Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

12-21

.docx
Скачиваний:
90
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
31.56 Кб
Скачать

12. Визначення якості знань, контроль та облік бойової підготовки.

Організація обліку бойової підготовки здійснюється з метою документального відображення ходу результатів підготовки (бойової підготовки) частини, підрозділу, рівня їх бойової виучки та злагодженості.

Обліку підлягають:- підсумки виконання планів бойової підготовки і результати найважливіших навчальних заходів;- результати інспекторських, підсумкових і контрольних перевірок, контрольних занять, вправ;- інші дані, які характеризують повноту і якість виконання завдань і досягнення мети бойової підготовки. Результати перевірок організації бойової підготовки відображаються:

- в журналі обліку занять (форма № 1у);

Журнал обліку занять (форма 1у) ведеться в навчальних групах офіцерів і прапорщиків (заводиться на навчальний рік), в навчальних групах сержантів, молодших спеціалістів, у взводах та рівних їм підрозділах (заводиться на навчальний період);

Журнал планування та обліку бойової підготовки (форма 10) ведеться в дивізіоні, батальйоні, окремій роті та прирівняних до них підрозділах (заводиться на період навчання).

Журнал обліку підготовки (форма №2у/БП) ведеться в частині, в групі дивізіонів частини ЗРВ (заводиться на навчальний рік)

Перевірка ходу і результатів бойової підготовки організовується з метою визначення- рівня бойової виучки особового складу,- рівня бойової злагодженості частин, підрозділів для виконання бойових завданьПід час перевірки бойової підготовки необхідно керуватись планом бойової підготовки і висновками із оцінки фактичного стану справ в частині, підрозділі..Послідовність і зміст роботи щодо організації перевірки визначається "Інструкцією про порядок проведення інспекційних заходів та підсумкових перевірок у ЗС України" (наказ МО України № 162 - 2001 р.). Бойова підготовка перевіряється під час навчань, тренувань, бойових стрільб та контрольних занять з предметів навчання бойової підготовки..Бойова підготовка частин (підрозділів) оцінюється :"відмінно"добре"задовільно"незадовільно. Рівень підготовки органів військового управління (штабів) визначається за станом командирської підготовки офіцерів, прапорщиків та результатами практичної роботи органу військового управління (штабу) на навчаннях (тренуваннях) і оцінюється:

16. Порядок обліку озброєння. Облік у підрозділі.

Обліковий документ – документ, що містить у зафіксованому вигляді інформацію, оформлену в установленому наказом №260 МОУ порядку, і має у відповідності з чинним законодавством правове значення.

Облік озброєння організовується відповідно до наказу МОУ №359 від 29.06.05р. «Інструкція про зберігання,облік і видачу стрілецької зброї»

  1. книга видачі зброї і боєприпасів роти

  2. відомість закріплення зброї за особовим складом

  3. книга обліку наявності та руху МЗ у підрозділі

  4. ---, що видаються у тимчасове користування №37

  5. Книга огляду, перевірки, наявності, стану збереження зброї та боєприпасів роти

  6. роздавально-здавальні відомості

Облік зброї і боєприпасів, виданих особовому складу підрозділу в тимчасове користування для несення вартової служби (на навчання, заняття і для виконання інших завдань), ведеться старшиною підрозділу у книзі видачі зброї і боєприпасів, передбаченої Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України

Облікові документи повинні складатися і вестись розбірливо без помарок та підчисток.

Відповідальність за організацію зберігання виконаних облікових документів несуть начальник фінансово-економічного органу, начальники відповідних служб, а у підрозділах – командири підрозділів. Облікові документи зберігаються у в/ч (з’єднанні) протягом термінів, що встановлені діючими нормативними-правовими документами

13. Методика проведення занять по бойовій підготовці

Заняття по всім видам та предметам бойової підготовки проводяться у складі навчальних груп або самостійно шляхом виконання індивідуальних завдань..Керівник заняття розробляє план його проведення та готує конспект. Керівник занять повинен добре володіти голосом, виразно і якісно вимовляти кожне слово, точно дотримуватись військової термінології.Кожне заняття повинне складатися із вступної, основної та заключної частини.

