Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
5.55 Mб
Скачать

Додаткова література

Про основи національної безпеки України: Закон України від 19 червня 2003 р.

Про державну таємницю: Закон України від 21 січня 1994 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1994. – № 16.

Про держаний кордон: Закон України від 4 листопада 1991 р. // Там же. – 1992. – № 2.

Діордіца І. Родовий об’єкт злочину “дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади” // Підприємництво, госп-во і право № 11/2006, С.154.

Т е м а 3. Злочини проти життя та здоров’я особи

Злочини проти життя Завдання

6. Дудник разом з Качковським, який мав допомагати йому у виконанні будівельних робіт, розпивали спиртні напої під час обідньої перерви. Коли Дудник відлучився, Качковський сам випив горілку, що залишилася, і заснув на подвір’ї. Після закінчення перерви Дудник повернувся і намагався розбудити Качковського, але той нецензурно вилаявся на його адресу і продовжував дрімати. Обурившись на це і згадавши, що Качковський сам випив частину горілки, а крім того, не повернув йому давній борг, Дудник вирішив розправитися з ним. Він вилив на одяг Качковського балон гасу і підпалив, а сам втік з місця вчинення злочину. Потерпілий від одержаних опіків через два тижні помер у лікарні.

Вирішіть питання про відповідальність Дудника.

7. Кочегар Швидко через неприязнь і погані стосунки зіштовхнув свого троюрідного брата Кизю в дренажний колодязь глибиною 18 м, де той втопився. Коли дружина загиблого через 3 дні прийшла до котельної спитати про свого чоловіка, Швидко вбив її молотком і труп кинув у той самий колодязь. Потерпіла була на 8-му місяці вагітності (мала народити близнюків).

Вирішіть питання про відповідальність Швидко.

8. Гураль, проводжаючи після кіносеансу Вакулову додому, у лісопарку намагався вступити з нею у статевий зв’язок. Вакулова вчинила опір. Тоді він вийняв ножа і почав їй погрожувати. Вакулова закричала і намагалася втекти. Проте Гураль наздогнав її і згвалтував, а потім наніс три ножових поранення в груди, від яких потерпіла померла. Для того, щоб приховати вчинене, Гураль розчленував труп Вакулової і частини його сховав у різних місцях під хмизом.

Вирішіть питання про відповідальність Гураля.

9. Риндін та Сурков вирішили заволодіти автомобілем Кондратьєва. З цією метою вони сіли до нього в машину і в дорозі нанесли по голові кілька ударів молотком. Упевнені в тому, що Кондратьєв помер, Риндін та Сурков зв’язали тіло мотузками і поклали у багажник, щоб у сутінках відвезти його в ліс і там закопати. Проте відкривши пізніше багажник, побачили, що Кондратьєв живий і знаходиться у непритомному стані. Тоді Риндін та Сурков, знаючи де мешкає потерпілий, під’їхали до його будинку і зі словами: “Ну і грець з тобою, живи!” – поклали Кондратьєва в городі, а самі поїхали. Кондратьєв залишився живим, але внаслідок отриманих ушкоджень був визнаний інвалідом другої групи. Вироком обласного суду Риндіна та Суркова було засуджено за ч. 2 ст. 15, п. 6 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (далі – КК України) до 12 років позбавлення волі. Цей вирок за м’якістю покарання було опротестовано прокурором, який вважав, що вчинене підлягає додатковій кваліфікації ще й за п. 12 ч. 2 ст. 115 та ч. 4 ст. 187 КК України. Одночасно до вищих інстанцій звернулися адвокати засуджених з касаційними скаргами, в яких поставили питання про звільнення Риндіна та Суркова від кримінальної відповідальності на підставі ч. 1 ст. 31 КК України, як осіб, що добровільно відмовилися від доведення злочину до кінця.

Вирішіть питання про відповідальність Риндіна та Суркова.

10. Близько 21 год Акулін розмовляв на вулиці з Глизіним. До них підійшов п’яний Положенко і без будь-якого приводу вдарив Акуліна по обличчю. Відштовхнувши хулігана, Акулін покликав на допомогу свого знайомого Алейнікова, який в цей час виходив з будинку. Положенко, продовжуючи хуліганські дії, забіг до себе додому, схопив мисливську рушницю, зарядив її дробинами і вискочив на вулицю. Потім Положенко з близької відстані зробив постріл у напрямку Акуліна, але заряд попав у живіт Алейнікова, який в цей момент підходив до Акуліна. Потерпілому було завдано тяжких тілесних ушкоджень.

Вирішіть питання про відповідальність Положенка.

11. Звільнений з місця позбавлення волі Давидов вночі, зламавши віконні запори, проник у садовий будиночок Лісовського і викрав речі на суму 4000 грн. Після цього вийшов на присадибну ділянку Шароніна, де почав збирати полуниці. Побачивши це, Шаронін побив і прогнав Давидова. Наступної ночі Давидов повернувся до садиби Шароніна переконавшись, що хазяїн спить, облив двері будиночка бензином і підпалив. Садовий будиночок згорів під час пожежі, а Шаронін, якого від згоряння живцем врятували сусіди, внаслідок сильних опіків помер у лікарні.

Вирішіть питання про відповідальність Давидова.

12. Павлов вирішив вбити Хромова з метою взяти в шлюб з його дружиною. Розробивши план вбивства, він вмонтував у корпус кишенькового ліхтарика саморобний вибуховий пристрій. Одного разу, побачивши, що Хромов повертається з клубу у компанії друзів, Павлов підкинув цей ліхтарик на дорогу. Один з учасників компанії підняв його і спробував ввімкнути світло. Стався сильний вибух, внаслідок якого було вбито два чоловіки, а Хромову заподіяні тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Вирішіть питання про відповідальність Павлова.

13. Петров, знаходячись у нетверезому стані, посварився з дружиною. Бажаючи їй помститися, він підійшов до ліжечка, у якому спала його п’ятимісячна дитина, і, схопивши її за ніжки, з силою вдарив головою об стіну, від чого дитина миттєво померла.

Вирішіть питання про відповідальність Петрова.

14. Маскач, прийшовши додому до Бабіна, почав вимагати повернення боргу у сумі 2000 грн. Між ними виникла сварка, що перейшла у бійку, під час якої Маскач наніс потерпілому удари пляшкою, руками і ногами по голові та інших частинах тіла. Коли Бабін упав на підлогу і знепритомнів, Маскач скористався його безпорадним станом, обшукав кишені його одягу і забрав гроші, що там були. Від отриманих ушкоджень Бабін помер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]