку (п.3 ст. 40 КЗпП України), звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі.

Суд відмовив у поновленні на роботі на тій підставі, що позивач дійсно систематично порушував трудову дисципліну, і за перше порушення йому було оголошено догану. У своєму рішенні суд, встановлюючи факт систематичного порушення, посилався на п.п. 22 і 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 року № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів».

Чи може суд посилатися на зазначену постанову? Яка правова природа таких постанов? Чи є постанови Пленуму Верховного Суду України джерелами трудового права України?

Список літератури за темою

Єрьоменко В.В. Колізії між Конституцією та іншими актами трудового права // Вісник Академії правових наук України : зб. наук. пр. / редкол. : В.Я. Тацій та ін. – Х.: Право, 2009. – № 4(59). – С. 144-153.

Жернаков В. Міжнародний аспект правового регулювання соціально-трудових відносин // Право України. – 2002. – № 4. – С. 59-63.

Коляда Т. Соціально-правове положення неповнолітніх як підстава диференціації правового регулювання їх трудової діяльності// Право і безпека. – 2004. – №3. – С. 143-145.

Мельник К. Щодо розуміння єдності трудового права // Юридична Україна. – 2010.- №3.- С.79-84.

Феськов М. М. Про адаптацію трудового законодавства України до переглянутої Європейської соціальної хартії // Вісн. Одес. ін-ту внутр. справ. –1999. – № 4. – С.60 - 64.

Феськов М. М. Класифікація прав за Європейською соціальною хартією (переглянутою) // Актуальні проблеми держави і права: 3б. наук, праць. Вип. 9. – Одеса; Астропринт, 2000. – С.131 - 137.

Чанишева Г. Вплив міжнародних трудових норм на розвиток трудового права України // Підприємництво, госп-во і право. – 2001. – № 5. – С. 67 – 70.

Ярошенко О. Щодо природи локальних нормативно-правових актів у сфері трудового права //Вісник Академії правових наук України. – 2004. –№ 2(37). – С.131-135.

Ярошенко О. До питання про співвідношення норм міжнародного і національного трудового права // Право і безпека. – 2004. – № 3. – С.192-194.

Ярошенко О.М. Теоретичні та практичні проблеми джерел трудового права України: Моногр. – Х.: Вид. СПД ФО Вапнярчук Н.М., 2006.

Т е м а 3. Принципи трудового права

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]