Кожне заняття повинно бути забезпечене достатньою кількістю навчальних наочних посібників, навчально-тренувальних засобів (матеріальної частини). Практичне заняття та тренажі на озброєнні, техніці, засобах зв’язку, АСУ та РТЗ проводяться у спеціально обладнаних місцях (навчальних класах, навчальних полігонах) на навчальному, навчально-бойовому та діючому озброєнні, техніці та засобах зв’язку, АСУ та РТЗ або тренажерах.

В основу практичних занять (тренажів) повинна бути покладена самостійна робота на техніці тих, хто навчається під контролем та за допомогою керівника занять, його помічником, а також показ ними прийомів та дій, які потрібно відпрацювати.

На практичних заняттях після придбання початкових навичок, повинні відпрацьовуватися встановлені нормативи по підготовці техніки до роботи та її обслуговування, спочатку проміжні, потім основні. Під час самостійної практичної роботи тих, хто навчається, керівник занять та його помічник контролюють правильність виконання прийомів та додержання правил безпеки.

Практичні заняття відпрацьовування нормативів та навчальних задач з офіцерами проводити на основних видах озброєння, техніки, апаратури звязку, АСУ та РТЗ, яка знаходиться на озброєнні частини (підрозділу).

18. Вимоги керівних документів щодо обліку озброєння, видачі стрілецької зброї та боєприпасів

Облік наявності, руху і якісного (технічного) стану матеріальних засобів у підрозділі організовує командир підрозділу

Облік матеріальних засобів (крім бронетанкової, автомобільної техніки і майна, а також інженерної техніки і пального) ведеться старшиною (писарем) в цілому за підрозділ, як правило, в одній книзі обліку (форма 26), книзі кількісно-сумового обліку (форма 3-6), а також в інвентарному списку основних засобів (форма 03-11).

Первинні записи в книзі обліку проводяться у відповідній службі в/ч і завіряються підписом начальника служби, наступні – старшиною (писарем) підрозділу.

Матеріальні засоби, що надійшли чи відправлені (здані) з підрозділу, одразу оприбутковуються (списуються) у книзі обліку. Записи книги обліку повинні відображати наявність матеріальних засобів на кожен день.

Облік бронетанкової, автомобільної техніки і майна, а також

за ведення формулярів (паспортів) несуть командир і старший технік (технік) підрозділу, а також начальник відповідної служби в/ч. Формуляри (паспорти) зберігаються в установленому порядку.

Видана військовослужбовцям і закріплена за ними зброя, крім того, записується у військовий квиток.

Облік зброї і боєприпасів, виданих особовому складу підрозділу в тимчасове користування для несення вартової служби (на навчання, заняття і для виконання інших завдань), ведеться старшиною підрозділу у книзі видачі зброї і боєприпасів, передбаченої Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України

Матеріальні засоби, видані в тимчасове користування, з обліку підрозділу у книзі обліку (форма 26) не списуються.

В кожному приміщенні (кімнаті) підрозділу вивішується опис (форма 65) матеріальних засобів, які в ньому знаходяться.

Опис підписується командиром підрозділу

19. Порядок зберігання зброї і боєприпасів у підрозділі

Облік озброєння організовується відповідно до наказу МОУ №359 від 29.06.05р. «Інструкція про зберігання,облік і видачу стрілецької зброї»

У підрозділах (на кораблях) стрілецька зброя, в тому числі навчальна, та боєприпаси до неї зберігаються у кімнаті для зберігання зброї з металевими гратами на вікнах, з чарунками не більш ніж 150х150 мм і з діаметром стрижня не менше ніж 10 міліметрів.Кімната має бути обладнана електрозвуковою і світовою сигналізацією. На кожну станицю (шафу, ящик) прикріплюється ярлик із зазначенням підрозділу, військового звання, прізвища та ініціалів відповідальної особи, номера ставниць (шафи, ящика) та номера печатки, якою їх запечатують.

СВС Ст. 149: Навчальна зброя та навчальні боєприпаси, за винятком пістолетів, зберігаються окремо від бойових. За відсутності окремої ставниці дозволяється зберігати навчальну зброю разом з бойовою, при цьому місце її зберігання позначається написом “Навчальна зброя” і відокремлюється перегородкою

СВС Ст. 150: Ставниці зі зброєю, шафи і ящики з боєприпасами, а також кімната для зберігання зброї мають замикатися й запечатуватися мастиковими печатками: ставниці – печаткою чергового роти, шафи і ящики з боєприпасами – печаткою старшини роти, кімната для зберігання зброї – печаткою чергового роти та командира роти (за його відсутності – старшини роти).

