Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DPZK_novy_1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
574.46 Кб
Скачать

Роль конституційного правосуддя у формуванні підвалин конституціоналізму (фрн, Японія)

Конституційний контроль та його моделі в Японії і ФРН. Основні здобутки конституційної реформи в Японії 1946-1947 р. в області конституційного правосуддя.

Вимоги до кандидатів на посаду судді Федерального конституційного суду Німеччини.Порядок обрання суддів, голови ФКС і його заступника. Підстави припинення повноважень судді ФКС. Статус суддів ФКС.

Компетенція ФКС Німеччини: судовий розгляд по спорах між конституційними органами влади; спори з проблем федерації; розгляд з метою перевірки дійсності правових приписів; розгляд з захисту Конституції; розгляд по перевірці правильності виборів; конституційні скарги громадян.

Конституційна юстиція земель – компетенція суб’єкта федерації. Компетенція конституційних судів земель.

Верховний суд Японії: порядок формування, склад, конституційна юрисдикція. Діяльність судів загальної компетенції в області конституційного правосуддя. Конкретний конституційний контроль.

Конституційно-правовий статус судді. Незалежність суддів.

Оцінка діяльності органів конституційного правосуддя.

Конституційно-правові засади федеративного устрою Швейцарської конфедерації

Конституційна історія Швейцарської Конфедерації. Співвідношення термінів «конфедерація» та «федерація» в Швейцарії. Мета створення федерації в Швейцарії. Політико-територіальний устрій Швейцарії. Договірна децентралізована федерація.

Система органів державної влади Конфедерації. Принцип примату федерального права. Система органів влади в кантонах та полукантонах: порядок формування, організація діяльності, функції.

Виняткова компетенція Конфедерації. Спільна компетенція Конфедерації та її суб’єктів. Виняткова компетенція суб’єктів Конфедерації.

Ознаки державності кантонів: Конституція, громадянство, законодавство, За заг. компетенція. Свобода організації та функціонування державної влади в кантоні. Право виходу зі складу Федерації. Автономія громади. Багатомовність Швейцарії.

Конституційно-правові принципи функціонування органів державної влади в умовах «референдарної» демократії (на прикладі Швейцарії)

Процедура прийняття Конституції Швейцарії. Порядок внесення змін та доповнень до Конституції Швейцарії. Вплив «референдарної» демократії на процес прийняття рішень в Конфедерації. Основи здійснення народної ініціативи та проведення референдуму. Обов’язковий та факультативний референдум.

Правовий характер Швейцарської конфедерації. Взаємовідносини між законодавчою, виконавчою та судовою владами. Двопалатний парламент Швейцарії. Порядок формування Федеральних зборів. Взаємовідносини з виборчим корпусом. Принцип невизнання імперативного мандату. Компетенція парламенту.

Федеральна Рада - виший виконавчий та розпорядницький орган влади. Процедура обрання, склад та термін діяльності. Повноваження Федеральної ради. Колегіальне прийняття рішень Ради. Правовий статус Президента Конфедерації. Канцлер Конфедерації. Федеральна адміністрація.

Пірамідальний характер судової влади. Верховний суд Конфедерації – вищий судовий орган держави:порядок формування, склад, повноваження. Компетенція Верховного Суду як органу конституційного контролю держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]