Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПЗкраїн сем.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
181.25 Кб
Скачать

Тема 3. Салічна Правда

План

1. Загальна характеристика Салічної Правди.

2. Зміст Салічної Правди (види злочинів, покарань, судовий процес).

3. Значення Салічної Правди для розвитку феодального права.

Відповідь на перше питання слід починати із стислого викладення походження Салічної Правди та її характеристики.

Далі на підставі аналізу відповідних статей Салічної Правди треба викласти питання про злочини і покарання. Розповідаючи про злочини проти власності, передбачені в Салічному Законі, важливо показати, які об'єкти власності захищалися пам'яткою (земля, худоба та ін.) і з якими різновидами порушень права власності боролася Салічна Правда (крадіжка, грабунок і т. ін.). Потім зупиніться на злочинах проти особи (вбивство, наруга і т. ін.) та перелічите всі види покарань, показавши їх своєрідність.

Салічна Правда виразно відбиває розшарування суспільства і тому в роботі треба з'ясувати, як мінялося покарання за крадіжку в залежності від того, хто її вчинив – вільний чи раб. Слід розкрити також диференціацію штрафів за вбивство залежно від соціального становища вбитого (граф, вільний франкський селянин, священик та ін.). Такий аналіз дасть наочне уявлення про феодальну ієрархію у суспільстві франків.

Відповідаючи на питання про судовий процес у франкському суспільстві, варто назвати його основні риси, а також дії та відносини сторін до початку судового розгляду. Статті пам'ятки дають можливість показати, з чого починався процес (рекомендується звернути увагу на його формальні вимоги), а також розповісти про найбільш поширені види доказів.

Тема 4. Кароліна

План

1. Кароліна – кодекс кримінального і кримінально-процесуального права феодальної Німеччини.

2. Зміст Кароліни (злочини, покарання, судовий процес).

3. Історичне значення Кароліни.

Спочатку треба розглянути особливості державного розвитку Німеччини на етапі абсолютизму. Окресливши динаміку розвитку феодальних відносин, важливо відобразити специфіку державного ладу німецької держави – слабка влада імператора за наявності майже необмеженої влади численних князів та інших феодалів, які прагнули бути суверенами своїх володінь і мати лише номінального монарха. Варто звергнути увагу на ускладнення політичної ситуації у країні, яке виникло внаслідок децентралізації держави, свавілля князів, порушення економічних зв'язків і товарообміну, погіршення становища багатьох соціальних груп населення, в першу чергу селянства. З метою збереження феодального ладу після придушення селянської війни 1525 р. імператор та місцеві князі, не бажаючи запроваджувати глибокі економічні перетворення, вдаються до спроби стабілізувати становище у країні каральними методами на рівні усієї держави. Важливу роль у проведенні цієї політики відіграла саме Кароліна – кодекс кримінально-процесуального і кримінального права феодальної Німеччини, якому і треба дати стислу загальну характеристику (час прийняття, набрання чинності, обсяг, структура і т. ін.).

Після цього можна перейти до висвітлення норм кримінального права, що містилися у пам'ятці. При характеристиці злочину за Кароліною необхідно звернути увагу на об'єкти злочинних посягань (релігія, безпека держави, державний лад, життя, право власності тощо), а також на прикладах деяких норм показати, що цей закон вже знав і виділяв стадії злочину, рецидив, обставини, за яких особа визнається невинною (необхідна оборона тощо). Аналізуючи склад злочинів і види покарань за Кароліною, треба зробити висновок, що метою покарання, яку переслідували імператор і князі, були досягнення покірності підданих та кара за спроби або спротив феодалам, а головним методом її досягнення було залякування. Види покарань саме і спрямовуватися на виконання цієї мети (численні види кваліфікованої смертної кари, пряма вказівка тягнути людину до місця страти й т.ін.).

Більшість норм Кароліни мали кримінально-процесуальний характер. їх аналіз потребує зосередження уваги на стадіях процесу, видах доказів, також необхідно зазначити, що головним доказом вважалося особисте зізнання підозрюваного, а головним засобом отримання зізнання було катування. Слід відобразити склад і компетенцію суду, вимоги закону до вироку.

Насамкінець треба дати оцінку Кароліні та її історичному значенню.