СВС Ст. 151: Ключі від ставниць і кімнати для зберігання зброї мають бути постійно у чергового роти.

Особиста зброя офіцерів і прапорщиків управління військової частини зберігається у чергового військової частини в замкненій металевій шафі та запечатується печаткою чергового військової частини. Ключі зберігаються у чергового військової частини. Передавати їх іншим особам заборонено.

21.Порядок організації, зберігання стрілецької зброї та боєприпасів у штабах в\ч

Особиста зброя офіцерів і прапорщиків управління військової частини зберігається у чергового військової частини в замкненій металевій шафі та запечатується печаткою чергового військової частини. Патрони до пістолетів зберігаються у шафі разом з пістолетами, але в окремому запечатаному та замкненому металевому ящику (чарунці цієї шафи). Ящик (чарунка) з боєприпасами запечатується печаткою службової особи призначеної наказом командира військової частини. Ключі від цього ящика (чарунки) з боєприпасами зберігаються у чергового військової частини. Передавати їх іншим особам заборонено.

Патрони чергового підрозділу зберігаються у чергового військової частини в окремих металевих замкнених ящиках, які запечатані печаткою начальника штабу військової частини, ключі від них зберігаються у чергового військової частини. Боєприпаси черговий військової частини видає командиру чергового підрозділу під його особистий підпис в книзі видачі зброї та боєприпасів.

Шафи (ящики) зі зброєю та боєприпасами зберігаються в кімнаті зберігання зброї, яка знаходиться у суміжному приміщенні з кімнатою чергового військової частини або біля його кімнати

Місця зберігання, чистки, порядок видачі і прийняття пістолетів і патронів до них встановлюються командиром військової частини (корабля). Всі місця, де зберігаються пістолети офіцерів і прапорщиків, обладнуються місцем для заряджання (розряджання) пістолетів. Біля кулевловлювач розміщується відповідна наочна документація щодо заходів безпеки під час користування зброєю та боєприпасами та порядок заряджання (розряджання) відповідного зразка пістолета.

17. Періодичність перевірки посад. ос.

озброєння та військової техніки.

Посада

Періодичність огляду

Кількість ОВТ, яка підлягає огляду

Командир з’єднання

Продовж року

За особистим планом

Заступник командира з’єднання з озброєння

1 раз в 6 місяців

За особистим планом

Командир військової частини

2 рази на рік

Всі машини військової частини

Заступник командира частини з озброєння

2 рази на рік

Всі машини військової частини

Начальники родів військ та служб частини

1 раз в 3 місяці

Не менш 10% машин кожного підрозділу по своїй службі (роду військ)

Начальник автомобільної служби частини

2 рази на рік

Усі машини в/ч

Командир батальйону (дивізіону)

1 раз в 3 місяці

Усі машини батальйону (дивізіону)

Заступник командира батальйону з озброєння (дивізіону)

1 раз у 3 місяці

Усі машини батальйону (дивізіону)

Командир роти

1 раз у місяць

Усі машини роти

Заступник командира роти з озброєння, старший технік (технік) роти

1 раз у місяць

Усі машини (озброєння) роти

Командир взводу

1 раз у 2 тижні

Усі машини (озброєння) взводу

15. Зміст, сутність та вимоги до облікової роботи озброєння, військової техніки та майна.

Облік матеріальних засобів в підрозділах, на об’єктах військового (корабельного) господарства, а також у службах військових частин та з’єднань як у мирний, так і у воєнний час ведеться у відповідності з вимогами наказу Міністра Оборони України № 260.

Матеріальні засоби непорушних запасів обліковуються окремо від інших матеріальних засобів.Види обліку матеріальних засобів:кількісний якісний (технічний) вартісний При надходженні матеріальних засобів до сфери управління Міністерства оборони України вартість визначається за їх закупівельною ціною або за вартістю (ціною), зазначеною в укладених на його виготовлення та поставку договорах.Відповідальність за виконання перелічених вимог несуть:а) командир військової частини (з’єднання) б) начальник фінансово-економічного органу (помічник командира частини з фінансово-економічних питань (головний бухгалтер)) – за забезпечення правильної організації і веденням бухгалтерського обліку матеріальних засобів згідно з вимогами нормативних документів;в) начальник штабу військової частини (з’єднання), заступник командира частини з логістики або помічник командира з постачання – за стан обліку матеріальних засобів і звітності у підпорядкованих їм службах;г) начальник служби –д) командир підрозділу, а також начальник складу, майстерні та іншого об’єкта військового (корабельного) є) посадова особа, яка безпосередньо веде облікКомандири (начальники) всіх ступенів при перевірках підрозділів, військових частин та з’єднань зобов’язані вжити необхідних заходів для наведення і підтримання належного порядку в обліку матеріальних засобів.

