Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DPZK_novy_1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
574.46 Кб
Скачать
  1. Програма навчальної дисципліни

«Державне (конституційне) право зарубіжних країн»

І. Формування ліберально-демократичної доктрини конституціоналізму у світі

Етапи становлення конституційного права в зарубіжних країнах

Передумови виникнення державного (конституційного) права у світі. Особливості найменування галузі в зарубіжних країнах.

Періодизація конституційного права у світі. Характеристика форми, структури, мови основних законів І етапу конституційного розвитку (кінець XVIII– кінецьXIXст.).

Головні ознаки конституцій ІІ періоду (перша половина ХХ ст.). Перехід від ліберального до демократичного основного закону. Вплив соціалістичних конституцій на зміст конституційного матеріалу буржуазних країн.

Еволюція конституційного права після ІІ світової війни. Внесок ООН і Ради Європи в розвиток конституційного права. Властивості нових (ІІІ періоду) і новітніх (ІVперіоду) конституцій.

Місце і роль сучасного конституційного права в правових системах. Конституціоналізація правопорядку зарубіжних країн. Інтерназаціоналізація, соціалізація і демократизація як провідні тенденції розвитку конституційного права у світі.

Основні школи і напрями науки конституційного права

Поняття науки конституційного права. Формально-юридичний, історичний, порівняльно-правовий і соціологічний методи дослідження проблем конституційного права.

Виникнення конституційного права як самостійної галузі юридичної науки в другій половині ХІХ ст. Еволюція науки конституційного права до ІІ світової війни. Характеристика класичної (юридичної) та соціологічної шкіл. Інституціоналізм як важлива конституційно-правові теорія.

Розвиток науки конституційного права у другій половині ХХ ст. Головні риси «модернізованого юридичного напряму» та політико-соціологічної течії. Специфіка теологічної школи конституційного права в мусульманських країнах.

Сучасний стан науки конституційного права у світі. Розвиток конституційного реалізму як напряму у науці конституційного права. Демократична доктрина конституційного права.

Співвідношення міжнародного права і конституційного права на сучасному етапі. Концепція «багаторівневого» конституціоналізму в країнах Європейського Союзу

Питання міжнародного права у сучасних зарубіжних конституціях (конституційні принципи зовнішньої політики у зарубіжних країнах, конституційне розмежування зовнішньополітичних повноважень між федерацією та її суб’єктами, співробітництво у сфері захисту прав людини, місце норм міжнародного права у внутрішньому праві держави). Основні теорії співвідношення конституційного і міжнародного права у сучасній юридичній науці. Загальні риси моністичної та дуалістичної теорій співвідношення міжнародного та конституційного права та їх відображення у сучасних конституціях окремих зарубіжних країн.

Визнання обмежень державного суверенітету і участь у міжнародних об’єднаннях.

Правова природа Європейського Союзу, посилення наднаціональних тенденцій у ЄС. Основні риси концепції «багаторівневого» конституціоналізму і їх реалізація у країнах Європейського Союзу. Правовий статус держав-членів Європейського Союзу. Конституційно-правове регулювання членства держав у ЄС. Конституційні риси установчих договорів ЄС. Громадянство у Європейському Союзі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]