Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПЗкраїн сем.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
181.25 Кб
Скачать

Тема 10. Конституція Французької республіки 1799 р.

План

1. Прийняття Конституції Французької Республіки 1799р.

2. Зміст Конституції.

3. Історичне значення Конституції Французької Республіки.

Робота має починатися з викладення причин опрацювання і затвердження Конституції Французької республіки 1799р. Перш за все треба зазначити, що державним переворотом 9термідора (27липня 1794р.) була знищена якобінська диктатура і у Франції розпочався етап контрреволюції. Він характеризується приходом до влади крупної буржуазії і встановленням неприхованої буржуазної диктатури у вигляді бонапартизму. Уряд Директорії було скинуто шляхом здійснення державного перевороту 9листопада 1799р. (18брюмера VIII року республіки). До влади прийшов Наполеон Бонапарт.Прагнучи законодавчого закріплення своєї влади, Наполеон очолив опрацювання і керував затвердженням Конституції VIII року.

Далі слід перейти до розгляду і аналізу змісту Конституції 1799р. З посиланням на відповідні статті цього документа треба зазначити, що формально Франція ще залишалася республікою, але фактично влада в країні належала першому консулу – "громадянину Бонапарту".Щоб дійти цього висновку, потрібно виявити особливості Конституції 1799р. на відміну від попередніх конституцій (відсутність у пам'ятці Декларації прав людини і громадянина, наявність цензу осідлості, яким від виборів усувалася значна кількість найбідніших французів), а також наголосити на багатоступеневій і неефективній системі виборів. Особливо важливо вказати, що хоча формально урядова влада і право законодавчої ініціативи належали трьом консулам, насправді перший консул фактично був диктатором. Аналіз обмеженої компетенції численних інститутів влади (Державної ради, Трибунату,Законодавчого корпусу), виключно широких повноважень першого консула і його можливостей впливу на ці інститути допоможуть довести антидемократичний характер конституції.

Відмічаючи історичне значення Конституції 1799р., треба показати, що вона була першим законодавчим кроком до встановлення відкритої диктатури крупної буржуазії.

Тема 11. Французький цивільний кодекс 1804 р.

План

1. Історія підготовки і прийняття Французького цивільного кодексу 1804р.

2. Структура і зміст Кодексу.

3. Історичне значення Французького цивільного кодексу 1804р.

Перше питання теми потребує висвітлення історії створення Кодексу Наполеона.Слід показати, що розробка і прийняття цивільного кодексу 1804р. були підсумком тривалої кодифікаційної роботи, яка почалася ще в роки Великої французької буржуазної революції.

Потім необхідно розповісти про структуру Кодексу, підкресливши той факт, що його система була запозичена з римського приватного права. Потім доцільно перейти до характеристики змісту цього документа.

Передусім на основі аналізу відповідних статей Книги першої "Про особи" треба з'ясувати правове становище фізичних осіб, розкрити зміст понять правоздатності й дієздатності, зазначити, що Кодексу не були відомі юридичні особи.

Серйозну увагу потрібно приділити інституту приватної власності, який займає в Кодексі центральне місце. Слід також підкреслити, що Кодекс 1804р. сформулював поняття необмеженої приватної власності, вільної від усіх феодальних обмежень. При цьому перевага віддавалася земельному власнику.

Розповідаючи про зобов'язальне право, головним чином проаналізуйте найважливіші принципи, такі, як "свобода договору", "рівність сторін у договорі", "обов'язковість виконання договору".

Насамкінець необхідно показати вплив Кодексу Наполеонана розвиток буржуазного цивільного права інших країн і континентів.