20.Зберігання стрілецької зброї у вартах.

СГВС Розпорядженням начальника гарнізону (командира військової частини) у вартовому приміщенні створюється запас патронів із розрахунку: на кожний автомат або карабін - по 150 патронів; на пістолет - по 16 патронів, які зберігаються в герметичних коробочках (цинках) у металевому ящику.

СГВС 109 У гарнізонних вартах ящики з боєприпасами замикаються та запечатуються сургучевою печаткою військовим комендантом гарнізону, у внутрішніх вартах - начальником штабу військової частини. Цими особами перевіряються наявність і стан запасу патронів (гранат і запалів до них) не рідше одного разу на місяць. Результати перевірки записуються в книгу обліку запасу бойових патронів (додаток 11 до цього Статуту) і до постової відомості. Начальник варти несе особисту відповідальність за збереження ящиків із боєприпасами. Ключі від них, запечатані сургучевою печаткою військового коменданта гарнізону (начальника штабу військової частини), та зліпок з них зберігається у сейфі (ящику стола, який замикається на замок) начальника варти. Передавати ключі іншим особам - ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ! Автомати та кулемети ставляться у піраміди без магазинів, із затворами в передньому положенні (карабіни - із закритими затворами і спущеними курками). Автомати (карабіни) чатових, які несуть службу з багнетами, зберігаються у пірамідах, а боєприпаси - у металевому ящику в кімнаті начальника варти. Магазини до кулеметів зберігаються у металевому ящику, зачиненому на замок, опечатаному сургучевою печаткою військового коменданта гарнізону (начальника штабу військової частини), ключі від ящиків із боєприпасами зберігає начальник варти. Ставниці мають бути обладнані світловою та звуковою сигналізацією, виведеною на пульт начальника варти. У варті відповідальність за зберігання зброї і боєприпасів несе начальник варти. Зброя із ставниці береться тільки з дозволу начальника варти.Ставниці повинні бути постійно замкненими. Ключі від замків зберігаються у начальника варти. Порядок зберігання ключів від ставниць зі зброєю, у випадках вибуття начальника варти за службовими обов’язками, визначається командиром військової частини. Для охорони ставниці зі зброєю призначається вартовий зі складу резервної групи.

14. Методика підбиття підсумків з особовим складом з бойової підготовки

Підбиття підсумків бойової підготовки є одною із основних форм навчання та виховання військовослужбовців. Cистематичний аналіз результатів діяльності підлеглих дає можливість командирам своєчасно вживати заходів для удосконалення організації роботи, усунення виявлених недоліків та оперативного розповсюдження передового досвіду кращих спеціалістів та підрозділів. При підготовці до підбиття підсумків необхідно враховувати такі вимоги: повнота та вірогідність даних, що аналізуються, об'єктивність та обґрунтованість кожної оцінки;унаочнення та порівнювальність результатів; глибокий аналіз виявлених недоліків і визначення конкретних заходів щодо їх усунення;чіткість та конкретність у постановці завдань та визначенні шляхів їх вирішення. робота з підготовки командира до підбиття підсумків повинна включати:- збір та узагальнення даних з бойової підготовки та повсякденної діяльності підрозділів, їх систематизації;- проведення аналізу результатів виконання заходів бойової підготовки підрозділів, стан військової дисципліни та організації служби військ;- визначення фактичного рівня бойової виучки;- розробку конкретних заходів, (рішень) щодо підвищення бойової готовності підрозділів, бойової виучки, удосконалення службової діяльності командирів, штабів, інших органів управління. Підсумки бойової підготовки підбиваються:- у відділеннях - щоденно;- у батареї (роті), взводі - щотижнево;- у дивізіоні (групі дивізіонів), батальйоні, частині - щомісячно, за період навчання, за навчальний рік

Підбиття підсумків у взводі з усім особовим складом проводиться щотижневою командиром взводу у визначений час. Загальна тривалість підбиття підсумків у взводі — 40 - 45 хвилин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]